Simplicity
Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Mattskola - att…

Mattskola - att välja matta

Vet inte om jag visat er en helhetsbild på hur det blev när vi köpte ny matta från Layered till vår matsal? När jag såg vilken skillnad det blev i vårt rum, tänkte jag på vikten av mattval och därmed föddes en idé om en mattskola. Idag tänkte jag rikta råden kring färgval, storlek och mönster. Så häng med!

En generell regel är, att för matgrupp ska mattan vara under alla stolar när de dras ut. Att ha för liten matta, oavsett var du placerar den känns ofta ängsligt och tilltryckt. Som med det mesta i inredning. Ta i. Hade inte vi haft en tjock list mot vardagsrummet hade jag tagit i ytterligare på storleken.

För soffgrupp är det bäst om mattan står en bit under soffan och att ev övriga sittmöbler helt eller delvis står på mattan. En bra regel är att åtminstone två ”tassar” ska stå på mattan.

Skisser: Simplicity

Har man möjlighet och ytan, är det läckert att ta i och låta alla möbler stå på mattan. Då får du effekten rum i rummet och en tydlighet som skapar lugn.

När det gäller färg, rekommenderar jag varsamma tonövergångarna som ger en hållbar inredning. Antingen jobbar man ton i ton, eller som jag i nyanslika färger. Sistnämnda betyder att man väljer olika kulörer men med lika mycket svart och vitt i, detta gör att de passar med varandra och skapar ett harmoniskt intryck. Jag har exempelvis grått, grålila, gråblå…

Att jobba ton i ton är att exempelvis ta en färgkarta från Nordsjö på blått och gå från den ljusare tonen till den mörkare.

Jag tycker dock det är viktigt att poängtera att färgen på mattan är en förlängning av inredningen och bör tas upp i kuddarna i soffan, eller på blommorna på bordet, eller varför inte i en tavla på väggen. Den bör inte stå ensam som en färgklick, då är det svårt att få till en helhet.

Mitt sista tips är att välja mattans färg utefter, komplementsfärgen. Även kallad ”mittemotfärgen”. Alltså grönt och rött, lila och limegrönt osv. Detta oberoende om den är klar, eller mer dämpad. Se färgcirkeln ovan.

Mönster väljer du efter stilen du vill åstadkomma. I mitt fall gillar jag Byzantine för den känns lite ”artdeco”. En regel är att om du har lugna färger, utan mönster på gardin och tapet, kan du köra en matta med mönster. Är soffan enfärgad, låt mattan vara i mönster, och någon kudde. Låt också mattans färg tas upp i kuddarna för att binda samman och skapa balans.

.

Slutligen Feng Shuins syn på matta!

Mattor har väldigt stor betydelse för energierna i ett rum. Inte nog med att det skapar en tydlig plats, den bromsar också flödet i ett rum och skapar ett lugn. Så som vi har matplatsen, mellan fönster och dörr, är mattan ett måste för att bromsa upp. Det blir trivsammare att sitta där om känslan inte känns stressande.

Så mer mattor åt folket! Det ger en lyxig känsla och är pricken över i när det kommer till om en inredning ska bli bra eller inte. Jag skulle vilja påstå att det är lika viktigt som belysningen. Så kom igen! Här har ni en mängd inspiration på hur jag tycker man valt mattor med hållbarhet, varsamma toner och lyxig känsla.

Önskar er en fin söndag! Idag bär det iväg till Stockholm! Vi ses där!

Kram Jannice

Kommentera - 13 kommentarer
Nästa artikeln Nu laddar vi upp…
Föregående artikel Att längta efter…

Att längta efter sommaren

Bild:Simplicity

.

Såg den här bilden i mitt arkiv nu på morgonen och herrejösses vad jag längtar till sommaren. Kom så väl ihåg morgonen jag gick ut för att plocka en bukett med blommor i vår trädgård. Och det här blev resultatet. Magiskt vacker.

Kul att se en bild på hur det såg ut med den gamla tapeten i tv-rummet. Ypsilon heter den och är ifrån Boråstapeter. Ett Arne Jacobsen mönster som de tog upp i tryck för några år sedan. Finns i fler färger.

Nej nu ska jag sätta igång och packa här! Imorgon bär det av till Stockholm! Tjihoo vad kul det ska bli!

Ha en fin lördag!

Kram Jannice

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Mattskola - att…
Föregående artikel Helgens Feng Shu…

Helgens Feng Shui tips

Då var det dags igen! Fredag och det innebär Feng Shui tips mina vänner! Det är så roligt att det uppskattas. Det är nämligen mina mest lästa inlägg! Så jag vet att det finns ett stort intresse.

Idag tänkte jag ta upp det här med färg på väggarna. Ni är många som undrar över energierna i rummet. Generellt kan man säga att vita ljusa färger ger mer energi till ett rum än mörka. Blanka ytor ger också mer energi än en matt. Och ett ljust golv skapar mer rörelse i rummet än ett mörkt.

I våra svenska hem använder vi oss ofta av vit färg på väggarna, vi har stora fönster och få textilier. Detta innebär att vi får ett för stort energiflöde i rummet, vilket gör det omysigt och vi får svårigheter att koppla av i dessa flöden (se ovan).

Så våga bromsa energierna med dovare ton på väggarna, eller om du ska måla ljusa toner, varför inte använda en matthet som känns lugnande. Jotun har precis lanserat en ny färg Jotun Lady Minerals, en färdigblandad kalkfärg där resultatet blir matt, mjukt och varmt. Kulörerna är fina, trygga och välbekanta nyanser som är vackra på väggar. Ytan är tidsenligt matt och lägger grunden för ett rått, industriellt och tidlöst uttryck.

Om du fortfarande vill ha vita väggar? Välj då gardiner i dina fönster och mattor på golven. Detta gör underverk för energiflödet.

Eller varför inte välja ett mörkare golv? Det bromsar också energierna i rummet (undvik att lägga kritvita mattor, som gör att du mister effekten och som inte är till fördel rent estetiskt).

Har du istället en källare, eller ett rum med lågt till tak och få fönster. Jobba med väggfärger som är ljusa, tapeter med mönster som strävar uppåt och som gör snabbar på energierna i rummet.

Visste du förresten att varma färger förminskar och kalla förstorar!

Önskar er en fin fredag och en trevlig helg! På söndag blir det mattskola här på bloggen. Men vi ses ju redan imorgon!

Kram Jannice

Bilder: Pinterest

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Att längta efter…
Föregående artikel En dagens...

En dagens...

Jannice Wistrand

Imorgon torsdag har vi bloggstopp här på Sköna hem. Vi håller på att lägga om till ny plattform, så här kommer en snabb uppdatering från min mobil och det får helt enkelt bli en dagens från promenad med lillan tidigare idag. Sommarkjolen har åkt på med grova grå strumbyxor och en sweatshirt till. Fuskpälsen från KappAhl har jag använt så mycket liksom mina Malene Birger sneakers. På hövvet busar jag till outfiten med en leomössa från HM.

Bilder: Simplicity

.

Dagens färg och stil tips. Gör som i inredning. Ta in något oväntat i din outfit som gör den intressant. I mitt fall mössan. Men det kan likaväl vara ett skärp, ett halsband eller en tröja!

Fin torsdag till er alla så ses vi på fredag igen!

Kram Jannice

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Helgens Feng Shu…
Föregående artikel På hyllan i vårt…

På hyllan i vårt kök

Jannice Wistrand

Bild: Simplicity

.

Vet inte om ni följer mig på Instagram? Jag finns under @addsimplicity Där bjöd jag på en bild från vår kökshylla för några dagar sedan.  En hylla som sätter lite stilen på köket, så vad jag väljer att ha där har stor betydelse. Hittade dessa salt och pepparkar från favoriten och kunde inte motstå dem.  Så fina tillsammans med mitt fat från Vacker Vardag och termosen vi fick av mamma och pappa i julklapp för några år sedan. Några klassiker som används flitigt här hemma och som samtidigt blir ett vardagligt ögongodis.

Glöm inte att Feng Shui handlar om att omge sig av vackra ting! Vad det är för dig och din familj, bestämmer ni.

Kram Jannice

Kommentera
Nästa artikeln En dagens...
Föregående artikel Grått är flott

Grått är flott

Jannice Wistrand

Visste du att grått är kompromissernas färg i Feng Shui. Den anses vara konservativ och tillhör metallelementet.  Att välja grått istället för vitt skulle jag vilja påstå gör stor skillnad i en inredning. Det tar fram fönster, lister och dörrar på ett helt annat sätt.

Att göra tvärtom och måla dörrarna grå blir så effektfullt och sofistikerat. Att välja ljusare färg på mattorna men i samma grå ton skapar en sådan elegans. Underbart vackert!

Du vet väl om att det finns både kalla och varma grå kulörer. Det finns även neutraler. Det är dem du ser har ex S 1000 – n .

Grått på väggarna lyfter den svartvita konsten, och gör det mer ombonat.

Grått kök ger en modern känsla samtidigt som det känns inbjudande och klassiskt.

Bilder: Pinterest

 

Helt enkelt – Grått är flott! Och med lite värmande mässing blir det alldeles underbart.

Önskar er en fin onsdag!

Kram Jannice

 

Kommentera - 11 kommentarer
Nästa artikeln På hyllan i vårt…
Föregående artikel Före och efter…

Före och efter - källare

Bild från Pinterest

.

Hittade de här bilderna på Pinterst och var bara tvungen att visa dem för er! För jag tror ni är många där ute som har en källare som är svår att få till. Personligen måste jag säga att detta utrymme /gillestuga är bland det omysigaste som finns. Detta beror på att man ofta har före lite chi som flödar. Alltså för lite energier pga att det är mörkt, mycket träpanel (oftas i tak) och för lite fönster. Det ligger också nära jorden, vilket skapar en tyngre känsla och mycket jordelement. I detta fall har man på förebilden även inrett med jordelement både på soffans, väggarnas och mattans färg. Samt att det mörkbruna golvet också tillhör jordelementet.

Men kolla in förändringen. Woooow säger jag bara! Många smarta lösningar att ta efter och här skulle jag mer än gärna sätta mig ner och mysa!

Analys och tips:

Först och främst gardinstången som hänger i taket och som gör att takhöjden känns betydligt högre. Det hjälper chi på traven och ramar in fönstrena. Observera att man heller inte har hängt gardinerna för fönstren utan att man istället täckt väggarna med tyget. De stående tavlorna blir som  extra fönster och hjälper till att får rummet att kännas luftigare.

Den ljusgrå lite kallare färgen på väggarna blir fräschare än den gulbeiga. Tillhör metallelementet och hjälper till att öka på energierna i rummet.

Att välja ljusa möbler istället för en gigantisk mörk hörnsoffa blir så mycket lättar och mer inbjudande.

De gula färgerna ger energier till rummet och skapar tillsammans med de blå kulörerna en skräddad inredning som känns allt annat än källare.

Fake-spisen är ju bara perfekt i dessa utrymmen. Behöver bara platsen, inga skorstenar eller annat att fixa. Ger eld, värme och skapar en inbjudande känsla till rummet. Att placera tv:n ovanför är ju hur smart som helst.

Att jobba med tvåsamhet på båda sidor av spisen ger en väktarlik känsla och skapar trygghet. Det gör också att rummet känns mindre rörigt trots prylarna i hyllan.

°°°°°

Tumme upp! Detta var riktigt roligt att se! Det finns hopp för alla murriga källare runt om i landet att få nytt liv!

Önskar er en fin tisdag! Själv ska jag försöka kurrera min rygg som gav upp igår. Bärande av liten (10,5 kg!) sötnosa har sagt sitt. Hjälp vad ska jag ta mig till!? Tips? Snart är det Stockholm, pressevent, mingel, klackar och Ellegala som väntar.

Kram Jannice

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Grått är flott
Föregående artikel Önskelista febru…

Önskelista februari

Önskelista: Simplicity

 

1:a februari och vad passar väl bättre än att börja med en önskelista för månaden? Vi börjar med muggen med stor M just nu. Christina Re koppen som blivit en hype i Sverige och det värmer mig lite extra då Annika, min kontorskollega var först med att ta in den i Sverige. Kom ihåg när vi satt och pratade om märket. Skulle det bli en hit även i vårt avlånga land? I oktober blev hon återförsäljare för det australiensiska märket som saluför feminint porslin i vacker design. Finns i en mängd mönster, kulörer och som kaffekoppar med fat eller muggar. Till mitt nya kontor och även hemma, bjuder jag gärna mina kunder och vänner på en kopp rykande hett kaffe i denna godbit.

En art deco mönstrad kudde i heta vårfärgen ”dusty pink” gör sovrummet än mer inbjudande. Extra plus för strukturen, inget kritvit tunt bomullstyg, utan med handtryckt mönster på båda sidor, och lyxigt grövre tyg som gör kudden extra elegant. Innerkudde ingår för 359 kr. Kanonpris!

Fotokonst från duktiga fotografen Jockum Klenell får gärna pryda våra väggar. Finns en mängd bilder att bläddra sig igenom och att önska.

Jonathan Adler är en favorit och efter att ha investerat en del i hans fantastiska verk förra året, adderar jag gärna den här ”rumpvasen” till vår lilla samling. Så vacker!

Sist men inte minst,  underlägg som matchar den läckra koppen. Från Dekohem i snyggt mönster i en härlig guldig nyans. Svart, guld och lite dusty pink gör helt klart årets tristaste månad lite mer glamourös och gladare.

Önskar er en fin start på februari!

Kramar Jannice

Kommentera
Nästa artikeln Före och efter…
Föregående artikel Detaljer i vår m…

Detaljer i vår matsal

Några bilder från vår matsal denna söndag. Vi började morgonen med dopuppföljning för Celine i kyrkan här på Råå. Väldigt mysigt. Det är något visst med att komma till kyrkan. Det inger ett sådant lugn. Är där alldeles för sällan. Hon fick en vacker glasdroppe och efter blev det kyrkkaffe. Tror jag ska ta upp luncherna som de har där. Vi gjorde det förr när jag arbetade på mitt förra jobb. Vi var några stycken som tog lunchen till att lyssna på vacker musik och åt en god baguette och dricka för ynka 40 kr. Själsligen en fantastisk stund.

Sideboardet som jag lät Martin och Martin tillverka är en plats jag känner aldrig blir klar. Just nu ser den ut så här. Har en annan färggladare tavla och lite andra prylar som jag tror ska få ta plats. Vi får se, det får växa fram.

Bilder: Simplicity

.

Och så vår nya matta från Layered, som jag drömt om sedan jag såg den första gången i ett inredningsreportage. Nästa vecka tänkte jag bjuda er på en mattskola här på bloggen. Jag får mycket frågor kring detta, så jag tänkte samla lite tips i ett inlägg, vad sägs om det?

Önskar er en fin söndag!

Kram Jannice

Kommentera - 19 kommentarer
Nästa artikeln Önskelista febru…
Föregående artikel Ett magnifikt pe…