Trädgårdstips

Igår var det fullt ös i trädgården. Svärmor och svärfar var här och vi tvättade utemöbler, terrassgolv, rensade i land och fick det vårfint. Solen värmde med sina strålar och det blev fika ute. Idag är det mer blåsigt och kyligare i luften men ack vad det är skönt när allt blev gjort igår och nu dröjer det inte länge förrän det ser ut som bilderna nedan i vår trädgård.

Missade du mina tips om hur man får till en harmonisk trädgård enligt Feng Shui så har ni en sammanfattning nedan? Fler bilder och tips finns här.

Bilder: Simplicity

MOODBOARDBörja med att skapa en moodboard. Hur vill du ha din trädgård/balkong? Modern? Romantisk? Grönskande? Blommande? Sätt färger, material och håll dig till dina val, då blir platsen enhetlig och harmonisk. Tänk också på att trädgården ska spegla stilen inne, då blir resultatet mellan inne och ute maximalt.

ZOON INDELNINGBestäm vad ni vill ha ut av trädgården. Olika platser. Kaffeplats utanför köket? Grillplats? Matbord? Odlingsmöjligheter? Lekstuga? Solstolar? Loungemöbler? Etc. Därefter utgår du från väderstrecken. Solstolar placeras med fördel där solen ligger på. Matplats i skuggan och barnens lekplats så du kan ha överblick och se dem.

BESTÄM FÄRGER OCH MATERIALVilken färg har huset och dess fönster och dörrar? Är det som hos oss, vitt med grågröna fönster, kompensera då växtligheten med färger från andra element (mer om detta kan du läsa här) så som rosa, lila och limegrönt. På våra krukor har vi valt att jobba med svart kulör som hämtar upp sockeln på huset. Undvik att ha vita blommor till vitt hus, det blir alldeles för kallt, jobba då istället med mycket grönska, städsegröna växter för att skapa liv till huset även när det är vinter. Kompensera med möbler som är i brun rotting som känns värmande till allt det vita.

MOTSATSFÖRHÅLLANDEN OCH FORMERTänk på att ett hus i sig, med sina fönster, dörrar och fyrkantiga former redan är maskulint, så se till att skapa böljande feminina former på stigar, land och annan dekoration. En trädgård med mjuka former blir mer inbjudande och skapar en balanserad känsla. Tänk på att inget i naturen av sig självt håller 90 grader och att vi människor är mer vänligt inställda till runda former. Låt plattorna leda till olika rum och kontrasteras mot småsten.

STILLEBEN & DEKORATIONInred som du gör inne. Bygg upp vackra stilleben med krukor, örter och för dig fina föremål.

Häng lyktor i träden eller utanför entrén och placera LEDljus på timer, som lyser när kvällen mörkret faller in. Jobba även med textilier som du förvarar enkelt i fina dynboxar. En mängd textilier som är enkelt att få tag på skapar mysfaktor på ett kick. Frossa i plädar, kuddar och varför inte en utomhustålig matta för att skapa en extra rumskänsla under sittplatsen.

Önskar er en fin söndag!

Kram Jannice