Helgens Feng Shui tips har Prins Oscar inspirerat till – Planera dop och fest

Idag döps Prins Oscar vilket får mig att tänka på vår egen prins här hemma, Charlie, som nästa vecka fyller hela 5 år (ååå vad tiden går fort). Imorgon blir det kalas hemma i trädgården (hoppas vädret håller i sig). Med tanke på dagens dop, tänkte jag bjuda på några gamla bilder från Charlies dop och lite inspiration och tips från planering, till själva dopdagen. Det kanske är några fler där ute som har dop framför sig, eller andra festligheter på g. Bröllop, dop, student och skolavslutningar står ju för dörren.

Planera färgerna

När man ska planera en dukning tycker jag det är bäst att utgå från något med de färgtoner man vill ha i sin dukning. Det kan vara en tavla, en servett, eller som här, bara en vacker bild. Därefter samlar man ihop alltsamman i ett kollage. Servisen man vill använda, servetter, blommor, sidenband, placeringskort och annat som man vill ha med i dukningen och som ska hålla den här färgskalan. Då är det också enklare att se hur helheten kommer att bli och att det kommer bli välkomponerad ser man redan här. Glöm inte att känslan du vill uppnå på tillställningen redan ska förmedlas på inbjudningarna.

Välj porslin

Sedan är det dags att skrida till verket. I detta fall rör det sig om ett dop, där jag valt att ha en klassisk inställning till stylingen. Servisen Ostindia från Rörstrand får sätta prägeln till hela dukningen. Dess klassiska hållbara mönster känns elegant och värdigt på något sätt. För att servisen ska få ta utrymme sätter jag samman den med en vit bas. I detta fall vit linneduk och vita servetter. Även vinglasen Essence och kivilykorna samt Kartioglasen (alla från Iittala) får hålla neutrala toner.

Val av blommor

När det sedan kommer till blommor är det viktigt att se till att välja någon blomma som stämmer överens med den stil och intryck som man valt (här klassisk elegant). I detta fall passar hortensia både stilen, årstiden och färgen blå då jag personligen tycker det är fint till vår lille pojke. Murgrönan ger kontrast till bordet och även den passar stilen.

Blomsterarrangemangen i vårt hem, vardagsrum och kök går i tonerna och vi satsade på två stora buketter istället för massa smått runt om i huset. Även maten bör följa den linje man valt. I detta fall en klassisk meny med räkcoctail, varmrökt lax och en prinsesstårta.

Överraska och följ upp temat

Att överraska gästerna med temat redan när de anländer till festen är ett härligt sätt att låta den röda tråden följa genom kalaset. Gör något oväntat! Här har jag valt att printa ut bilder på huvudpersonen och gjort livets träd. Med vackra bilder på barnet och sidenband som återkommer i färgskalan i såväl dukning som inbjudning ger kalaset en helhet. Det blir även ett vackert inslag i trädgården när vinden böljande sveper med band och kort.

Så sammanfattningsvis, en lyckad fest får du genom att:

° utgå från en inspirerande bild

° välj färgtoner och känsla från bilden som du vill att din fest ska ha

° sätt ett ord på dukningen, ex klassisk, miljötänk, modern, lantlig, eko, barnsligt, 60-tal osv

° se till att följa den röda tråden från inbjudning till festens slut

° plocka samman porslin, servetter, dukar och andra tillbehör till festen samtidigt som du har utgångsbilden vid din sida (sätt gärna samman och ta ett kort blir lättare att se den röda tråden)

° bestäm blommor som passar vald stil och servis

° välj också andra överraskande moment för att skapa en helhet och en större upplevelse för såväl värdpar som inbjudna gäster. Det kan vara en spektakulär entré, en personlig dukning till varje gäst eller varför inte en goodiebag till festdeltagarna när man går hem?

Jag hoppas ni får njuta av många härliga, glada, trevliga och underbara festligheter i vår och sommar!

Lycka till! Jannice

Bilder: Simplicity (från Charlies dopdag).

OBS! Idag är det sista dagen att anmäla sig till min föreläsning nästa vecka! Mer info HÄR.

x