Feng Shui husfasader – mexitegel och 70-talshus

feng shui och trädgård husfasad mexitegelhus

Idag har vi kommit till det ack så efterfrågade 70-talshusen. Ofta i mörkt tegel och med mörka fönster. Alltså med ett överslag av jordelementet som som oftast känns tungt och kanske inte alltid så glatt och inbjudande. Här gäller det att ge energi till huset. Ljusa upp och att ge liv, men det är inte helt enkelt, så här kommer lite tips från mig!

Låt huset blomma, med växter som får bekläda fasaden och göra det glatt. Tänk en vacker stengång till huset ovan, några klättrosor i någon ljus färg som ”lättar upp” och plantering längs med väggarna, bara det hade gjort huset så mycket mer inbjudande.

Bilder: Pinterest

Blanda inte in vitt, det blir för stora kontraster, låt färgsättningen gå ton i ton istället och jobba hellre med växtlighet som sätter färgen. Glöm inte belysningen också. Om det är viktigt på något hus så är det på 70-talshus. Och dessa värmepumpar, bygg in, eller sätt samma kulör på dem som på huset. De är så fruktansvärt fula, så göm dem är mitt hetaste tips genom att kamouflera dem.

Annika med nätbutiken Roos Interior, tycker jag har gjort sin trädgård och renovering av fasad fint. Behållt stilen, men moderniserat den med små medel. Mycket svart (vattenelement) och krispig grönska (träelementet). Vacker växtlighet och fin belysning (eld). Inspireras av dessa bilder.

Att svartlasera trallgolv är inte alls dumt till dessa 70-talshus. Jobba också med härlig stensättning och singel i trädgården för att skapa kontrast.

Den Japanska lönnen har varit trendig i några år nu, men också en klassiker som är oerhört vacker och som ger eldelement till trädgården och är extra snygg till bruna mörka hus.

Sammanfattning mexitegelhus

° Lätta upp allt det bruna och ”jordiga” med träelement som ”binder” jorden. Jobba med  ljust gröna krispiga växter, gärna mycket som är städsegrönt.

° Bambu, funkia, pipranka och asiatiska växter passar extra bra till denna miljö.

° Japansk lönn, den vinröda tonen är vacker och ger eld till huset.

° Jobba med svarta krukor, och/eller svart staket och trädetaljer , detta ger vattenelement till huset och lättar upp den tunga känslan i teglet.

° Metall hittar vi i de runda formerna som är viktigt på krukor, gångar och klippta buxboms.

° Om man ska måla träet och förändra dessa hus, jobba med naturnära toner. Utgå från murbrukets färg mellan tegelstenarna om ni ska måla träfasadsdelen, eller måla det svart för att ge en modernare känsla.° Jag sett många exempel på att man vill modernisera dessa hus och göra dem ”up-to-date” genom att måla träet i en alldeles för kall grå ton, eller vitt, vilket blir alldeles för stor kontrast på fönster och dörrar mot teglet, vilket blir oharmoniskt.

Gör inte det utan jobba varsamt med färgsättningen och utgå från det ni har och gör det bästa av det utan att göra om allt. Det gäller för övrigt alla hus!

Hoppas ni gillar mina tips!

Önskar er en fin tisdag. Kramar Jannice

Bilder: Pinterest och bilder på 70-talshuset, Annika Lindberg.

M

m