Simplicity

Hemma hos grundaren av Kalklitir

Igår hade Annika och jag förmånen att besöka ägarna till Kalklitir’s hem i Landskrona. En underbar våning i centrala Landskrona, med en takhöjd på 5 meter, vacker stuckatur och gedigna golv. Det blev en upplevelse vi sent ska glömma. Gästvänliga öppenhjärtliga människor,  harmonisk inredning, fantastisk mat och en mängd tips kring färgsättning. Det var med en mängd inspiration och nya projektidéer vi 2 timmar senare lämnade Kalklitir.

Hembakat! Så brukar det inte se ut här hemma när jag varit i bakartagen, men hos Audur och Hjörtur är allt vackert. Dottern hade snott ihop dessa läckerheter som smakade himmelskt gott.

Audur som är grundare av företaget, testmålar och leker med färger och kulörer. Visste du att färgen Kalklitir går att måla på allt ifrån möbler, väggar, tapeter och golv.

Efter vårt möte avnjöt vi en underbart god tonfisksallad, på vackert handgjort porslin och med döttrarna i familjen som också jobbar i företaget.

Sänghimlen har kreativa Audur gjort själv. Det grå linnetyget är från Ikea och hon berättade att hon beställde 36 meter tyg till olika projekt i den nya lägenheten, som de flyttade in i, i mars i år.

Stilen är inspirerad från 1700-tal och fransk romantik.

Här ser ni de nya vinterkulörerna som släpps den 14 september. Vilken fantastisk dag det blev med  mycket inspiration och nya projekt på gång! Oj vad det här ska bli kul! Annika med butiken My Habitation har just börjat saluföra Kalklitir så är du nyfiken på att veta mer om kulören hittar du en del av sortimentet här.

Bilder: Simplicity

Jag och grundaren Audur av Kalklitir. Hon är dekorationsmålare från början och allt ni ser på bilderna, som möbler och väggkonst har hon gjort själv. Snart kommer ni se deras hem i Aftonbladet och så fort de blir färdiga med fler rum i sin lägenhet kommer jag dela med mig av fler bilder.

Nu ska jag iväg till den Stora trägdgårdsfesten på Sofiero’s pressevent! Självklart är kameran med.

Önskar er en fin torsdag!

Kram Jannice

Kommentera - 3 kommentarer
Föregående artikel Kalklitir på kon…

Kalklitir på kontoret

Förra veckan fick vi besök av Hjörtur på Kalklitir. En vit vägg ganska så trist, utan kontraster skulle få en härlig blå färg, Cobalto på Annikas kontor. Hjörtur var där för att visa färgen som nu My Habitation börjat saluföra, hur man målar och hur det fungerar. Jag tog såklart tillfället i akt och tjuvlyssna och lära mig mer om denna underbara färg.

Kalklitir är ett Isländskt företag som säljer kalkfärg. Färgen blir matt, otroligt sidenmatt, vacker och finns i underbara harmoniska kulörer som alla ger en skön ton. Jag vill dock slå ett slag för färgen i andra hem än de lantliga, lite ruffa, bohemiska stilarna. För de är lika fina, om inte finare till modernare inredning, eller som här i lite elegantare sammanhang.

1 påse färg blandas med 1,7 liter vatten och det ger 2 liter färg, som räcker till två strykningar ca 10 kvm.

Blanda med visp, manuellt eller med el.

Det finns speciell pensel som finns att köpa till.

Annika målade en omgång till dagen efter och efter några timmars väntande på torkning, och lite styling, blev den tråkiga vita väggen något helt annat.

Eller vad tycker ni?

Idag har vi förmånen att få åka och besöka ägarnas privata hem i Landskrona, som ni snart kommer se i ett inredningsmagasin nära dig. Självklart tar jag med kameran. Det ska bli roligt att se hur de jobbat med alla färger. Själv är jag bra sugen på testa denna färg både kontoret och på väggarna hemma. Allra helst få till en egen färg.

Kram Jannice

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Hemma hos grunda…
Föregående artikel Så skapar du hös…

Så skapar du höstmys

Augusti börjar nå sitt slut och det börjar bli allt viktigare att sätta till värme i vår inredning inför stundande höst. Hur skapar man då en uppdaterad inredning till denna mörka årstid utan att bli ruinerad? Den grundläggande tanken är att vi påverkas av allt runtomkring oss. Allt handlar om att kompensera. När det blir kallare och kalare ute i vår natur, vill vi gärna kompensera detta med värme i våra hem. Likväl som vi tar på raggsockor om fötterna ska vi klä våra golv med värmande mattor, som någon så klokt sa i tv-4 nyhetsmorgon i höstas *skratt*. Vi sveper om oss med koftor och sjalar, så varför inte svepa om din soffa med en vacker pläd eller ett mjukt fårskinn?

Lampa och rottingbrickor, My Habitation. Kuddar HM Home. Matta och fårskinnspläd, Rusta. Förvaringsbox, Oscar Clothilde. Ljuslampett, pläd, dekoration på stativ, ljuslyktor, Zara Home. Ljusstake i mässing Dukatbord.

.

Enkelt uttryckt kan vi skapa värme i vår inredning  på tre olika sätt. Med material, med färg och med belysning.

Material
Dekorera med fårskinn, plädar, mattor, tjockare gardiner och textilier. Just nu ser vi en trend där våra hem ska vara med klädda och där tyger får ta allt mer plats. Förr var vi bättre på det är. Vi vinterbonade våra hem om höstarna och när sommaren kommer så lättade vi upp våra hem med ljusa tunna gardiner och lade tjocka mattor och plädar på vinden.

Färg
Att använda sig av färger är ett enkelt och ett konkret inredningstips att skapa värme i inredningen. När jag var på Milanomässan i våras kunde man se en hel del roströda toner som mötte gammelrosa.  Gammelrosa som är en av de hetaste färgerna i höst är extra vacker till basfärgen grått som tagit över inredningssverige och som är här för att stanna ett bra tag till. Inte så hård som kontrasten mellan vitt och svart, utan kompromissens färg som ger en elegant och ett mer sofistikerat uttryck. Extra vacker är den till ovanstående färger. Även senapsgult lyser upp med sin sobra ton och ger rummet en värmande och ombonad känsla. Sammanfattningsvis kan man säga att rostrött, rött, gult, senapsgult, orange och gammelrosa är värmande färger. Tänk också på att den heta mässingen som vi ser i butikerna just nu är betydligt varmare i sin kulör än exempelvis silver. Prova själv och sätt en mässingsljusstake på bordet istället för den i silver. Lätt som en plätt och vilken skillnad det blir!

Belysning
Sist men inte minst, belysningen. Visste du att ett normal stort rum bör ha 7 belysningspunkter. Ofta har vi i snitt 4! Alltså jobba mer med belysningen. Det finns inget som sätter bättre stämning och kan förändra en rumsinredning så mycket.

Tänk på att använda lågenergilampor och jobba gärna med LED-ljus som har timer. Att mötas av brinnande ljus vid entrén, på balkongen eller i hallen när du kommer hem om eftermiddagarna är oslagbart.

Tänk på olika former av belysning. Allmänbelysning (vanlig takbelysning). Punktbelysning på exempelvis en tavla eller ett konstverk. Dekorationsbelysning på en byrå eller i ett fönster. Spotlights som riktas mot ett mål. Samt arbetsbelysning på skrivbordet, i köket, eller vid läsfåtöljen. Alla ska vara representerade för att ett rum ska bli bra belyst.

Nu ska jag installera mig på kontoret här efter underbara dagars semester med mamsen i Nice! Kom hem 02.30 i natt så vi börjar helt enkelt med en kaffe!

Stor kram,
Jannice

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Kalklitir på kon…
Föregående artikel Shoppat

Shoppat

IMG_5985.JPG

Shoppat här i Nice. Från vänster, jumper, Papillonne. Läppstift från Mac i höstfärgen, Plumful. Sneakers som ska bära mig och magen i höst från Le Coq Sportif. Örhänge och armband, Six. Halsband från Day Mikkelsen. Poster, Chanel från en butik i Gamla Stan. Klänning med fåglar, Papillonne. Stövlar, äntligen ett par enkla klassiska svarta från La Fayette!

IMG_5986.JPG

Sista dagen här i Nice! Vilken underbar stad det är! Igår var det kultur och beach på schemat och idag blir det shopping igen och ordning på torpet, haha! Den här hatten hittade jag på en marknad för 10 euro, lite Malene Birger över den!

Nej, dags och packa! See you in le Suede!

Au revoir Jannice

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Så skapar du hös…
Föregående artikel Vykort från Nice