Lägg salladen i glasburk för snygg och smart picknick

23 juli, 2016 Skriv en kommentar
Tips och trix

Annonsen laddas.

Sommar och picknicktider! Här är ett tips jag älskar och som passar de flesta: Att göra portionssallader i glasburk att ta med till picknicken.

Lägg dina grönsaksfavoriter i en glasburk och stäng locket. Behöver inte blanda utan lägg rätt ner.
I en annan burk tar du med dressingen.
Häll över dressingen i burken strax innan serveringen och stäng locket igen. Skaka så salladen och dressingen blandas. Servera i burken.

sallad_i_burk

sallad på burk

Perfekt då jag gissar att jag inte är ensam om att ha en väldans massa glasburkar hemma. Passera återvinningen på vägen hem och lägg (de avsköljda) glasburkarna och locken i sina igloos och disken var fixad. Typ.

Bildkällor: Zeta och Granit

avsändare

ps: Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/hemmamedhelena där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar en till stund i ljuset.

Skriv en kommentar

Landat i Bohuslän via Trollhättan

22 juli, 2016 1 kommentar
Min dag

Annonsen laddas.

Hej världen! Här kommer en rasande snabb hälsning. Nu är vi här på Bohuslän med salta bad och kala klippor. Bytt Östersjön mot Skagerrak.

Tog en biltur från Oskarshamn till Fiskebäckskil via Trollhättan med…

king_glace

… snyggt förpackad glass. Ett tydligt tecken på att man inte är hemma längre är att få välja på nya glasmärken i kiosken.

skrotnisse_trollhättan

… lek ihop med Skrotnisse. En så söt och rolig lekplats som föddes ur en idé av en liten tjej som skickade in ett brev till staden. Det brevet satt uppsatt på entrén. Heja dig!!!

skrotnisse_trollhättan_02

Märks att vi är i Saab-land.

skrotnisse_trollhättan_01

trollhättan_göta_kanal

… Götaälv

trollhättan_göta kanal

Pokemon go

… och ett himla jagande av en massa Pokemons. Jösses, blir galen! Ni som fattar, fattar.

Men som sagt, nu är vi på den västra kusten där man ser solen gå ner i havet, skaldjuren ligger på bordet och krabborna kryllar i havet. Så, ett snabbt vink vink och så återkommer jag med en massa härliga bilder från ett soligt Fiskebäckskil snart.

Skriv en kommentar

1 kommentar

Tack för i år Gotland. Nu far vi vidare mot Bohuslän

21 juli, 2016 Skriv en kommentar
Gotland / Min dag

Annonsen laddas.

Nu går vår semester in i fas två och vi lämnar Gotland för att ta oss till den andra kusten av fastlandet. Några saker tar jag med mig och lägger i ”novemberlådan” för att njuta av härliga sommarminnen när de behövs som bäst.

1. Turkosa bad. Stränderna på norra Gotland är av vita kalkstenar eller vit fin sand så baden liknar Medelhavets exotiska stränder.

strand_hatt

kalksten_torn_gotland

blå lagunen_Gotland

Och även i de gamla, nedlagda kalkbrotten blir det turkost så det förslår. Som gigantiska pooler.

2. Solnedgångarna. Över fälten, över havet, genom ladan.

solnedgång_fält

solnedgång_fårö

lada_solnedgång

3. Syskonkärlek. Utan iPad, utan Netflix, utan uppkoppling fann de varann.

Fårö_strand

4. Maten, drycken. Nyplockade kantareller, jordgubbar varje dag, grillade primörer, nya spännande drycker och ägg så gula att man trodde det var saffran i. Allt lokalodlat, -producerat och -plockat.

kantarelltoast

grilla grönsaker

Gotlandsbittar

5. Äventyren. Många utflykter och varje dag var det något som lades i minneslådan för de små. Som dagen då vi vadade till en annan ö. Spännande, läskigt och häftigt.

Gotland_ar

6. Blommorna. Just nu är det en fröjd att åka längs vägarna på Gotland. Alla diken, varje vägren är som små blomsterängar. Vallmo, cikoria, gulmåra mm gör bilturen så vacker.

gotlandsblommor

7. Korgkursen. Så klart! Att få jobba med händerna, lära sig ett hantverk och att få lära känna Rune har varit en ynnest.

helena_lyth_korgkurs

Så, då packar vi ihop och åker vidare. Ny kust, nya möten, nya ställen. Vänner vi ska bo hos frågade nyss om vi var trötta på skaldjur inför middagsplaneringen. Nej, vi är på Östkusten, kära ni! Hit me with the havskräfta!!!

Ses på andra sidan. Bokstavligen!

avsändare

ps: Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/hemmamedhelena där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar en till stund i ljuset.

Skriv en kommentar

Fint och fult på norra Gotland

20 juli, 2016 Skriv en kommentar
Gotland / Shopping

Annonsen laddas.

Är ni på norra Gotland och pigga på loppis och antikfynd så vill jag tipsa om butiken Fint o Fult.

fint_och_fult_fårösund_09

En butik med noga utvalda, antika ting. Kanske inte en loppis i den rätta bemärkelsen men ändå. Flera rum att gå igenom och leta på olika hyllor.

fint_och_fult_fårösund_04

Något fult tycker jag faktiskt inte att jag hittade så där får de backning…

Det som känns så fint med butiken och blivit deras signum, är hur sakerna som är till försäljning stylas och ställs till små stilleben. Så fint gjort!

fint_och_fult_fårösund_06

fint_och_fult_fårösund_07

fint_och_fult_fårösund_08

Butikslokalen räcker inte till så utanför fortsätter affären.

fint_och_fult_fårösund_05

Och vad fick jag med mig för fynd? Jo…

fint_och_fult_fårösund_10

… en ostbricka i tung, tung porslin från Gustavsberg, en fin soppslev i nysilver och 8 drinkpinnar/-blandare/-sugrör

Har ni inte möjlighet att ta en vända förbi tycker jag ni ska följa dem på Instagram (@fintofult) för det kan räcka, nästan, att inspireras av deras vackra bilder.

fint_och_fult_fårösund_02

fint_och_fult_fårösund_01

Till och med parkeringen är fin!

avsändare

ps: Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/hemmamedhelena där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar en till stund i ljuset.

 

Skriv en kommentar

Syllabub. Ständigt denna syllabub

19 juli, 2016 Skriv en kommentar
Bakning och godis / Mat och recept

Annonsen laddas.

Har hört talas om Syllabub? Tills för några dagar sedan var det helt okänt för mig, nu hör jag det överallt.

syllabub

För några veckor sedan hade jag ett lunchmöte med fantastiska, prisbelönta matbloggaren Sofija. Vi bor grannar så jag trippade över till henne och fick gudomlig lunch på solig altan. (För övrigt måste jag säga att alla möten bör göras i samband med måltider för det blir så mycket bättre då!) Till efterrätt lovades Syllabub. Aldrig hört talas om. Men oj så ljuvligt – grädde med vin och citron är väl den enklaste förklaringen. Den svåra är att grädde har aldrig smakat så gott, aldrig känts så ”light” och aldrig så spännande.

Här på Gotland hos svärisarna finns ett fantastisk skafferi som man kan gå in i (walk-in-skafferi) och där, som enda synliga recept, sitter ett gammalt vykort från England med detta recept som framsida, uppnålat på ett hyllkant. Nä men, där är ju den där goda efterrätten igen! Vad vill du lilla Syllabub?

syllabub

Kände mig manad att göra mig och den vuxna delen av gänget här en laddning. Gjorde min variant av Syllabub utifrån det som fanns tillgängligt i nämnda skafferi och det blev helt galet gott!!! Ett lite eget recept alltså…

syllabub

Syllabub

Ingredienser
0,75 dl Nolly Prat (egentligen 1 dl vitt vin men det hade vi inte)
0,5 dl congac
2 msk socker
1 citron, saften och det rivna skalet
3 dl vispgrädde
Bär, frukt
Kaka eller kex

Gör så här: Blanda Nolly Prat/vin, congac, socker, skalet från en tvättad citron (undvik det vita) och saften från samma citron i en stor bunke tills sockret lösts upp.
Häll i grädden och vispa med elvisp på lägsta fart, annars kan grädden skära sig.
Vispa tills grädden är fluffig men får inte bli för fast. Som det står i det engelska receptet: Whisk until it makes a trace.
Låt stå i kylen 15 minuter och häll sedan upp i portionsskålar. Servera gärna med bär, frukt och något torrt kex. Toppa om så önskas med lite ytterligare riven citronzest.

syllabub

avsändare

ps: Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/hemmamedhelena där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar en till stund i ljuset.

Skriv en kommentar

Jag har gått på korgkurs här på Gotland!

18 juli, 2016 1 kommentar
Min dag / Pyssel och DIY

Annonsen laddas.

Vad gör man när man är ledig på sommaren? Lapar sol och hoppar i vågor på stranden, läser alla böcker man lagt på hög, påtar i trädgårdsodlingen? Nej, man (jag) går på en korgkurs!

korgkurs_hau

På gården Hau (norra Gotland), som även är en butik och ett galleri, har jag gått en fantastisk kurs och lärt mig fläta en korg av hassel. Aldrig mer kommer jag kunna se på en korg på samma sätt igen. De som säger att korgar är dyra fattar inte hantverket bakom. Blod, svett och glädjetårar har krävts under kursens gång.

korgmakare

Vår lärare Rune Svensson är en mästare på korgflätning och även vävning. En helt enastående man med fantastiska kunskaper. Vill ta fram bandspelaren och spela in allt han säger för han är som en levande historielektion. Och allt på den finaste smålandskan man kan tänka sig.

Hau_Gotland

Fantastiskt att få sitta ute på gården i det vackra vädret och skapa. Härliga samtal, skratt och svordomar om vartannat i gruppen.

hassel_käppar

Vi började med att skala hasselkäppar till tunna, tunna spån. Här kommer inget enkelt utan det var ett tufft, hårt jobb och jag blödde så det rann ner för händerna. Valkarna växte i antal och i storlek i händerna. Som en av mina kurskamrater sa: Händerna har svullnat så att huden är för liten. Shit vad jobbigt det var. Men även så kul och lärorikt.

fläta korg av hassel

Det låter enkelt: att skära ett litet jack längst upp på käppen och knäcka till. Då släpper ett spån och man fortsätter så längs med hela käppen. Skalar och häpp man får ett spån böjligt och formbart perfekt att fläta med. Men alla dessa moment tar tid och teknik.

korgmakare_rune_svensson

En teknik som vår lärare bemästrar fulländat.

korgkurs_hantverk

Så här såg mina händer ut efter första dagen.

fläta_korg_kurs

Med dessa spån ihop med en ställning – jigg, började vi fläta. Ständigt ska spånen fuktas för att behålla sin smidighet och böjlighet. Spånen ska vara så tunna, så tunna att de är lättrörliga samtidigt som de är sköra. Krävs nog ett antal korgar för att få upp tekniken totalt.

helena_lyth_korgkurs

En fullt koncentrerad Helena. Hur snabbt kan 6 timmar gå? Skulle kunna sitta dygnet runt med detta!

fikameny

Varje kursdag kl 15 bjöds vi på välbehövlig paus och med de mest fantastiska bakverken. Där skulle vi kunna sitta och prata i evigheter men alla ville tillbaka och skapa sin korg.

filodegsknyten

kursfika

fläta_korg_korgkurs

När regnet dök upp tog vi skydd i ladorna. Fast regnet var så bra för korgen som helst ska hållas fuktig.

finfika

Sista dagen fick vi fika inne ”stora salen” på den historiska gården på Hau. Då bjöds det på makalöst god och vacker fika! Tack Emilia för de sagolika fikastunderna. Hälsokost för själen.

Vips var en vecka uppslukad och kursen slut. Hur gick det med min korg? Jo, nästan färdig. Göra kanterna snygga med lås och sedan fylla ut botten.

fläta korg

Får ta den med hem till Stockholm och fortsätta. Så om du ser en suspekt person stryka runt och hugga ner hassel så är det jag…

avsändare

ps: Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/hemmamedhelena där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar en till stund i ljuset.

Skriv en kommentar

1 kommentar

Vilka härliga dagar det måste ha varit – att bara få fokusera på händerna o korgen, möta människor man nog aldrig skulle mött annars och pausa med fantastiskt bakverk! Wow!

En dag på Fårö

17 juli, 2016 Skriv en kommentar
Gotland / Min dag

Annonsen laddas.

Det blev en dag på Fårö! En sån där dag då allt blev så lyckat fast det inte alls hade blivit som vi tänkt oss.

Fårö_strand_03

För att komma till Fårö från Gotland tar man en liten, liten tur med bilfärja över sundet. Turen tar bara någon minut men vill det sig illa kan man bli sittande i bilkö till färjan i timmar. Därför tog vi det säkra före det osäkra och tog oss i väg efter stormen, alltså efter 13.

Men som det är med barnfamiljer så tar allt längre tid än vad man tror och Fårö är mycket större än vad man också tror så vi kom inte till stranden fören kl 15.

Fårö_strand_01

Men vilken tur! För då hade alla moln lättat, solen lyste lagom starkt på små barns känsliga hud och stranden var så lugn. Om man bortser från de vilda vågorna.

Fårö_strand_05

Vi kunde inte haft det bättre.

Fårö_strand_04

Fårö_strand_02

Droppslott! Så klart!

Fårö_strand_07

Timmarna gick och det började kurra i magen. Vi hade tänkt ta oss till Fårögården men det var så lång väntetid på bord så då hade barnen säkert somnat när väl maten skulle komma till bordet. Och Kutens har vi varit på så många gånger.

Det fick bli Lauters.

Fårö_Lauters_06

Fårö_Lauters_02

Fårö_Lauters_05

Fårö_Lauters_03

Fårö_Lauters_07

Hard Rauk!!! Ha ha ha!

Fårö_Gotland_vallmo

Alla dessa blomsterfält med självlysande vallmo! Allt är som en tavla.

Gotlands flagga

Fårö_Lauters_Helena_lyth

Min outfit typ varje dag sommaren 2016. Endast bh’n och väskan är nya…

Fårö_Lauters_Surdegspizza

En surdegsmacka med oxkött och en vegetarisk surdegspizza slank ner.

Fårö_Lauters_04

Okej då!

Fårö_Lauters_01

Liten ville hälsa på ”Bä-Bä” och klev stadigt ut på fältet. Tyvärr var ”Bä-Bä” mer intresserade av att äta gräs än att hälsa på liten djurvän. Men han var glad ändå!

Fårö_Lauters_Styltor_01

Klart vi skulle testa styltor. Mina takter från förr höll inte i sig. Shit så ostadig jag var. Storsonen var desto vassare.

lång skugga

När skuggorna jobbade sig långa var det dax att packa ihop och ta sig hem.

avsändare

ps: Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/hemmamedhelena där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar en till stund i ljuset.

Skriv en kommentar

Göra egen müsli

16 juli, 2016 1 kommentar
Frukost / Mat och recept / Sommarpyssel

Annonsen laddas.

Att göra egen müsli är en sådan där sak som hör sommaren till. Under semestern äter vi långa helgfrukostar alla morgnar och det finns tid till att just göra egen müsli.

göra egen musli

Och extra härligt är det att göra egen müsli för att man bestämmer helt sitt egna recept. Personligen är jag inte alls förtjust i solrosfrön och kokos i müsli så då gör jag egen och slipper det. Här följer mitt senaste recept:

Göra egen müsli

5 dl havregryn
4 dl råggryn
1 dl hirshflingor
1,5 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl quinoa
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
1 dl hackade torkade aprikoser
1 dl torkade tranbär
0,5 dl flytande honung
3 msk rapsolja
2 dl vatten
1 msk muscovadosocker

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Häll  havregryn, rågflingor, hirshflingor, pumpafrön, linfrön, quinoa i en långpanna och blanda.
Dela hasselnötter och mandlar i halvor, alternativt hacka grovt, ska vara stora bitar. Blanda med flingblandningen.
Häll honung, vatten olja och muscovadosocker i en kastrull så allt löser sig, får inte koka. Ringla vätskan över flingblandningen och blanda väl.
Rosta i mitten av ugnen tills müslin blivit rostad och torr, ca 40 minuter. Öppna och blanda ungefär var 10.e minut.

Låt svalna och blanda i aprikoser och tranbär.

Häll över i tätslutande burk, tex glasburk, och förvara torrt och i rumstemperatur.

göra egen musli

Med yoghurt och färskfrukt blir det den absolut bästa frukosten.

avsändare

ps: Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/hemmamedhelena där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar en till stund i ljuset.

Första dagen på Gotland

15 juli, 2016 Skriv en kommentar
Min dag

Annonsen laddas.

Halloj från Gotland! Här njuter vi nu sköna, lediga sommardagar. Gottar oss i det mesta och tillåter oss det mesta. Jobbar på att försöka säga nej så sällan som möjligt och att inte titta på klockan. Faktiskt lyckas jag förvånansvärt bra. Till och med förlagt min klocka!

sommarfrukost

Den här frukosten! Som jag längtat. Älskar hur alla frukostar på sommaren blir som lördagsfrukostar; stora och långa.

Rute_stenugnsbageri

Då vädret var lite osäkert tog vi det säkra kortet att ta en vända till Rute Stenugnsbageri och köpa gofika för en tur till stranden.

Rute_stenugnsbageri

Rute_stenugnsbageri

På serveringen finns en härlig labyrint för barnen att snurra runt i. Perfekt att göra av med lite energi i för att vara värd allt det goda som finns i butiken.

Rute_stenugnsbageri

En gammal plåt som meny. Så klart!

Rute_stenugnsbageri

Här vare bullar! Sockerbulle, kanelbulle, kardemummabulle – ja tack!

Rute_stenugnsbageri

Nu vet jag vad jag ska använda min ärvda, slitna blomtrappa till: kaktrappa!

Rute_stenugnsbageri

Gotland_inspiration

Sen stängde vi grinden och åkte till stranden.

Gotland_Smöjen

Rute_stenugnsbageri_picknick

kardemummabulle_rute

Gotland_strand_fisk

Strandfynd!

Gotland_Smöjen_strand

Efter några svala bad vände vi hemåt fast med ett (självklart) stopp på vägen: Vägume

Vägume_Gotland

Vägume

Rosor och Gotland hänger ihop, eller hur?

fiskburgare

Fantastisk middag med fiskburgare i nybakat bröd. Sen en rekommendation här, när du kokar rödbetor, koka även blasten och ha som tillbehör. Blir som mangold, typ.

glaskikare

Glöm aldrig hur roligt det är att kika genom ett glas!

chokladpudding

Finns det någon som inte gillar chokladpudding? Måste äta detta fotar, tror nog man blir en bättre människa med lite chokladpudding i magen.

Gotland_fönster

Tack Gotland för en finfin start på vår Sverige-sommar-resa. Om det fortsätter så här blir det en toppenresa!

Gotland_äng

avsändare

ps: Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/hemmamedhelena där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar en till stund i ljuset.

Skriv en kommentar

Pyssel DIY: Gör ett eget Herbarium. Perfekt sommarprojekt

14 juli, 2016 1 kommentar
Blommor / Pyssel och DIY / Sommarpyssel

Annonsen laddas.

Vi har satt igång med ett nytt projekt – att göra ett eget herbarium. Ett perfekt sommarprojekt att göra ihop med barnen.

Nu är det sommar och vi ska ut på en semester runt om i landet. Östkust och västkust. Tänkte att det skulle vara kul med ett projekt så promenader ute i naturen får lite av ett uppdrag över sig. Ta på blomglasögonen och se vad naturen, ängarna och skogen kan ge.

Att göra sitt egna herbarium är inte svårt, kräver bara sin tid och steg.

Steg ett är ju att plocka blommor. Jag å dottern skulle ta en vända men den promenaden blev inte riktigt som vi tänkt då den förändrades till en smultronjakt.

göra eget herbarium_pressa blommor_05

göra eget herbarium_pressa blommor_04

Men några blommor fick vi med oss i alla fall.

Steg två är att pressa blommorna. Lägger dem försiktigt på hushållspapper, under och på, för att sedan lägga i press. Använder de tyngsta och största böckerna jag har.

göra eget herbarium_pressa blommor_01

Sen är det bara att vänta…

göra eget herbarium_pressa blommor_03

… och vänta.

göra eget herbarium_pressa blommor_02

När blommorna fått ligga i press så att blommorna tappat all sin vätska är det dags att sätta upp dem på blad, inplastade i bokplast.

Klipper till en bit bokplast och lägger blomman på, försiktigt. Sedan klistrar jag på det som ett stort klistermärke på pappersarket.

göra eget herbarium_pressa blommor_08

göra eget herbarium_pressa blommor_07

Skriver blommans namn och datumet blomman plockades. Hålar bladen och sätter in i pärm.

göra eget herbarium_pressa blommor_11

Får se hur många blommor vi hinner med denna sommar. Ser att denna pärm kan fyllas på år efter år.

herbarium, pressa blommor

avsändare

ps: Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/hemmamedhelena där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar en till stund i ljuset.