Lexington inspiration sovrum

Sovrummet! En av de viktigaste rummen i vårt boende, men ändå glöms det allt som oftast bort. Ett avkopplande ombonat sovrum, med känsla av harmoni kan göra stor skillnad på om du känner dig utvilad eller inte när du vaknar om morgnarna.

Börja med att välja en tapet eller färg som ger ett rofyllt intryck.

Jag tycker att det är fantastiskt fint med tapeter i ett sovrummet och då det oftast ger ett mer lyxigt intryck. Här har jag valt Marstrand från Boråstapeter i beige- och vitrandigt utförande.

Tänkpå att en rejäl sänggavel som skapar trygghet och stöd är a och o i ett sovrum. Har du som här en gavel i trä, kan en mängd kuddar ge ett mjukt och skönt intryck. Att ha stöd på båda sidor i form av likadana lampor skapar tvåsamhet vilket man ofta eftersöker i ett sovrum. Däremot kan ena sidan ha en byrå som sängbord, medan den andra ett klassiskt nattduksbord. Likheten i lamporna förenar och gör helehten harmoniskt. Dessutom är det väldigt trevligt med en större yta att dekorera på och skapa den stämning man vill åstadkomma.

Här har jag jobbat med blått och vitt som lättar upp det jordiga mörka träet i möblerna.

En vacker kanna med vatten att släcka törsten med och som samtidigt dekorera nattdukbordet känns omtänksamt och fint på samma gång.

Att möblera med en puff, bänk eller pall nere vid fotändan att lägga nattlinnet, morgonrocken eller överkastet på, är både praktiskt och vackert.

Visst frukost på sängen när det vankas födelsedagar, men varför inte göra det till en tradition lata söndagmorgnar. Ju trivsammare ditt sovrum är, desto mer vill du vistas där.

Inspirerande böcker som skapar den stämning du eftersöker och som är nära till hands regniga dagar eller när du känner för en stunds vila.

Svala och neutrala toner som går i blått, grått eller grönt hjälper oss att koppla av och passar perfekt som färgsättning i ett sovrum. Varför är det så?

Jo därför att denna färgskala vibrerar på lägre frekvenser än exempelvis gult och rött, som får våra hjärtan att faktiskt slå snabbare när vi tittar på dem.

Bilder: Jannice Wistrand, Simplicity i samarbete med Lexington

Sist men inte minst. Ta bort allt som påminner om jobb och stimulans i ett sovrum. Ingen dator, tv eller skrivbord med massa måsten. Detta rum är till för vila, återhämtning och kärlek. Inred utefter dessa principer och glöm inte vad en bukett eller en blomsterkvist på nattduksbordet kan göra för hur din dag startar. Ett par gosiga tofflor att sätta forslingarna i skapar en omtänksam känsla mot dig själv och gör att morgonen och dagen startar lite bättre.

I hopp om vilsamma sovrum med god sömn där ute i vårt avlånga land!

Kram Jannice

Inlägget är i samarbete med Lexington.

Inköpslista: Kuddar, påslakan, överkast och nattlinne, Lexington. Tapet Marstrand från Boråstapeter. Lampor, Markslöjd. Kinesisk urna, tavlor och bokstöd i form av skor, My Habitation. Porslin, Ostindia, glasvas, vattenkanna samt glas, Dukatbord