Feng Shui & barn

Jag får många frågor kring inredning, barn och offentligt miljö. Därför bestämde jag mig för att slå två flugor på smällen och tog mig kameran till Pysslingen som jag tycker lyckats utomordentligt när det gäller färgval, lärande inspiration och kreativitet.

En offentlig plats ska vara trivsam, praktisk och slitstark, samtidigt som den ska möta vardagens krav, bidra till ökad energi och vara en avstressande miljö. Alltså det är många saker som ska innefattas i en miljö på ganska så liten yta.  Idag kan man tydldligt se hur barn reagerar när de befinner sig i en trygg miljö. Med hjälp av färg och form kan vi påverka hur barnen mår och hur de uppfattar tid och rum. Genom att inreda rätt kan vi få barn att blir friskare och må bättre. Det finns idag studier som visar hur vi reagerar på färger och hur vår puls ökar (vid gult, rött & orange) alternativt minskar (vid svala färger som ex blått). En miljö ska vara inredd utefter dess syfte, men en optimal inredning ska tillfredsställa såväl kropp som själ.

Bilder: Simplicity

För barn är det viktigt att inspireras, men inte få allt serverat. Att kunna leka själv gå runt på olika stationer och välja det för stunden man tycker verkar intressant och roligt. Att kunna sätta sig och läsa en bok, eller i taket peka på den saga man vill att fröken ska läsa är väl underbart.

Att slippa se tråkiga tak genom att hänga vackra böljande former av tyg för att mjuka upp en annars kal och energidragig yta är perfekt. Barn har väldigt mycket energi i sig själv, så även vita väggar, så att jobba med taket som här med vackra tyger, kristaller och sagofigurer som hänger i fina band är ett perfekt hjälpmedel att bromsa energiflödet.

Mattor på golvet, som både hjälper barnenatt lära sig räkna, eller inspirerar till pusslande och naturen är också de väldigt bra som både ljuddämpare och energibromsare.Växter och naturen har en otrolig kraft och inverkan på oss människor. De renar luften, tar bort strålning (läs mer på nasa.org) och gör så att vi håller oss friskare. Att få barn att lära sig plantera från frö till blomma och vistas i grönare former är viktigt.

Tänk på att här är det bra om växterna är mjuka. Vassa växter skapar vassa människor brukar man säga. Och glöm inte vattna!! Finns inget som känns så ledsamt som växter som inte sköts.

Har man inte möjlighet att ha blommor i höjd med var barnen vistas, kan man göra som de gjort på Pysslingen (småbarnsavdelning) sätta blommorna högre upp och på matbordet ha en plastblomma som ger lite matrum/restaurangkänsla åt barnen. Hur sött är det inte att man sågat av benen på Ikeas barnstol? Perfekt tips om ni behöver lägre stolar där hemma till något bord med udda höjd.

I dagens informationssamhälle, med ständiga krav och stressig tillvaro är det lika viktigt att inreda de offentliga rummen med känsla, som människors egna bostäder. Barn är speciellt känsliga för trygghetsfaktorn så glöm inte att tänka kraftposition, med trygg vägg bakom soffa, skrivbord eller säng, samt med fri sikt över rum, dörrar och fönster.

Till sist omge barnen med färg och kreativa miljöer, MEN skapa god förvaringsmöjlighet och helst dold förvaring som också skapar ro. För både färg i massor och öppen förvaring blir för mycket intryck för barnet som lätt kan bli orolig, få svårt att somna eller äta.

Japp, det var lite om barn och inredningen ur ett Feng Shui perspektiv! Hoppas ni tyckte det var intressant! Tack Pysslingen för att jag fick komma och fota era fina lokaler (och för ert fantastiska engagemang) som jag vet framöver ska bli ännu finare!!

Kramar Jannice