Uthuset – utsidan

En tidig morgon för två helger sedan var det dags! Vi skulle måla vårt uthus som vi renoverat! Solen lyste på en klarblå himmel och maken, jag och pappa var laddade.

Själv känner jag mig osäker på utomhus färg och har fått mycket frågor kring det så jag tänkte det får bli ett inlägg för sig. När man målar som här en putsad vägg, är det viktigt att använda rätt grejer. Vi valde Nordsjö Silikatfärg Murtex. För att det ska bli så slitstarkt som möjligt spädde vi ut färgen med primer (hur mycket står på burken) till första strykningen. Detta gjorde vi både ute och inne för att det ska bli fuktavvisande.

Det finns en mängd vita toner. Ex Nordsjö vit, som har en lite lite gulare ton i sig. Titta på alla vita tillsammans i din färghandel, för då ser du verkligen skillnaden. Jag gillar personligen inte när kulören drar åt gult, (det blir det med sinom tid ändå, haha… ) så vi valde den som heter VIT helt enkelt, den som är helt oblandad i originalburkarna. Och så här blev det!

Vi hade en ganska så grov yta på putsen, då vi vill att det ska passa med övriga huset och inte se ”nyputsat” ut. Då kan en bred pensel vara lättare att jobba med. Vi testade dock både roller och pensel, och vi alla föredrog rollern.

Så här såg det ut före! Vackert även i putsad skrud…

Efter: Vitt, nytt, fräscht och glatt hus igen med nya energier!

Tänk på det här med belysning! Vi har dragit el för kommande lampa då det är av stor vikt när man ska komma hem sena mörka höstkvällar och vill ha så mycket som möjligt upplyst.

På översta bilden i inlägget, ser ni hur vi valt att göra med vår dörr. Tidigare hade vi två dörrar och ett fönster. Nu har vi bett duktiga snickaren Martin från Njudungssnickerier göra en dubbeldörr som gör det lät att köra in och ut med cyklar.

Utanför i vår gång som är en samfällighet mellan 4 hus, har vi passat på att lägga nytt grus och anlägga ett land.

Här hoppas jag det blommar härligt nästa sommar av ljuvligt väldoftande lavendel och sirliga ljusrosa rosor. Grannens grind/dörr i trä blir extra vacker och stoppar upp chiflödet, och det tackar jag lite extra för.

Bilder: Simplicity

Efter: På taket har vi lagt en kopparlist som med tiden gifter sig fint med det grågröna staketet. Gårdshuset har nämligen koppardetaljer sedan förr och vi har valt att förändra så lite som möjligt.

Japp! Så nu är utsidan färdig. Nästa gång visar jag hur vi valt att göra inomhus. Med färgval, klinker och förvaring.

Önskar er en fin start på denna vecka som imorgon övergår till första höstmånaden….

Kram Jannice