Flytt och renovering – 7 tips som hjälper dig skapa ordning i kaoset

Fick en fråga här i kommentarsfältet som jag tänkte göra ett inlägg av. För oj vad många det är som faktiskt vill ha hjälp och oj, vad mycket irritation och energi det tar. Här kommer frågan:

°°°°°

Hej! tack för en grymt bra blogg, och fantastiska tips! Jag har en fråga gällande flytt. Vi är relativa nyinflyttade och undrar hur man bäst kan underlätta bra energiflöde och Feng Shui-tänk när man under en kort period bor lite provisoriskt med några flyttkartonger här och där, och pågående mindre renovering i vissa rum. Tips tas tacksamt emot! Trevlig helg!

°°°°°

Först och främst är det inte konstigt att vi oftare blir osams och irriterade under dessa perioder av stök och oordning. Studier visar att vi kan minska irritation och oro med upp till 20 % genom att strukturera upp och skapa ordning på saker och ting.Varför mår vi dåligt av stök och varför rent av skiljer vi oss oftare efter långa perioder av renovering? Jo, detta beror på att det inte finns någon lugn plats, fritt från oreda och saker som pockar på vår uppmärksamhet.

Hjärnan går på högvarv av alla intryck, borden och måsten. Vi får helt enkelt ingen tid över till det vi behöver; vila, samla kraft och energi. Och detta som är än viktigare, när vi håller på med renovering. Så här kommer mina tips!

1 Strukturera upp och sätt en tidsplan

Det är lätt att bara låta tiden gå. Så till att börja med att sätta en plan för när saker och ting borde vara klart. Likväl som man har en tidsplan på jobbet, så bör man ha det i sitt liv. Annars är det lätt att tiden bara går och man blir frustrerad och mår dåligt.

2 Möblera respektive rum

Börja med att plocka in möbler i respektive rum där de ska vara, allt lullull och dekoration får vänta. Testa sedan olika möbleringar under tiden och känn efter vilken som känns bäst.

3 Samla dina kartonger på en plats

Allt blir lättare att ta tag i om ytan på röran är mindre. Så istället för att plocka lite här och var. Ha en plats, ett rum där alla kartonger är. Detta förutsätter att du skrivit på lådorna om det är kök, vardagsrum osv. Dela upp lådorna i zoner i rummet för vad som är vad. Sedan tar du en låda då och då. Alltså UNDVIK att ha lådor i hela huset. Då blir det ofta övermäktigt.

4 Se till att vardagen fungerar

Plocka fram de saker som behövs för att vardagen ska fungera. Köket har tallrikar, glas, badrummet har sina tillhörigheter, och sovrummet sitt.

5 Börja med hall och sovrum

Ska ni börja någonstans, börja att fixa med hallen. Detta är slussen för familjen. Kläder ska av och på, och här måste det fungera. Att komma in till en trevlig fungerande hall ger god start. Att också få en plats att koppla av och hämta energi i är sovrummet.

Så börja med de vuxnas (ta som på flygplanet på dig syrgasmasken först innan du tar på ditt barn) och sedan barnens. Sedan gör det inte så mycket om det är ganska så enkelt och kalt i både vardagsrum och kök. Snarare kan det vara befriande och lättare att ta beslut om hur ni vill ha det om ni känner er utvilade och trygga i det ni har.

6 Bo in dig

Glöm inte att bo in dig. Att känna in flödet, hur familjen fungerar, vart det uppstår stök etc. Då vet du också vart du behöver förvaringen och vart någonstans ni tycker bäst om att vistas. Låt en flytt och renovering ta tid. Stressade inredningar som blir klara snabbt blir de sämsta och mest ogenomtänkta.

7 Dekorera med energihöjare

Bara för att det är stökigt och under renovering betyder inte att du behöver spä på den känslan. Håll god ordning bland det som finns. Trots att du sitter och äter på utemöblerna i köket, köp in den där tulpanbuketten och tänd ett ljus. Gör det bästa av det du har, under tiden är också livet. Då blir tiden under renovering, ett kärt minne som påminner om en tid av glädje och förväntan.

Lycka till!

Kram Jannice

Bild: Rensa ut

.

.