Helgens Feng Shui tips

Helgens Feng Shui tips innebär att vi tar på ytterkläderna och tar oss ut i trädgården. Har du ingen trädgård, har du kanske en balkong eller entré som behöver lite kärlek? Just nu kanske inte allt ser så tilltalande ut, men det är nog så viktigt att då rensa undan och göra det man kan i trädgården. 

Igår hade jag vår trädgårdsarkitekt här hemma för en höstgenomgång! Karin med företaget Snitsig, har hjälpt oss rita vår trädgård och då och då tar jag in henne en timma för att ge oss tips och för att hjälpa oss bli bättre på att sköta vår trädgård. Hon är så duktig och så professionell. Alltid lika inspirerande att ha henne här hemma. Det ser så lätt ut och så roligt när hon går runt med sekatören och häcksaxen.

Idag tänkte jag bjuda er på några tips som Karin delade med sig igår, så håll till godo!

Att göra ett bra jobb nu på hösten är a och o, dokumentera trädgården, planera för nästa år, passa på att flytta växter, dela plantor och fylla eventuella tomrum redan nu.

Att plantera nu på hösten gör att man ger växterna en chans att rota sig och naturen hjälper till på traven, istället för att plantera på våren då man måste hålla på och vattna och pyssla om plantorna ännu mer. Nu är det även dags att plantera lökar om du vill ha en vackert blommande trädgård tidigt på våren.

Passa på att klippa av överblommade vissna blommor, och forma träd (som Karin gör ovan). OCH latmasktipset nummer 1 som Karin borgar för. Det klippta bladen/skröfset lägger du rakt tillbaka i landet. Alltid! Det blir förmultad jord, gödslar sig själv OCH hjälper till att inte låta ogräs få möjlighet att komma upp.

Kom ihåg att städsegröna växter (året runt gröna) inte ska klippas nu utan det gör man på våren, i majmånad, exempel på sådana växter är buxbom, lagerhägg, murgröna osv.

Ta bort ruttna äpplen och frukt som hänger på grenen och släng dem direkt, låt dem inte ligga i gräset eller lägg inte tillbaka dem i landet för då sprider det sig upp i trädet igen och det blir mer dålig frukt på trädet.

Plantera lite nya höstblommor i dina krukor. Helst vid entrén så det känns välkomnande. Varför inte placera en vacker lykta med ljus på timer, finns naturtrogna i vax här, som brinner när du kommer hem om eftermiddagarna. Fungerar såväl på balkong som i trapphuset. Tänk på att om du placerar dessa ljus ute bör lyktan ha ett tak så det inte kan regna rakt ner i ljuset. 

Sist men inte minst, passa också på att knipsa den där sista vackra kvisten rosor, eller annan blomma och njut av den inne i ditt hem! Ni ser vilken kvist jag ska plocka in som fredagsblomma idag va?

Med dessa pysseltips till trädgården önskar jag er en fin helg. Här ska jag ta med lilleman ut i trädgården, fortsätta plantera om några växter, dela några plantor ulleterneller och peta ner dem på ett ställe som behöver tåliga växter. Sedan hade vi tänkt göra fint i krukorna vid entrén.

Stor kram, Jannice