Att tänka på vid stilleben

Bilder med stilleben av mig.

.

I helgen var jag med i ett av Finlands största dagstidningar Vasabladet och pratade kring stilleben. Här är intervjun med tips kring hur man får till ett bra stilleben och vad man bör tänka på.

INRED MED STILLEBEN

– Stilleben är viktigt i inredningen om man vill att den ska kännas fulländad, säger Jannice Wistrand som är inredare, Feng Shui-konsult och en av Sveriges största inredningsbloggare. Jannice Wistrand är civilekonom i grunden och började studera Feng Shui för över 15 år sedan. Efter det har hon gått olika inredningskurser och utbildat sig till auktoriserad Feng Shui konsult i Göteborg. Idag är Jannice en flitigt anlitad föreläsare och inredningskonsult åt såväl företag som privatpersoner.

– Färg och form har alltid intresserat mig och på senare år även läran om hur vi kan påverka vårt välbefinnandegenom att möblera rätt och anpassa vår färgsättning, berättar Jannice.

– Stilleben sätter prägeln på hur ett hem uppfattas och känslan som man vill ska förmedlas. Med hjälp av olika höjder, material, färger och former skapas balans. Vackra stilleben bygger på personliga ting. Samla din samling och låt dina favoriter vara framme istället för i lådor, säger Jannice.

Vad ska man då tänka på när man vill skapa ett välbalanserat stilleben?

– När det gäller inredning, oavsett om det handlar om möblering eller en installation, ligger hemligheten i att tänka i motsatsförhållanden. Exempelvis högt mot lågt, hårt mot mjukt, kantigt mot runt, ljust mot mörkt, rakt mot ornamentet och blankt mot rufft. Stilleben sätter stilen på hemmet och man ska eftersträva balans oavsett vilken inredningsstil man har, säger Jannice. 

Jannices konkreta tips på hur man skapar ett snyggt stilleben är att börja längst bak och bygga framåt. Om man har många föremål är det bäst att hålla en nedtonad färgskala som skapar en helhet. Använd gärna böcker eller vackra lådor som små podier för att lyfta upp något och skapa höjdskillnader. Sätt en glaskupa runt ett ljus, en vas eller varför inte över din porslinskatt. Tänk inte så mycket, utan låt fantasin flöda. Ta in personliga saker som du tycker om och som är vackra för dig, tipsar Jannice.

Kram på er!

Jannice