Inspiration: Gråa lantkök

20 mars, 2017 2 kommentarer
KÖK

Vårt platsbyggda kök i lantlig stil går i grått och det var ett färgval vi var helt överens om, jag och maken. I tidigare boenden (vi har flyttat en del…) har vi haft alltifrån svart högblankt, vitt högblankt, rött (!) och vitt lantkök. Nu ville vi ha något som inte var vitt men som samtidigt inte fick vara för dominant färg eftersom köket är relativt litet. Då blev grått ett givet val och vi ville inte heller ha för ljus grå, utan en tydlig grå färg. Marmorskiva var vi också överens om. Sen började vi tjafsa om huruvida det skulle vara mässingsdetaljer eller antik silverfinish på knoppar, blandare mm. Jag ville gärna ha mässing men fick ge med mig. Något jag fortfarande grämer mig över! Vi hittade inga vitvaror med mässingshandtag/detaljer i äldre stil som passade in i måtten som krävdes (just kyl och frys i XL-format är ju bara att glömma med mässingsinslag), så därför släppte jag det.

Kitchen 2

Kitch 1

Porslinsho är ett måste i lantkök för att få den där äkta, gamla känslan! Inte alls så känsligt som många tror.
Porslinsho är ett måste i lantkök för att få den där äkta, gamla känslan! Inte alls så känsligt som många tror.

Jag är otroligt nöjd med vårt vackra kök från Ark Living som är i massivt trä och särskilt fint är det inne i lådorna och skåpen där den rustika furun fortfarande doftar fantastiskt. Marmorskivan är asjobbig att hålla efter, men det visste vi redan tidigare. Det blir lätt konstiga fläckar och glömmer du en blåbärsfläck eller rödvinsfläck i bara några timmar är det HELT kört. Men vill man ha vackra stenmaterial får man gilla läget!

Här kommer lite fler bilder på grå kök i lantlig stil för er som behöver inspiration för att bygga nytt!

Olika grå nyanser kan skapa fina effekter i köket. Foto: Pinterest
Olika grå nyanser kan skapa fina effekter i köket. Foto: Pinterest
Vackert kök från Hemnet, där man precis som vi, valt kakel med vit fog för fransk bistrokänsla. Foto: Entrance
Vackert kök från Hemnet, där man precis som vi, valt vitt kakel för fransk bistrokänsla. Foto: Entrance
Hgtvhome.com
Pampigt på det amerikanska viset! Foto: Hgtvhome.com
Ljusgrå nyans för sublim känsla. Foto: Gimbat.com
Ljusgrå nyans för sublim känsla. Foto: Gimbat.com
Grafiska golv är särskilt tacksamt till grå kök. Foto: Hashook.com
Grafiska golv är särskilt tacksamt till grå kök. Foto: Hashook.com
pint 2
Som sagt, om du kan – välj mässing till skålhandtag mm! Adderar fin värme mot det grå. Foto: Pinterest
Ljusgrå ton som går åt det gröna hållet. Foto: Decorpad
Ljusgrå ton som går åt det gröna hållet. Foto: Decorpad
Kvänums kök Sundby i rökgrått.
Kvänums kök Sundby i rökgrått.
Fantastiska kontraster av modernt och vintage möts i detta kök. Foto: Nicnup.com
Fantastiska kontraster av modernt och vintage möts i detta kök. Foto: Nicnup.com
Ytterligare exempel på olika grå nyanser för spännande finish. Foto: Medallioncabinetry.com
Ytterligare exempel på olika grå nyanser för spännande finish. Foto: Medallioncabinetry.com
IKEAs kök "Bodbyn" är populärt!
IKEAs kök ”Bodbyn” är populärt!

 

Skriv en kommentar

*

2 kommentarer

Hej! Jag har kikat lite på att beställa ett kök från Ark Living men har inte hittat några recensioner etc på nätet angående leveranstider, service mm. Kan du rekommendera dem? Ders kök är ju så otroligt vackra!

Hej Johanna! Jag kan verkligen rekommendera dem. De har ett eget snickeri ute på Värmdö utanför Stockholm. Allt känns väldigt genuint och old school med äkta snickarglädje. Det är ju kök av helmassivt trä så de kostar en del, men en otroligt fin investering för ett hus. Finns flera olika modeller och detaljer att välja på. Leveranstiden är rätt lång men det är det nästan alltid gällande kök, särskilt om det är platsbyggda kök. Vi är mycket nöjda. Lycka till med ditt val! /Charlotta