Så skapar du ett harmoniskt kök – 7 bästa tipsen som hjälper dig inreda ditt kök

Så här års är det inte bara gymmen som är fulla. Även köksavdelningen på Ikea. Många vill byta ut sina kök och drömmer om smarta förvaringar, praktiska lösningar, fräscha luckor och nya golv i samband med nytt år och nystart.

Jag måste erkänna att jag har jättesvårt för kök! Hur man nu kan ha det.? Vad jag menar är, vad skulle jag vilja ha om jag fick välja och vad jag tycker är snyggt?! Uuuhhh makalöst svårt. Vi har flyttat in i två hus och båda hade nya kök som var helt okej i stil som vi levt vidare med.

Dock har jag en dröm om ett nytt kök, men jag får helt enkelt börja med vad jag inte skulle vilja ha. Inte vitt, har haft vita kök i hela mitt liv. Det skulle få bli grått. Och golv då? Ovanstående! Jag fullkomligt älskar ju golvet som tar mig till Paris och som gifter sig fint med våra matsalsstolar. Tillsammans med grå luckor och svarta detaljer blir det fin balans mellan elementen.

Här kommer mina tips kring hur du lyckas skapa ett funktionellt och harmoniskt kök:

1 Köket ska passa husets stil

Det här underbara köket signerat Johanna Bradford följer stilen vackert i sekelskiftslägenheten. Fin balans mellan gammal och nytt. Märk också så vackert trämöblerna gör sig mot det vita blanka kaklet och rostfria spisen.

2 Arbetsytor och flöde

Se till så du skapar en mängd ytor där du kan arbeta.

Att spis, och vatten är nära placerade med varandra och att  köket är i kraftposition så mycket som möjligt. Med det menar jag att du försöker undvika att stå med ryggen mot dörren när du lagar mat. Inte alltid det lättaste, men ofta kan en köksö hjälpa till att skapa trygghet, plus att det blir en extra avlastningsyta och sittplats.

3 Välj golv med omsorg

Golvet har stor betydelse i ett kök. Det sätter stilen och förhöjer känslan du vill åt. Ett ljust golv skapar rymd och ett mörkare golv, markerar ytan av köket och gör det lugnare att vistas i.

Tänk på att om du väljer ett golv med rutor, håll övrig inredning lugn. Välj inte luckor eller kakel med för mycket dekoration. Och gör som ovan, välj en fog i samma färg som kaklet (förklaring får du i punkt 4).

4 Kakel

Tänk på att välja kakel som håller stilen med övrig inredning. Välj hellre något tidlöst än ”trendigt”, då du inte byter ut det i en handvändning. Något som jag tycker är jätteviktigt är att det blir stor skillnad på vilken fog du använder. Mörk fog markerar nämligen en vit platta (se ovan) på ett helt annat sätt än en ljusare fog skulle göra på en ljus platta. Rutorna kan nämligen skapa ett rörigt intryck. För att åstadkomma bistro känsla väljer man ofta mörk fog mot vitt kakel. Mitt tips är då att hålla resterande möbler och köksinredning lugn.

I ovanstående kök händer det alldeles för mycket. Mönster i kakel, i mattor och möbler, samt ”snickarglädje” på köksinredningen.

5 Tänk på formerna

I ett kök är det mycket som redan är kantigt. Vi har kantiga luckor, kakel, bänkskivor. Därför blir det extra vackert att jobba med runda inslag som mjukar upp, så som rund takarmatur, brickor,  krukor eller ett runt matbord. Se bara vad den väl tilltagna runda lampan gör i ovanstående kök.

6 Balans mellan möbler och inredning

När det kommer till val av möbler. Tänk på att balansera upp köket med möbler som tillhör andra element än dem du valt i på köksinredningen. Exempelvis: Har du ett vitt kök, med vitt golv. Varför inte använda sig av trämöbler och en svart lampa. Växter i fönstret, och bra belysning och du har alla de fem elementen representerade och skapar harmoni i ditt kök. Om allt är vitt, såväl kök som bord och stolar är det svårt  att få till en mysig stämning, då behöver du jobba extra mycket med mattor, gardiner, växter och belysning. Ytterligare ett tips är att välja en bänkskiva i trä eller sten för att mjuka upp? Eller som ovan, ett mörkt golv. Superfint!

7 Inbjud till matlagning och samvaro

Sist men inte minst. När du planerar ditt kök. Se till att göra plats för saker som ska inbjuda till matlagning och samvaro. En kryddhylla, en plats för mingelkvällar med vänner, där ni kan duka upp välkomstdrink och snittar och se till så köket blir en plats där hela familjen kan vistas i, med allt ifrån läxläsning till matlagning. Har man möjlighet är en liten nätt sittmöbel i anslutning till köket kanon!

Lycka till –  nu blev jag själv sugen på att byta ut vårt kök. Men vad det skulle bli, hmm…… det tåls och fundera på.

Kram på er, Jannice

Bilder: Ikea, Johanna Bradford, Leila Lindholm, Ikea, Ikea, Pinterest, Pinterest, Ikea, Ballingslöv.

.’.