Helgens Feng Shui tips – duka till fest med hjälp av Feng Shuins verktyg

Nu kommer en tid med en mängd högtider, skolavslutningar, bröllop, student och fester. Idag tänkte jag tipsa er om hur du får till det där vackra dukade bordet, med hjälp av Feng Shuins verktyg. Servetter, tallrikar, dukar och buketter i alla ära, men det måste också vara en fin balans mellan dem.

Min 5 bästa tips för en lyckad fest och dukning!

Bilderna är från en bröllopsfest jag stylade som gick i ljuvaste aprikos, vitt och ljust grått. Paret som gifte sig hade Italienskt och Jugoslaviskt påbrå så jag försökte sammansvärja båda kulturerna.. med lite nordiskt ljus på det.

1. Skapa moodboard för din fest & dukning

Börja med att sätta stilen för festen genom att göra en moodboard och sätta ett tema. Namnge gärna festen för att inte tappa tråden. Nedan ser ni mitt inspirationskollage till kunden som ligger till grund för den slutliga stylingen och dukningen.

2. Tänk på de 5 elementen för att få balans i färgskalan

När du gör en dukning. Ofta är duken vit (metallelementet), även tallrikar och bestick brukar tillhöra detta element. Därför är valet av blommor, färgen på servetter av stor vikt för att få balans mellan de fem elementen. Här har jag jobbat med vattenelementet genom glaslyktor. Trä, på de gröna växterna och den aprikosa som ger eld till det annars ljusa tonerna. Jorden jobbade vi med när det kom till de kantigt vikta menyerna och de tomma ytorna på lokalen med trägolv som skapade en jordad effekt och som behövdes lättas upp. Ett annat sätt att få in jord i en dukning är rektangulära underlägg som ger en fast yta till varje plats. Eller varför inte en linneduk i beige.. med vita tallrikar och krispigt vita servetter. Vackert.

Tänk på om du står i valet och kvalet av runda eller kantiga bord. Runda bord är alltid trevligare och främjar samtal och gör oss mindre benägna att hetsa upp oss i diskussioner.

3. Bordsplacering

En trevlig bordsplacering är a och o för att kvällen ska bli lyckad. Se till att du lägger ner lite tid på detta, du har igen det med råge, jag lovar. Låt det alltid finnas någon”hålligångare” på varje bord, och sätt för guds skull inte ihop ett gäng skolkamrater med interna skämt på ett bord, då blir det obalans i rummet. Som med allt annat, det behövs även en fin balans mellan människor och alla tillhör vi olika element, så blanda, eldsjälar med någon timid osv.

4. Tänk på motsatsförhållanden när du dukar

Om du ska få till en fin dukning måste du hela tiden tänka på motsatsförhållanden. Runt mot kantigt, spretigt och yvigt mot stramt (som blommorna nedan). Högt mot lågt osv. Tänk också på att spara de höga blomsteruppsättningarna till någon annanstans än vid det dukade bordet. Man vill gärna se dem man äter med, så där rekommenderar jag lägre buketter.

5. Håll färgskalan och temat som en röd tråd

Tänk på att genomsyra färgskalan genom hela festen. Från entrén dit gästerna först anländer till bordet de sätter sig och äter vid, till den lilla presenten de får med sig hem. Glöm inte heller att göra något extra lyxigt på gästtoaletten. En skön handkräm, en bukett med blommor, ett doftljus eller en handduk som följer temat gör det lilla extra för upplevelsen.

Bilder: Simplicity

Hoppas mina tips kan inspirera till vårens- och sommarens festligheter och göra minnena än vackrare!

Kram på er,

Jannice

,

,