Vilsamt, vackert, personligt och balanserat – de 5 elementen

Så vackert stilleben att inspireras av

Fredag och en vacker fredagsbukett! Va? Har det här fenomenet fredagsbukett börjat försvinna? Tycker det är lite tomt på daggvasar med yviga hortenisabuketter i sociala medier *fniss*.

Skämt å sido. Hittade den här fantastiskt vackra bilden på Pinterest. Vilken harmoni. Så personligt och vackert.

Harmoni i en inredning och i en bild bygger på att alla element är representerade. Därför tänkte jag genom att  ta ut några av elementen i bilden förklara varför det är så balanserat.

Eld: Vi hittar elden i det tända ljuset och i guldramen. Tänk vilken skillnad det varit i bilden om ljuset var släckt och den stora ramen varit svart. Då hade eldelementet saknats. Lampan blir också eld, NÄR den är tänd.

Jord: Färgtonen på buketten och i tavlan. De jordnära tonerna har förmågan att ge en fin tyngd åt det ljusa i den övriga inredningen.

Vatten: Glas tillhör vattenelementet. Vi ser glas i lampan, i vasen men också i de svarta färgerna som finns i både dekoration och i tavelram.

Trä: Böcker på rad skapar ett randigt mönster som tillhör träelementet.

Något som är viktigt att tänka på om man har bokhyllor med massa böcker. Det blir med andra ord träelement. För att lugna intrycket kan man jobba med tydlig tvåsamhet. Exempelvis två fåtöljer i samma färg. Två tavlor med liknande motiv. Två lampor som balanserar upp. Tvåsamheten inger ett lugn.

Metall: Enkelt sagt, all den vita färgen tillhör metallelementet. Detta är ett element vi i Sverige oftast redan har mycket av i våra hem. Vita väggar, vita kök, vita badrum… Så om du har ett typiskt skandinaviskt hem, se till att jobba mycket mer med de övriga elementen.

Den vackra bilden är tagen av Lena Lidman som har ett fint instagramkonto som ni hittar här.

Önskar er en fin fredag och trevlig helg!

Kram Jannice

.

.