Rensa i röran – mina tips!

Bild: Simplicity

20-dag Knut och idag ska julen ut! Imorser var det kallt, kallt och första gången på bra länge vi såg minusgrader här i Skåne. Som jag skrivit tidigare inspireras jag så här års att rensa i röran så idag hade jag tänkt ge er några tips i ämnet.

Att kunna rensa ligger ofta i hur vi mår. Att samla på sig handlar ofta om rädsla. Vem har inte tänkt, det kan ju vara bra att ha. Handen på hjärtat, hur ofta har det varit bra att ha? Gör dig själv en stor tjänst genom att skoningslöst släppa alla saker som du inte gillar och som du inte behöver. Fråga dig själv:

– Vad är det värsta som kan hända om jag gör mig av med den här?

Grundläggande orsaken är att vi återskapar i det yttre det som finns i det inre. Rädsla, oro och stress har en tendens att blockera oss från att gå vidare i livet. Ju mer laddade föremålen runt omkring oss är, desto värre.

Saker som du har tråkiga associationer till skall ut ur ditt liv, bär för all del inte ner dem i källaren eller till någon annan förvaring, då stjäl de bara onödig negativ energi. Klipp banden för gott och våga bli fri! Det ger både energi, kraft och lust!

När du ska rensa är mitt tips att du gör 4 högar:

  • SPARA – det du älskar och det som du fortfarande vill ha i ditt hem.
  • SLÄNG – trasig föremål som inte har någon funktion längre.
  • SKÄNK – saker du vet andra i din närhet eller utanför din bekantskapskrets skulle bli glada för eller hjälpa andra.
  • SÄLJ – saker som du lagt ner pengar på och som du vet du kan få en bra slant genom att sälja och därmed få pengar över till något ni hellre vill ha eller göra, en resa exempelvis.

Ibland kan det vara svårt att bestämma sig. Då rekommenderar jag en låda där det står 6 månader, efter ett halvår går du tillbaka och tittar på sakerna och tar ett beslut då.

Är det svårt att komma igång? Gör upp en plan redan nu. Vilka datum ska du rensa källaren, hallen, köket, vinden? Och när datumen kommer, så gör du det bara, glöm inte att belöna er i familjen med en trevlig aktivitet efter, kanske bio och middag ute?

Ytterligare ett tips – börja litet. En kökslåda, en byrå etc. Då blir det enklare att lyckas och du blir motiverad att fortsätta. Precis likadant som när det gäller att lyckas med träning.

Lycka till och happy rensning!

Kram Jannice

Inköpsställen: Soffa från R.o.o.m. Tavla, Love Warriors. Tapet, Ypsilon från Boråstapeter. Matta, Ikeas Morum fast avigsidan. Skål/kruka Villa Collection. Pläd, Åhléns. Kuddar Tine K,Day Home och Ica Maxi.