Feng Shui skola 3 – de fem elementen

de 5 elementen

Varför ska man inreda med hjälp av Feng Shuins verktyg? Studier visar att inredningar som efterliknar naturen och som innehåller de 5 elementen gör oss mer harmoniska. Vilket i sin tur leder till ökat välbefinnande. När man inreder efter den asiatiska läran är det de 5 elementen som utgör basen och som hjälper till att skapa balans och harmoni i inredningen.

Vi ska nu lära oss att skapa balans mellan dessa element. Detta går att använda på allt från inredning, trädgård, stilleben och även på vår klädsel. Och det bästa är, att oavsett stil – kan just du finna harmoni i ditt hem, med dina befintliga möbler, med ditt tycke och din smak!

Vi börjar med att lära oss att det finns 5 element. Vackra saker, bilder, platser och inredningar har de alltid gemensamt att alla elementen är representerade. De 5 elementen är:

 • Eld
 • Jord
 • Metall
 • Vatten
 • Trä

Nedan kan du läsa mer om de olika elementen. När du har gjort det, prova själv i ett rum där du är mindre nöjd med inredningen. Titta vilka element som finns där. Bena upp dem med hjälp av nedanstående verktyg. Vilka element fattas och vilka det kanske finns ett överslag av. Ofta är det så att man har mer utav något element, och ofta saknar något annat. Observera att varje element har en form, en färg och ett material. Kanske du inte gillar den gröna färgen som träelementet står för. Då kan du istället använda dig av en randig kudde, då ränderna (pelarliknande former) också är trä.

Det handlar inte om att ha 20% av alla de 5 elementen, utan försöka få dem alla representerade. Dock är det viktigt att påpeka att eldelementet är det element vi behöver minst utav för att skapa maximal effekt. Tänk t.ex. när du lägger en röd kudde i en vit soffa. Det räcker liksom med det. Eldelementet i färg, bör användas lika lite som det förekommer i naturen, brukar vara en bra tumregel.

Eldelementet

 • Allt ljus, elektriskt oljelampor, eldstäder, stearinljus m.m.
 • Saker från djur såsom ull, päls
 • Husdjur
 • Konstföremål som föreställer djur, eld, solsken eller har den gul, oranga färgen
 • Trianglar, pyramider
 • Det röd/gula färgspektrumet (klar färg)

X

Jordelementet

 • Tegel, keramik, kakel
 • Konst med landskap, fält
 • Fyrkanter och rektanglar
 • Tomma ytor
 • Jordfärger och ockragul

X

Metallelementet

 • Metaller
 • Sten (inte för liten)
 • Berg
 • Oslipade kristaller
 • Konst av metall
  Cirklar, ovaler
 • Metallfärger, ljusa pastellfärger och vitt

X

Vattenelementet

 • Svart och mörka färgtoner
 • Frias asymmetriska former (som när man häller ut ett glas vatten….)
 • Glas
 • Slipad kristall
 • Speglar
 • Reflekterande ytor
 • Vattenarrangemang
 • Konst som föreställer vatten

X

Träelementet

 • Gröna färger (mellanblå)
 • Träsaker
 • Växter
 • Tavlor och tyger med växtlighet
 • Pelarliknande former
 • Konst med landskap, trädgårdar, blommor

X

Har du missat de andra kapitlen? Du hittar dem här:

Feng Shui skola  – en introduktion
Feng Shui skola, bakgrund
Feng Shui skola 1, chi, energi & rörelse
Feng Shui skola 2, kraftposition

Kram Jannice

 1. Det finns inte ord för din generositet Jannice! Så bra förklarat och så inspirerande. Tack!
  Önskar dig en fortsatt underbar påsk i solen.
  Kram
  Annika

 2. Hej! Hur hanterar man det med rödmönstrade ”äkta” mattor? De dominerar gärna rummet! Blir det för mycket eld? Kan man föra in en annan accent i ett rum som har en sådan matta?

  1. Bra fråga. Japp de kan gärna ta över. ett sätt är att ta in komplementfärgen grönt. så står den inte för sig själv längre. Eller väljer du 3 färger som går ton i ton i mattan och jobbar med i rummet på andra textilier, kuddar, plädar eller lyktor…

   kramar jannice

 3. I simply want to mention I am just beginner to blogging and site-building and certainly liked your blog site. Most likely I’m likely to bookmark your blog post . You really come with good well written articles. With thanks for sharing with us your web-site.

 4. What i don’t understood is in fact how you’re now not actually much more neatly-favored than you may be right now. You’re very intelligent. You recognize thus considerably relating to this matter, made me in my view consider it from so many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be interested unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time take care of it up!

 5. A person necessarily lend a hand to make seriously articles I’d state. This is the first time I frequented your website page and so far? I surprised with the research you made to create this particular submit incredible. Fantastic process!

 6. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

 7. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 8. What i do not understood is in fact how you’re no longer actually much more neatly-appreciated than you might be right now. You’re very intelligent. You recognize therefore significantly in relation to this topic, produced me in my opinion believe it from a lot of numerous angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs great. At all times maintain it up!

 9. I¡¦ll immediately clutch your rss feed as I can not in finding your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please let me recognise so that I could subscribe. Thanks.

 10. I simply couldn’t depart your website before suggesting that I actually loved the usual information a person provide in your guests? Is gonna be again steadily in order to inspect new posts

 11. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 12. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

 13. You can definitely see your expertise in the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

 14. Might be mostly not possible to come across well-qualified men and women on this area, still, you seem like you are familiar with those things you’re writing about! Many Thanks

 15. It is actually almost not possible to come across well-advised men or women on this subject, in addition you come across as like you fully grasp those things you’re writing on! Bless You

 16. Hi, Neat post. There’s a problem together with your website in web explorer, could check this¡K IE still is the market chief and a large element of other folks will leave out your wonderful writing due to this problem.

 17. Thanks , I’ve recently been looking for information about this topic for ages and yours is the best I’ve found out so far. However, what concerning the conclusion? Are you sure about the supply?

 18. Pingback: leadership
 19. I simply intend to share it with you which I’m just inexperienced to writing and certainly enjoyed your post. Most likely I am probably to save your site post . You literally have impressive article subject. Acknowledge it for share-out with us your web post.

 20. I merely intend to notify you that I’m just fresh to online blogging and extremely valued your post. More than likely I am probably to remember your web post . You truly have lovely article reports. Be Thankful For it for sharing with us your domain page.

 21. Thank you for every other fantastic post. The place else may just anybody get that kind of information in such an ideal way of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.

 22. I just hope to advise you which I’m really inexperienced to writing and certainly liked your review. Very likely I am likely to save your site post . You absolutely have outstanding article reports. Like it for sharing with us your web document.

 23. It’s actually near extremely difficult to come across well-informed readers on this content, fortunately you seem like you are familiar with exactly what you’re covering! Excellent

 24. My Partner And I really have to advise you in which I am new to putting up a blog and pretty much adored your article. Likely I am prone to remember your site post . You truly have memorable article writing. Love it for swapping with us your internet article.

 25. It’s actually practically close to impossible to find well-informed readers on this matter, however you seem like you fully understand the things you’re indicating! Bless You

 26. We merely have to reveal to you the fact that I am raw to blog posting and very much cherished your report. Likely I am going to store your web post . You absolutely have wonderful article stuff. Value it for share-out with us your website post.

 27. I¡¦ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this information So i am happy to exhibit that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I so much no doubt will make sure to do not fail to remember this website and give it a look regularly.

 28. you are truly a good webmaster. The website loading pace is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a fantastic job in this matter!

 29. My Partner And I simply intend to share it with you which I’m just new to posting and completely adored your review. Very possible I am going to bookmark your post post . You definitely have magnificent article material. Like it for discussing with us your url article.

 30. I needed to put you that very small observation to finally say thank you over again relating to the superb solutions you’ve shown on this page. It is simply generous of people like you to grant extensively exactly what a few people might have offered for sale for an ebook to help make some profit for their own end, and in particular given that you might well have tried it in the event you desired. Those advice additionally worked to become a great way to fully grasp other people online have the same fervor like my own to understand lots more when it comes to this matter. I’m certain there are several more enjoyable sessions ahead for those who browse through your blog.

 31. I do consider all the ideas you’ve offered in your post. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for novices. May just you please extend them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 32. I am just commenting to let you be aware of of the brilliant experience our daughter undergone visiting your web site. She discovered a wide variety of pieces, which included what it’s like to possess an incredible coaching character to have other people smoothly comprehend several very confusing matters. You truly did more than our own expectations. Many thanks for imparting the valuable, trustworthy, revealing and fun thoughts on this topic to Kate.

 33. “I wanted to write you this small bit of note to finally thank you over once more on your stunning suggestions you’ve got documented in this case. This is generous of men and women like you to give freely all that most of us may possibly have created available as an ebook to make some dollars for their own finish, principally since you can have tried it in the event you decided. These strategies also worked as the excellent strategy to realize that a lot of people have similar keenness comparable to my quite own to grasp way more on the subject of this dilemma. I believe you will find numerous much more enjoyable instances up front for folks who look at your website.”

 34. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 35. Thanks so much for giving everyone remarkably pleasant opportunity to read in detail from here. It is usually so enjoyable and also stuffed with fun for me personally and my office mates to visit the blog at a minimum three times a week to see the fresh tips you have got. And definitely, I am just actually fascinated with your dazzling things you give. Selected two ideas in this post are in fact the most effective we’ve had.

 36. Great blog right here! Also your site loads up fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink on your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 37. We’ll items such take yet another appear at to two styles of users: newly released Zune vendors who will probably be creating plans for an upgrade, and the ones performing this to come towards the conclusion between a Microsoft zune plus an ipod touch. (A whole lot more experts worthwhile considering available to decide on from, which consist of the The new sony Individual stereo Times, nevertheless This particular this supplies you sufficient research to get the most effective notion from Zune rather of masters as apposed towards the iPod brand similar.)

 38. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks Nonetheless I am experiencing subject with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss downside? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 39. Wow! Din blogg ger mig sådan inspiration till hur jag vill ha det hemma!! Just nu står jag och stampar med en obalanskänsla i kroppen och en sambo blir rolig på allt ommöblerande. 😉 vet knappt var jag ska börja… Tack för vackra foto och inspiration! /Ida

  1. känn efter i magen… och känn in… då blir det bäst. lita på obalanskänslan och bena upp i feng shuins verktyg. lycka till . kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

LOADING..