Vilken röd ton ska du välja?

Bild: Living etc.

Hittade det här gamla inlägget som jag valt att publicera igen (med nya bilder och mer inspiration) då jag fått mängder med mejl angående den röda färgen till jul. Själv är jag glad för röd färg som har mycket svärta i sig, alltså mer vinröd. Lite mer dämpad och passar bra med övrig stil här hemma. Har ni förresten tänkt på en sak, att när man har svart eller grått blir det mjukare att sätta till vinröd, en mer smutsig röd än tomteröd (klarröd). Här bjuder jag på några tips för en mer harmonisk jul (i alla fall inredningsmässigt, hihi):

– Tomteröd passar bättre till klassisk Carl Larsson stil, eller moderna hem med mycket vitt. Den krispigt vita gör den klarröda mer rättvis. Så hemligheten för att få det röda att passa in, är att hitta rätt nyans på den röda kulören som stämmer överens med de övriga färgerna man valt i hemmet.

– Har ni som jag lite mer dämpad färgskala med mycket grått och svart kan en vinröd färg vara fin. Övergången blir mer varsam med vinrött och rummet känns mer sofistikerad och elegant.

– Har du mycket naturmaterial? Bygger din inredning på neutraler (bruna, gråa, naturliga toner med betong, sten, osv). Ser ditt hem ut som en broschyr från Granit? Då kan du antingen fortsätta jobba i naturfärger, och vill du sätta till en röd ton kan du i princip välja vilken som. Tar du den klarröda blir det mer glädjefullt och väljer du den vinröda ger det en mer sofistikerad känsla.

– Har ni däremot pastellfärger som accenter där hemma? Då hade jag gjort som många danskar, satsat på en kitschig och färglad jul. Turkost, rosa, cerise, guld, glitter och spritisigt grönt. Undvik klarrött som inte alls blir bra till den här stilen.

Första bilden i inlägget tycker jag är ljuvlig. Det räcker med en kudde, lite tända ljus och ett vackert kort på nattduksbordet, och vips har julstämningen infunnit sig. Här har man valt en vinröd ton, som gör sig fint till både det grå och silvriga.

Kram på er! Jannice