blomsterverkstad

Duka till halloween

Halloweenfester med plastspindlar, spökgirlanger och läskiga inslag i all ära. I år vill vi slå ett slag för en naturligt vacker och festlig bordsdekoration med inspiration från naturen på Halloweentemat. Frossa i årstidens säsongsväxter som höstglöd, krysantemum och slideranka och ta in det du hittar från skogen eller parken. Löv i vackra färger och glänsande höstbruna kastanjer sätter pricken över i:et på din dukning. Här delar vi (Blomsterfrämjandet, text och mig, idéer och foto) med oss av några tips och idéer inför helgens fester.

 

Tema 

Halloween förknippar de flesta av oss med färger i orange och gula toner. Ta fasta på det och låt färgvalet styra din dukning.

Växtval

Välj gärna växter i säsong. I slutet av oktober och början av november finns det gott om svenskodlade höstglöd, krysantemum, fluffiga och lättanvända sliderankor samt olika typer av prydnadsgräs. Både höstglöd och krysantemum finns i många olika nyanser av gult och orange. Titta efter Svensk Sigill-märket när du väljer växter, det visar att de är odlade i Sverige på ett bra sätt.

Dukningstips

  • Både höstglöd och krysantemum blommar så rikligt att du kan använda några blommor från växten som snitt.  Fint att lägga i en liten skål, sätta i en liten vas eller fästa på servetten.
  • Ta in vackra höstlöv och glänsande kastanjer från skogen, trädgården eller parken.
  • Det är inbjudande och personligt att ta ett par löv och en blomma och fästa dem runt foten på ett glas.
  • Ett annat trevligt användningsområde för löv är att varva löv i olika färgnyanser runt plastkrukan och binda sedan löven fast med ett natursnöre. Tips! Använd gummiband för att placera löven jämt runt krukan. Jobbet är lättare och gummibandet tas bort efter snöret sitter på plats. Superfint!
  • Det ser charmigt ut och ger dukningen liv när lite olika växter och prydnader blandas.  Ta gärna fram en skål på fot och placera utvalda växter och prydnader i den. Pumpor, gräs och en blomma kan bygga på höjden medan slideranka eller murgröna ger en fin effekt när det rinner ner över kanten.
  • Ett alternativ är ett stort fat där olika blommor, löv, pumpor och kastanjer får samsas. Att använda en gammal konservburk i matchande färger är aldrig fel.
  • Avslutningsvis kan lite löv och kastanjer strös över bordet.

 

 

 

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Vilken tycker du…

Vilken tycker du bäst om?

blomsterverkstad

Vilken gillar du bäst? Lämna en kommentar och du kan vinna min senaste bok ”Dekorera kreativt och personligt”.

1. Hortensia i bur

2. Köksträdgården i en krans

3. Mossig björkkrans

4. Hortensia & hortensia

5. Innan frosten, tagetes

 

6. Fåglarnas favorit, rönnbär och kryddor

7. Steklök i en ring.

8. Less is more, oxbär

 

Som sagt, skriv din favorit som kommentar, tillsammans med en kort motivering. Jag lottar ut min nya bok bland rösterna på tisdag (28.11) morgon kl 10.

 

Kommentera - 35 kommentarer
Nästa artikeln Duka till hallow…
Föregående artikel Ljus i mörkret

Ljus i mörkret

Det gäller att förbereda sig inför flytten till vintertid nästa vecka. Jag hängde upp en slinga med söta bollar, lagom icke juligt. Slingan kommer från IKEA.

Nu när vi är i vardagsrummet, vad tycker ni om kudden på soffan? Lite taggig i min smak, men älskar färgerna. Ännu mer gillar jag dock idéen bakom projektet. Är stor gillare av småskaligt hantverk och den här kudden är verkligen det. Vivian Uddén i Ljungskile trycker foton på textilier och håller på att ta fram en serie snygga vädertåliga kuddar till utomhusbruk (hela projektet ger dessutom en person halvtidsjobb uppe i Uddevall). Ah, tänk att slippa springa med kuddarna varje gång det kommer en droppe. Det som gör att jag också gillar projektet är att 20% av behållningen går till föreningen Enable Education. Kanske skulle göra ett provtryck med lite blomsterbilder :)

Vill även tipsa om den perfekta kombin – hemtrevnad i Iittalas Mariskål. Hemtrevnaden växer neråt och skålens fot lyfter upp plantan precis lagom så den kan få luft. Hemtrevnad vill ha vatten underifrån, och det funkar perfekt i den här skålen. Vattnar man uppifrån blir det snabbt kala fula fläckar på det gröna.

Det var allt för den här gången. Solen tittar fram här lite försiktigt, så underbart efter all regn.

Kram o vardagsglädje!

Minna :)

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Vilken tycker du…
Föregående artikel Kan inte låta bli

Kan inte låta bli

blomsterverkstad

Ledsen om jag tjatar, men cyklamen är bara så fantastiskt fin höstblomma. Och hållbar.

Och köldtålig. Och cool. Och allt :)

Passar fint till samplanteringar.

<3

Vissna blommor eller blad tas bort genom att man samtidigt vrider och rycker bestämt i stjälken. Om det blir kvar en bit av stjälken längst ned vid knölen pressas växtsaft ut genom brottytan och ger en bra grogrund för bl.a. svampsjukdomar. Har hänt här :) att det blev svampigt alltså. Då gäller det bara att rensa bort allt som ser blää ut.

Och vem har sagt att man inte kan sno några blommor till en liten bukett :)

 

 

 

Kommentera
Nästa artikeln Ljus i mörkret
Föregående artikel Alla verandor dä…