Milano del 4 – Trendrapport

Rostrött, gammelrosa, laxrosa och smutsorange. Överallt!! Och gärna till grått eller brun färgskala! Det var det första jag noterade efter de två första timmarna på årets mässa i Milano.

Den här stolen tycker jag är en bra sammanfattning på mässan. Färgerna, träslaget, enkelheten och renheten i designen.

Visst såg vi kaktusar på mässan, MEN något betydligt hetare var Japansk Lönn! Överallt såg vi den. Med sitt skira bladverk och otroligt vackra kulör spred den fantastisk färg till den dova färgskalan och inredningarna.

Möblerna håller en formgivning som inspirerats av 60-tal och färgerna är smutsiga! Inte ens de färgglada märkena som exempelvis Blå station kör klara kulörer.

Här provsitter jag svenska välrenommerade Front ”tjejernas” nya produkt för Thonet. En bänk och klädhängare på samma gång. Ja tack!!!

Det klassiska drinkbordet, eller rullvagnen sågs lite var stans. Denna var makalöst snygg från Cappelini!

Sköna hems stylist och inredare Marie Wärme som jag gick på mässan med hade pratat mycket om Baxter och montern höll upp till mina förväntningar! Jag gillade vad jag såg! Svulstiga skinnmöbler, läckra stylningar, underbar färgskala och vackra materialval.

Koppar och mässing var fortfarande populärt, även om det inte var överrepresenterat utan lite mer lågmält än tidigare.

Rotting är hett, hett, hett….

Såväl ute som inne…. Notera att var man än var, fanns den där terracotta eller roströda tonen på någon textil, möbel eller dekoration.

Utemöblerna har fått en finare touch och ser nästintill ut som innemöbler. Sofforna är numera tygsoffor som tål väta eller som här i fint snickeri och väldesignade former. De känns som de flyttats ut direkt från vardagsrummet och i trädgården.

Materialet är trä, men också glas i mängder! Glasskrivbord, bokhyllor i glas och soffbord. Marmor är också fortfarande hett!

Och visst såg jag marmor i grå carrara, men allra hetast är den bruna!! Även den gröna syntes, men brunt, brunt brunt var nyheten och fantastiskt snygg till den dova färgskalan.

Diesel hade en rockig häftig monter med en skön mix mellan rått och elegant.

Detaljerna är av stor vikt och något som hade fått färg eller nytt material var stolsbenen eller som här, soffbenen i den ack så populära orange kulören.

Den senapsgula färgen är fantastiskt fin till en gråskala.

Vi såg en mängd med vardagsrumstylingar med en basfärgad soffa, bord i någon neutral ton samt EN färgad fåtölj. Oftast var den i petroleum eller gul.

Gervasoni imponerade inte på mig, och montern som gav mer en skräckupplevelse var Kartells guld explosion. 

Hjälp!! Vad hände här?

Soffborden var i fokus. Antingen var de brickbord i olika storlekar, över eller under varandra. Ett i färg, en i baston. Eller som här, en smart lösning på ett hörn.

En populär färgskala… rostrött, grått, petroleum och ljust trä…. MEN vi kommer se mängder av rosa i tonerna gammelrosa, laxrosa. Glöm heller inte senapsgult!

Gemensamt var också att kulörerna höll en dämpad ton. Alltså färger med mycket svärta i. Vilket ger en sofistikerad touch och passar fint med den enkla formgivningen, inspirerad från 50-och 60tal.

Bilder: Simplicity

Efter en heldag på mässan och med en mängd erfarenheter rikare i bagaget samt full av inspiration begav vi oss hemåt för dusch och utgång för kvällen med Allt i hemmet redaktionen och Trendgruppen.

Här är några av oss i Sköna hem gänget. Från vänster, jag, Monika Stålberg redaktör, Marie Wärme Inredare och stylist, samt Charlotte Pettersson inredare och Inredningschef. Bakom kameran Dan Gordon, redaktör och uppe på rummet och bytte topp var Anna-Maria Odeholm.

På kvällens middag med Allt i hemmet och Trendgruppen. Efter middagen blev det Svensk Forms fest, trevligt mingel och utställningar.Detta var min sammanfattning och totalupplevelse av mässan i Milano. Fler bilder, godbitar, tips och härliga inredningar kommer då och då här på bloggen. Jag tänkte även göra en plocksida på lite produkter som finns i butik nu, om du vill vara först med det senaste.

Önskar er en fin söndag!

Kramar Jannice