Feng Shui skola 9 – Verktygen för att skapa ett harmoniskt sovrum

Då har vi kommit till Feng Shuins verktyg som berör det ack så viktiga sovrummet. Efter hallen är det sovrummet som bör prioriteras. Jag har märkt under min tid som inredare och Feng Shui konsult att många föräldrar hyser in sig i det minsta rummet för att ge plats åt barnen, men faktum är att föräldrarna ska ha det bästa rummet. Man tänker som med syrgasmasken på flygplanet. Se till att skapa en rofylld och avkopplande tillvaro för dig själv först, så att du har kraft och energi till att vara en bra mamma och pappa.

sovrum addsimplicity bedroom

Vårt sovrum ska symbolisera vila och kärlek och ska därför inte inredas i för starka färger. Försök att placera rummet i hemmet där det är lugnast. När jag inreder tycker jag det är bra om man kan dela in huset i en aktiv del och en lugnare del. Förslagsvis känns övervåningen som det bästa alternativet där inga människor kan gå förbi utanför fönstret, samt att det är skönt att ha en privat del i huset när man har besök av vänner och familj.

addsimplicity sovrum sömn 1

När man inreder sovrum är det viktigt att tänka på kraftpositionen. Med det menas att man ska ha trygghet och stöd i ryggen (mot en vägg) och fri sikt framåt, över dörr och fönster. Ni vet den där känslan av att ha koll på vad som händer. Detta är något som ligger långt tillbaka i våra kroppar (närmare bestämt sedan tiden i grottorna, där vi var tvungna att vara beredda på att försvara oss mot faror).

slettvoll sovrum

Färger som kan vara lämpliga i ett sovrum är de som ligger nära vår natur, ljusa rogivande toner som blått, grått, grönt, men också jordnära färger, i brunt och beige. Undvika starka kulörer som gult, orange och rött eftersom att de är för intensiva och gör det svårare för oss att koppla av. Däremot kan detaljer i rött/cerise eller rosa förstärka passionen och det vill man ju såklart ha i ett sovrum.

Bild: Daniella Witte

Att även använda sig av en hel sänggavel för att binda samman varandras sidor är att föredra. Man rekommenderar också att man förstärker tvåsamheten i sovrummet (t ex två likadana nattduksbord, lampor, kuddar) och tavlor med erotiska eller sensuella motiv i sovrummet är bra för sexlivet. Andra saker som ger en positiv effekt är doftljus, dämpad belysning och bröllopsfoton.

När det kommer till blommor brukar man säga att orkidé är den ultimata blomman i ett sovrum då den inte tar syre under natten och då den är mjuk i dess former, omhuldande, vacker och feminin. Men även en hortensia skapar en lyxig känsla och ger själen ro.

Saker att undvika i sovrummet:

 • Arbetsrelaterade saker som dator, pärmar, telefon eller andra apparater som TV eller stereo skapar stress.
 • Rensa under sängen, man ska helst inte ha några prylar med dåliga energier som inkräktar på sömn och avkoppling.
 • Se också till att inte ha några lampor ovanför huvudet och med sladdar dragna under sängen, då dessa hela tiden (även om de är avstängda) sänder ut strålning.
 • Undvik speglar i sovrummet, då man inte vill skapa en ”tredje person” i sängen, och då en spegel kan skapa extra energier i rummet som gör det oroligt och svårt att koppla av.
 • Hyllor eller lampor ovanför sängen kan ge en tryckande känsla, och en rädsla för att det ska ramla över oss. Detta kan skapa huvudvärk och dålig sömn. Detta gäller även snedtak, därav vår placering av säng (bild nr 1), hellre framför ett fönster än under ett väldigt lågt snedtak. Ibland kan man inte få allt och då gäller det att göra det bästa av situationen. Vi har försökt att minska energidraget från fönstret med hjälp av växter, höga dekorationsprylar samt en vacker bricka som bromsar energiflödet.
 • Undvik vassa hörn och kanter på möbler, till exempel på sängborden. Välj istället runda som känns mjukt mot ansiktet när man ligger ner. Om man har sängbord som är kantiga, se till att de slutar innan själva sängen börjar, så den vassa kanten döljs av sängens höjd.
 • Delad madrass är heller inget bra, då det symboliserar ett delat förhållande, även då en delad sänggavel. Se till att den förenar och är rejäl, skön och inbjudande att vila huvudet mot när du läser en bok.
 • Fotografier på familj och släkt har dålig effekt på sexlivet, då man menar att man inte vill att någon av dessa ska vara inblandade i ens privata stund.

sovrum leila lindholm

Det var sovrummet det! Det absolut roligaste rummet att inreda! Se nu till att göra det trivsamt och skapa en oas för avkoppling som just du förtjänar! Det är här vi samlar kraft, energi och bygger bra kärleksrelationer.

Nu är en perfekt årstid att sätta igång!

Lycka till!

Kram Jannice

.

.

 

 1. Hej Jannice och tack för allt vackert du delar med dig av i din blogg! Jag tilltalas väldigt mycket av balans i alla dess former och är just i färd med att inreda mitt boende. Mitt sovrum är något av en utmaning utifrån att jag tycker om att se ut, se vyer – men jag kan bara ha min säng med huvudgaveln mot rummets fönster och tittar därför mot dörren (som i sin tur leder ut mot en vägg). Dessutom är det rätt så begränsat med plats mellan sängens fotända och väggen. Så efter en del tänkande och sökande hade jag tänkt placera Ikeas spegel Knapper där, för att kunna hänga kläder och för att jag tänker att ljuset från fönstret speglas i den och på så vis ljusar upp hela rummet. Tidigare har du skrivit att speglar med fördel används i hemmet på så vis och nu blir jag aningen dämpad i min entusiasm när jag läser ditt inlägg om sovrummet och speglar 🙂 Vad tror du, kan det bli ett obalanserande element eller kan det funka med de förutsättningar som råder? Tacksam för din input!
  Bästa hälsningar, Jessica

 2. Ser alltid fram emot söndagar då jag kan läsa din Feng Shuiskola! Jätteintressant och inspirerande! Hoppas kunna komma på någon mer föreläsninga av dig, den du gav oss i Stockholm på Stora Bloggdagen var jättebra. Ordnas det någon i Göterbogstrakten så kommer jag!! Jag tänker Feng Shui hela tiden nu 😉 Försökte tänka på det när jag gjorde i ordning entrén i helgen med blommor och krukor. Tack återigen för din inpiration av kunskap och glädje som du delar med dig!

 3. För högt och kantigt sängbord på sista bilden?
  Jättekul att läsa dina tips och se att ni har sängen mot ett fönster i ert vackra hem. Vi har just så och det känns svårt med sänggavel då, som kommer täcka fönstret? Är en lägre säng en lösning eller kan man ha sänggavel över fönsterkanten? Nu har vi en rullgardin ständigt neddragen vid huvudändan. Trist.

  1. Lite kan den ju gå över kanten.. vi har sänggavel som går kant i kant. Men annars kan man flytta ut sängen… sätta för tunna skira gardiner som blir som en ”vägg” och sedan en rejäl sänggavel. makalöst vackert. kram jannice

 4. Uppskattar feng shui serien men tycker att det är väldigt underligt att artikelförfattaren utgår ifrån att alla som är intresserade av sovrumsinredning är gifta par…?

  1. Det har du alldeles rätt i. Men oavsett så rekommenderar man en hel sänggavel, och tvåsamhet med balans på båda sidor (tillhör kraftpostionen) och romantiska kärleksfulla saker åt en själv. FÖrlåt om jag var otydlig i detta. kram jannice

 5. Med ”delad madrass” menar du två madrasser va? Alltså att en 160-madrass är att föredra framför två 80- madrasser som läggs ihop?

 6. Vad härligt det ser ut på bilderna! Vi ska bygga nytt hus och funderar nu på om vi ska ha fönster eller inte på kortsidan där huvudänden av sängen ska placeras… Har även läst i en bok om feng shui att det är bra att ha fönster på två sidor i ett sovrum. För ljusinsläpp är det fint med flera fönster, men det är just det att kraftpositionen dämpas, men det kanske går att råda bot på med en hög sänggavel, tjockare gardiner att dra för. Skulle vilja ha ditt råd: Hur ska jag tänka?

 7. Som tillägg till mitt tidigare inlägg ska jag också säga att det är ett tvåvåningshus vi ska bygga och sovrummen kommer att vara på övervåningen 🙂

 8. Hej! Jag undrar hur man gör med mattor i sovrummet, om man skall ha mattor på sidorna eller en stor matta under hela sängen? Mvh Madelen

 9. Hej! Tack för fin inspiration! Jag blir alltid lika taggad att se över mitt hem och göra små förändringar till det bättre.
  Men, hornen som hänger över sängen i sovrummet är det ok i Feng Shui? Både spetsiga och representerar något dött. Det jag har läst om Feng Shui är att man undviker tex torkade blommor och bara använder levande blommor, med undantag av tex rosor i vas.

 10. Jag funderar på det här med kua-tal. Jag läste att man skall ställa sängen åt det håll som kua-numret visar. Min man har nr 6 och jag nr 1, hur gör man då? Jag är ju sydöst och han väster… Jag sover jättedåligt, bror det på att vi har huvudgaveln står mot väst?

 11. Hej Jannice, jättefina bilder! Jag är på g att inreda min lgh i fina pasteller och föll för den blommiga rosa tapeten. Vad kan den tänkas heta..?

 12. Hej! Jag undrar om rost orange är bra att ha i ett sovrum med vitt tema och grått. Om inte hur kan man kombinera ett mysigt sovrum med good vibes? Vilka färger. Allt är redan vitt. Kristallkrona i taket, glammig samt gråa filtar som är lite mörktonaade! 🙂 ?

  1. jo men jag tycker det låter fint… ta in kanske en pälspläd i brunt… eller mörkbruna korgar, gröna krispiga växter så får du säkert en mysigare känsla. kram

 13. Hur ska man helst placera sängen?
  Jag har tidigare läst att man inte ska sova med fötterna mot en dörr, men det nämner inte du. Jag står nu inför två val, antigen placera huvudgavel mot vägg och att fotänden vetter mot fönstret el att fotänden vetter mot dörr mot Vardagsrum.
  Hälsningar
  Malén

 14. Fast ibland händer det tragiska saker och tvåsamheten brister. Så då ska sovrummet inredas för ensamstående – kanske värt en egen liten skola? (men jag gillar dina sovrum ändå)

 15. Åååå, jag blir så inspirerad!!
  Men du vet, vi ska ju renovera vårt sovrum om typ ett år…
  En fråga, du skriver bröllopsfoton, så det kan man alltså ha i sovrummet utan att man känner sig ”övervakad”? Du fattar 😉
  Ha en fin helg!
  Kram Anna

  1. Hej! Jag har tänkt enligt följand:
   av två ”onda ting” i feng shuins lära, så är det bättre att ligga med huvudet mot fönstret med en gavel på övervåningen utan insyn, än under snedtak (tryckande chi) och i currylinje som ligger åt det hållet. Jordmagnetisk strålning går alltid först när man inreder därefter löser man de andra problemen så gott det går 🙂

   kram jannice

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

LOADING..