In my hoods…

Välkommen in på en rundtur i den gamla fiskebyn Råå och my hoods! Vet att ni ville ha några utflyktsmål här under sommaren och detta kanske kan vara ett?  Vi börjar på Vera´s Deli & Café, där vi spenderat många kvällar och luncher denna sommar. Testa deras räkmacka på grovt bröd, med en hink (!) full med handskalade räkor. Och på kvällen är favoriten ett glas rosé, tapastallrik med manchego, serranoskinka och hackade saltade mandlar över.

Butiken ägs av Louise och Johan och har sommaröppet tisdag-lördag mellan 11-20. Perfekta stället om du vill köpa surdegsbröd eller lite gott ”plock” till helgen.

Här kan du även köpa hem lakrits från lakritsfabriken på Ramlösa, eller härliga marmelader som nypon (ja den är grym till ost) eller varför inte ananasmarmelad som passar perfekt i bakverk.

På samma gata ligger ”Lilla Antikt””. En trappa ner möts man av ett brett sortiment av antika föremål. Udda stolar, porslin, smycken eller som ovan, de überhypade glasflaskorna! Urvackra att ha på golvet eller i ett stort fönster. Det är något visst med att gå i antikbodar och hitta det där speciella. Något man kan bli ensam om, något som talar till en och som bara måste få följa med hem.

När vi ändå är inne på butiker måste jag nämna ”Lilla Sjöboden”. En underbar butik i ljuvaste vitt! Tenn ljusstakar, Durance doftljus och tvålar, vackra fårskinn, massa porslin och inredningsprylar.

Det finns även en härlig blandning av smycken, väskor och kläder. De nya kashmirponchorna är fantastiskt vackra och i underbar kvalitet.

På andra sidan hamnen ligger Lasses Rökeri där man kan ta en lunch eller köpa med sig en massa gott som rökta räkor, makrill, lax och annat mumsigt till kvällen. MItt emot har nu My Habitation (gamla Tofsar&Ting) öppnat en sommarbutik tillsammans med Holy Sally. En jättemysig butik med ett urval av inredning i kolonial- och orientstil, kläder till barn och vuxna, smycken och väskor. Måste ses!

Nära vårt hus ligger Trivas på Råå, en liten oas med både restaurang, spa och hotell. Där brukar vi äta luncher eller träffas för att ta ett glas vin. Restaurangen har en innegård där man kan sitta fina sommardagar.

Restaurangen har öppet året runt. Luncher och kvällar. På vintern är det mysigt att sitta inne med den sprakande spisen i förgrunden och personalens varma bemötande.

Överallt finns vackra hus och mina favoriter; stockrosor.

Vid fiskehamnen går det att köpa färsk fisk av fiskarna varje morgon kl 9 (borde göra det oftare). Här nere ligger även ett vackert Wärdshus som jag gärna skulle sätta tänderna i och ge en make over. Trevligt ställe, men det skulle kunna bli såååå vackert!

Nu på sommaren unnar vi oss färska frallor om morgnarna och det är på det anrika lilla bageriet Carl Perssons mitt i byn som vi köper både frallor och dagens kakor. De har även honung från trakten och klassiska bakverk. Det är något visst med gamla konditorier som inte är stylade utan är precis som de var för 40 år sedan. Ger en viss trygghet och får mig att tänka på barndomen.

Husen är pittoreska och är varsamt renoverade då det finns en klausul när det gäller förändringar på husen inom området. Tycker det är bra att allt ska ok:as med statsbyggnadskontoret så det inte liknar High Chaparall en dag. Här är en bild från vårt förra hus som låg precis vid hamnen. Bosse njuter av friskluft och badkläderna hänger på tork.

Visst är det ett sommarparadis. Fast jag tycker det är lika vackert att blicka ut över havet en kall ruskig höstdag, ta en promenad och känna de öppna landskapen. Lena Endré sa något bra. Öppna landskap får mig att låta tankarna få fara fritt och inte begränsas av massa skog och trä. Haha.. ja jag är medveten om att smaken är som baken. Men Skåne in my heart.

200 meter nedanför vårt hus ligger havet där maken åker vattenskidor och engagerad i Råå vattenskidklubb. Jag plaskar med fossingarna och badar med Charlie. Vi flyttade ju för 2,5 år sedan och bryggan vi numera badar från har sandstrand och är långgrunt. Alltså perfekt när man har en liten.

Ja, ibland får man nypa sig att detta är ”vår brygga”.

I fredags tog jag mig hela 50 meter  bort från vårt hus och gjorde ansiktsbehandling hos bästa, Ann-Sofies Hud & Kropp. Första gången jag träffade henne var efter att hon lyssnat på en föreläsning jag höll för Svenska Hudterapeut förbundet i färg och stil. Sedan hjälpte jag henne och hennes familj med att inreda huset och nu har hon öppnat salong precis här bredvid. Jag har till och med fått hjälpa till att färgsätta och komma med idéer och förslag när det gäller möblering. Ann-Sofie är en fena på healing och gör underverk när min kropp är trött och energin slut.

Ja mina vänner, pjuh det var en tur in my hoods! Och ni vet ju var jag bor…

Bilder: Simplicity

…nämligen här! I december är det redan tre år! Nu önskar jag er den finaste söndagen! Vi ska duka upp en frukost ute i trädgården och mysa med ”mormor och morfar” som är på besök.

Kram på er, Jannice