blomsterverkstad

9 toppentips till loppinistan

blomsterverkstad
Att handla begagnat är en växande trend och för många har det blivit en livsstil att försöka handla allt man behöver secondhand. Men vad ska man satsa på och finns det några fallgropar man ska akta sig för? Lite kunskap är alltid bra att bära med sig till loppisar och secondhandbutiker – här kommer mina bästa tips:
1. Många har sett fantastiska gamla ylletextilier på dammiga loppisbord och -hyllor men inte vågat köpa dem av rädsla för mal och pälsänger. Men visst finns det bot! Lägg den vackra gamla filten eller bonaden i en plastpåse och knyt till – välj andra påsar till resten av dagens loppisfynd – och stoppa påsen i frysen när du kommer hem. Skriv gärna datum på påsen och låt den ligga i -20 grader minst en vecka. Nu kan du tvätta den i maskinens ylleprogram (som på moderna maskiner är mer skonsamt än handtvätt), med tvättmedel anpassat för ull, och sedan är ditt vackra fynd fritt från ohyra och färdigt att använda. Upptäcker du ett gammalt malhål? Laga det försiktigt med stoppgarn från loppis eller låt det vara kvar som en del av tygets patina.
2. När man går på loppis är det bra att tänka utanför ramarna. Kanske kan den vackra flaskan bli en vas, höganäskruset den perfekta krukan till din pelargon och den färgsprakande sidenscarfen en tavla på väggen? Vi har nog alla sett gamla strykjärn som bokstöd men kan en snygg – men inte så användbar – brevtyngd tjäna samma syfte? På väggen i min femårings rum hänger en blommig diskhandduk med broscher som dekoration. Så köp diskstället i läcker design till dina LP-skivor och ställ schampoflaskorna i en emaljerad gryta – bara fantasin sätter gränserna här!
3. Brukar du komma till en loppis eller secondhandbutik och inte riktigt veta var du ska börja titta? Gör en leta-efter-lista som du alltid har med dig, skriv den i telefonen eller lägg en lapp i plånboken så kommer du lätt ihåg att en skiftnyckel och läckra promenadskor är precis vad du saknar. Om du letar efter en möbel som ska stå på ett visst ställe, mät hemma och skriv upp måtten så att du alltid har dem med. Och om du stickar, virkar eller samlar på något kan det vara bra att skriva ner vilka storlekar på stickor eller vad det nu är som du ännu inte har.
4. Köp presenter! I en värld där så mycket är massproducerat står de udda, unika föremålen ut från mängden och blir exklusiva gåvor till nära och kära. Så håll ögonen öppna för sådant som kan passa, kanske smycken, en gammal hattask eller en hel fåtölj. Själv letar jag alltid efter konservglas, bleckburkar och andra vackra kärl att fylla med hembakade kakor, egenrostad müsli eller något annat ätbart att ge bort.
5. Glöm designklippen! Självklart kan man göra fantastiska fynd på loppis och visst dyker det upp riktigta höjdarsaker, men kunskapen växer både hos allmänheten och secondhandbranschen. Alla vill hitta figuriner av Lisa Larsson, karotter av Stig Lindberg och bord av Carl Malmsten – och inget fel i det, de har alla skapat utmärkt form. Men de är eftertraktade. Vill man verkligen ha de välkända formgivarnas design får man kolla ofta och mycket på allehanda secondhandställen och antikbodar samt vara beredd att betala en slant. Kan man tänka sig något annat i samma stil blir det både lättare och billigare. Gå helt enkelt efter din egen känsla för vad som är vackert! Gillar du en speciell designer kan du leta efter saker från samma tid och i liknande stil. Vad gäller många saker är de stora svenska skaparnas alster populärast så spana gärna efter norskt, polskt eller tyskt istället.
6. Sysslar du med handarbete? Sömnad? Snickrar du? Eller är du en scrapbookare, kanske svetsar du helst på fritiden? Oavsett hobby kan du hitta råmaterial begagnat för en spotstyver. Tråd, garn, tyg (kom ihåg att du kan sy av dukar, lakan och gardiner), verktyg och bräder, tidningar och gamla maskindelar finns på många loppis- och secondhandbutiker. Den typen av material är fantasieggande och utmanande för kreativiteten. Ett tips för den som gör egna smycken – eller har pärlglada barn – är att köpa halsband och klippa sönder för att återanvända pärlorna.
7. Många barn älskar att gå på loppis och man kan göra fina fynd bland de stora mängder leksaker som brukar finnas. Men skaffa dig lite kemikaliekoll innan du handlar åt de små! Framförallt leksaker av mjuk plast kan innehålla olämpliga, hormonstörande kemikalier, och leksakerna behöver inte vara särskilt gamla; nya hårdare regler trädde i kraft 2013 för att skydda våra minsta från skadliga ämnen. Välj istället dockor och mjukdjur av tyg, leksaker av hård plast som lego och duplo och – förstås – fina träleksaker i allt från tåg till skötbordsmobiler. Och om dockservisen är köpt billigt på loppis gör det inte lika mycket att den är av porslin och kan gå sönder under nallarnas kaffekalas, huvudsaken är att den kommer till användning!
8. Hjälp varandra! Om du har vänner och släktingar som och handlar på loppis så berätta för dem när du letar efter något speciellt. Att kolla även åt andra ökar bådas chanser att hitta det ni söker.
9. Vi har nog alla kommit hem med ett plagg eller lakan som luktar källare, rök, parfym eller något annat vi inte själva trivs med. Hur gör man då? Mina fyra bästa medel mot lukt är:
- Olivtvål. Ingen fancy tvål behövs, jag köper mina för en tia i en affär för orientaliska livsmedel. Tvål på olivolja är effektiv mot både fläckar och lukt; blöt plagget och gnugga in tvålen, låt ligga några timmar och skölj sedan ur eller tvätta i maskin. För plagg i ylle som inte tål att gnuggas löser du istället upp olivtvål i vatten och lägger textilien i blöt – tänk dock på att vissa färger kan blöda vid blötläggning.
- Ättika. Lägg i blöt i ättikslösning, två matskedar i en 10-litershink brukar räcka. Ättika dödar även mögelsporer men då rekommenderas en något starkare lösning. Tvätta därefter som vanligt.
- Linoljesåpa. Alla secondhandfantaster borde skaffa en dunk linoljesåpa! Jag använder den till att tvätta allt från möbler till tyger med och den tar effektivt bort lukt från bådadera. Lös upp två msk såpa i 10 liter vatten och lägg textilen i blöt över natten, tvätta sedan i maskinen – gärna med linoljesåpa som tvättmedel, jag doserar en msk till normalt smutsad tvätt.
- Vädring. Framförallt ylle blir märkbart fräschare bara av vädring. Häng om möjligt utomhus men även vädring inne ger resultat. Ett annat knep som fungerar bra på plagg av naturmaterial är att hänga dem på en inte alltför varm värmekälla, tex ett element.
(Bilderna kommer från antikomodern.se, bloggportalen.se, casabella.dinstudio.se, loppista.elledecoration.se, olavas.blogspot.se, tatteredstyle.blogspot.se, throughmyporchwindow.blogspot.se)
Lycka till och happy shopping,
Helena
Kommentera
Föregående artikel Zinnia

Zinnia

blomsterverkstad

Idag skulle Helena tipsat om att köpa begagnat, men gissa om jag haft en utomordentligt hektisk dag och inte hunnit lägga upp all material. Imorgon är dagen mycket lugnare (hoppas jag) och då ska ni få läsa hennes bästa tips.

Istället får ni beundra den vackra zinnian. En härlig sommarblomma som är lätt att så frön frö i rabatten och alldeles underbar som snittblomma. Här kan ni kolla lite olika sorter och klicka hem fröer till nästa år :)

Så tills imon :)

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln 9 toppentips til…
Föregående artikel Containerfyndar

Containerfyndar

Det finns inget som värmer ens hjärta som ett härligt containerfynd :)

Igår spenderade jag stora delar av dagen på kolonin och rensade i rabatter och gångar.. och klippte buskar och allt annat som kom min väg. Och, när jag skulle slänga till storkomposten vad fick jag då inte se om inte denna vackra trädgårdssoffa av korg. Visserligen lite söndring på ryggen, men planerar en åtgärd som gör den stabil. Ska konsultera de som kan först, och berättar mer när jag fått deras godkännande (det går inte att spida konstiga idéer som inte funkar ju).

Imorgon kommer min assistent (som är höjdare på allehanda begagnat efter att ha jobbat i second hand butik) göra premiär här på bloggen och hon kommer att berätta om vad du ska titta på när du fyndar gamla saker, så håll utkik.

Hej hopp, nu bär det iväg till en bloggträff i Göteborg.

Kram!

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Zinnia
Föregående artikel Mamma Mia!

Mamma Mia!

blomsterverkstad

Belönade mig med en ros. Bara så där. Och så var jag lite wild and crazy och köpte första bästa. Utan att läsa, fråga eller på något sätt undersöka. Jag ville ha en klätterros med cerise/starkt rosa blommor. Och på Flyinge Plantskola fanns denna donna. ‘Mamma Mia’ heter hon. Det enda jag hann läsa var att den blommar juli – långt in på hösten. Ja tack :)

Nu ska vi se vad det blir av henne :) Gillar du rosor kan jag varmt rekommendera ett besök hos Ros Håkan på Maleviks Rosenträdgård, fantastiskt överflöd av rosor av alla slag.

Själv ska jag till kolonin och rensa färdigt. Den underbara kolonieran slutar imon, då jag lämnar tillbaks nycklarna till ägaren och tackar tusenfaldigt för alla vackra stunderna där. Lite bilder här, här och här.

Så hej så länge! Ses imon :)

 

Kommentera
Nästa artikeln Containerfyndar
Föregående artikel Fredagsbukett