Bästa tipsen – så skapar du ett harmoniskt sovrum med Feng Shui!

Bästa tipsen – Så skapar du ett harmoniskt sovrum!

I senaste avsnittet (13) i vår podd STILSNACK pratar jag om sovrum. Lyssna på avsnittet och ta del av detta inlägg så är du väl förberedd och inspirerad att inreda och skapa sovrummet du alltid drömt om.

Efter hallen är det sovrummet som bör prioriteras. Jag har märkt under min tid som inredare och Feng Shui konsult att många föräldrar hyser in sig i det minsta rummet för att ge plats åt barnen, men faktum är att föräldrarna ska ha det bästa rummet. Man tänker som med syrgasmasken på flygplanet. Se till att skapa en rofylld och avkopplande tillvaro för dig själv först, så att du har kraft och energi till att vara en bra mamma och pappa.

Vårt sovrum ska symbolisera vila och kärlek och ska därför inte inredas i för starka färger. Försök att placera rummet i hemmet där det är lugnast. När jag inreder tycker jag det är bra om man kan dela in huset i en aktiv del och en lugnare del. Förslagsvis känns övervåningen som det bästa alternativet där inga människor kan gå förbi utanför fönstret, samt att det är skönt att ha en privat del i huset när man har besök av vänner och familj.

Färger som kan vara lämpliga i ett sovrum är de som ligger nära vår natur, ljusa rogivande toner som blått, grått, grönt, men också jordnära färger, i brunt och beige. Undvika starka kulörer som gult, orange och rött eftersom att de är för intensiva och gör det svårare för oss att koppla av. Däremot kan detaljer i rött/cerise eller rosa förstärka passionen och det vill man ju såklart ha i ett sovrum.

Här är har jag plockat ihop textilier och inredningsdetaljer från min shop som passar fint in i ett sovrum.

Sovrum i harmoni

När man inreder sovrum är det viktigt att tänka på kraftpositionen. Med det menas att man ska ha trygghet och stöd i ryggen (mot en vägg) och fri sikt framåt, över dörr och fönster. Ni vet den där känslan av att ha koll på vad som händer. Detta är något som ligger långt tillbaka i våra kroppar (närmare bestämt sedan tiden i grottorna, där vi var tvungna att vara beredda på att försvara oss mot faror).

Att även använda sig av en hel sänggavel för att binda samman varandras sidor är att föredra. Man rekommenderar också att man förstärker tvåsamheten i sovrummet (t ex två likadana nattduksbord, lampor, kuddar) och tavlor med erotiska eller sensuella motiv i sovrummet är bra för sexlivet. Andra saker som ger en positiv effekt är doftljus, dämpad belysning och bröllopsfoton.

Undvik belysning som ovan, där lamporna sitter placerade ovanför huvudet. Vi vill inte ha ström som irriterar vår nattsömn. Lamporna bör vara placerade vid sidan om sängen, och sladdarna likaså.

När det kommer till blommor brukar man säga att orkidé är den ultimata blomman i ett sovrum då den inte tar syre under natten och då den är mjuk i dess former, omhuldande, vacker och feminin. Men även en hortensia skapar en lyxig känsla och ger själen ro.

Saker att undvika i sovrummet:

• Arbetsrelaterade saker som dator, pärmar, telefon eller andra apparater som TV eller stereo skapar stress. Jobba med dold förvaring, som skapar lugn.

• Rensa under sängen, man ska helst inte ha några prylar med dåliga energier som inkräktar på sömn och avkoppling.

• Se också till att inte ha några lampor ovanför huvudet och med sladdar dragna under sängen, då dessa hela tiden (även om de är avstängda) sänder ut strålning (se ovan).

• Undvik speglar i sovrummet, då man inte vill skapa en ”tredje person” i sängen, och då en spegel kan skapa extra energier i rummet som gör det oroligt och svårt att koppla av.

• Hyllor eller lampor ovanför sängen kan ge en tryckande känsla, och en rädsla för att det ska ramla över oss. Detta kan skapa huvudvärk och dålig sömn. Detta gäller även snedtak, därav vår placering av säng (bild nr 1), hellre framför ett fönster än under ett väldigt lågt snedtak. Ibland kan man inte få allt och då gäller det att göra det bästa av situationen. Vi har försökt att minska energidraget från fönstret med hjälp av växter, höga dekorationsprylar samt en vacker bricka som bromsar energiflödet.

• Undvik vassa hörn och kanter på möbler, till exempel på sängborden. Välj istället runda som känns mjukt mot ansiktet när man ligger ner. Om man har sängbord som är kantiga, se till att de slutar innan själva sängen börjar, så den vassa kanten döljs av sängens höjd.

• Delad madrass är heller inget bra, då det symboliserar ett delat förhållande, även då en delad sänggavel. Se till att den förenar och är rejäl, skön och inbjudande att vila huvudet mot när du läser en bok.

• Fotografier på familj och släkt har dålig effekt på sexlivet, då man menar att man inte vill att någon av dessa ska vara inblandade i ens privata stund.

• Sist men inte minst. Inred med mattor och gardiner för att skapa en ombonad, trivsam och lugn känsla som lättare hjälper dig att koppla av.

Det var sovrummet det! Det absolut roligaste rummet att inreda! Om du inte lyssnat på vårt senaste avsnitt, gör du det här ovan! Då får du inte bara lära dig mer om inredning och sovrum, utan hur du hittar perfekta kappan!

Se så, se nu till att göra det trivsamt och skapa en oas för avkoppling som just du förtjänar! Det är här vi samlar kraft, energi och bygger bra kärleksrelationer. Och nu är en perfekt årstid att sätta igång!

Lycka till!

Kram Jannice

Inlägget innehåller Adlinks.Bilder: Jannice Wistrand, Add Simplicity och Ellos.