Hemma med Helena

Snart startar årets kreativa julkalender

Helena Lyth

Vad är en december utan en julkalender och vad är en jul utan julmat och -pyssel? Inte mycket att hänga i julgranen i alla fall, så i år erbjuds en daglig dos av kreativitet i form av en blogg-julkalender – 25 Creative Days

25 Creative Days är den perfekta bloggkalendern för dig som vill ha julinspiration. Varje dag kommer en blogglucka öppnas och innehålla något att skapa, baka eller bara göra.

Bakom kalendern står det nystartade bloggnätverket The Creative Collective där jag har har glädjen att vara med. Vi är ett gäng kreativa bloggare som skriver om och skapar pyssel, mat, bak och inredning.

Här nedan är alla de underbara bloggare jag får kalla kollegor och som är med i denna kreativa julkalender. Hälsa gärna på hos dem och inspireras!

Gina Vide (Willowday)
Helena Nord  (Mormorsglamour)
Helena Söderberg (Craft and Creativity)
Karin och Freja Schaefer (Pysselbolaget)
Karolina Eriksson (Lina by the bay)
Malin Lundgren (Pastill)
Mina Neumüller Malhotra (Mini Piccolini)
Sofia Brolin (Hildas Hem)
Maria Strömberg (Made by Mary)
Linda Gimle (Djurabok)

Följ oss gärna på Facebook: facebook.com/thecreativecollectiveswe så missar du ingenting. Och på måndag startar vi!

Nedräkningen mot jul har aldrig varit mer kreativ!

 

Foto: Helena Nord, Mormorsglamour

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Trillingnöten åt…

Trillingnöten återuppstår på första advent

Helena Lyth

I alla fall hemma hos oss.

När nyheten i höstas om att trillingnöt skulle trilla ur Aladdinasken blev det ett ramaskri i den chokladälskande delen av Sverige. ”Hur kunde man? Det är i samma klass som att ta bort Kalle Anka på julafton” Ungefär så lät det.

”Men hur svåra kan de vara att göra själv då”, tänkte jag? För om man vill ha den så kanske man får fixat själv.

Jag å storebror gjorde ett försök och den som smakat och varit trillingnötsfantast har gett vårt försök två tummar upp och ”dessa är nästan bättre för att det är mer choklad”. Så, där ser man!

Rostar hasselnötter i en torr, het panna tills nötternas tunna skal börjar spricka. Lägger dem i en handduk och gnuggar bort skalen.

Smälter god choklad i vattenbad och lägger sedan i nötterna. Fiskar upp nötterna tre-och-tre och lägger på plåt med bakplåtspapper. Ställer i kylen för att svalna och stelna. Gör om det men nu doppar varje bit med tre nötter i chokladen för att få ett lager till. In i kylen återigen.

Tar ut plåten och ringlar över smält choklad för att få en snygg (?) yta.

Nu har vi en laddning som väntar på oss. Det blir perfekt att mumsa på till första advent samtidigt som vi tänder första ljuset.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Snart startar år…
Föregående artikel Gör en egen kran…

Gör en egen krans av pocketbok

Helena Lyth

I går dissekerade jag en pocketbok och fick mig en vacker krans. Himla bra bok alltså.

Vet inte riktigt var den ska få husera. Så länge så får den hänga ovanför vitrinskåpet i köket. Bra med lite lektyr där tycker jag.

Den här kransen behöver inte alls vara en julkrans men då det är jultider så blir den lite så kanske. Målade långsidorna på pocketboken röda och det hjälper kanske till med julkänslan men jag kunde lätt ha valt en annan färg eller varit helt utan. En smaksak alltså.

Använder en riktigt blöt tuschpenna så färgen går en bit ner i bladen.

I kraftig kartong klipper jag ut en cirkel. Min var 20 cm bred och ringen 4 cm. Själva kransen blir mycket bredare så vill du ha en liten krans tar du mindre cirkel.
Skär loss sidorna med skalpell och formar långsidan till ett S. Trycker endast till i botten av S:et. Vill ha mjuka fina svängar. Klamrar fast med häftapparat. Se till att klammern hamnar ganska långt åt höger så nästa blad överlappar och gömmer klammern. När man gått hela vägen runt vår man kila in sista bladet och klamra under det första så inga klamrar syns.
Jag gjorde fyra lager men det är snyggt med bara ett eller varför inte fylla på med 6 lager?

Så här ser min ut undertill.

Klar och redo att hängas upp

 

 

Kommentera - 5 kommentarer
Nästa artikeln Trillingnöten åt…
Föregående artikel Återvinningspyss…

Återvinningspysslat en julig pappersgirland

Helena Lyth

Nu är mina fingrar lite möra efter att ha jobbat hårt med finmotoriken. Har papperspysslat med återvinningsmaterial så som daterade tidningssidor och spillmaterial. Blev gröna långsmala papperspärlor och guldiga stjärnpapperspärlor.

Papperspärlor: Använder mig av gamla tidningssidor där det är mycket grönt för att få gröna pärlor. Gör en mall i kraftig kartong i form av en kil, 2,5 cm bred i botten. Ju längre kilen är desto tjockare blir pärlan. Måttade ut gröna ytor på magasin sidorna, ritade runt mallen med penna och klippte ut kilar.
Snurrar kilen hårt runt en grillpinne (eller liknande) och avslutar med att limma med stift på de sista 4-5 cm av kilen så när pärlan snurras ihop fästes allt. Drar försiktigt av pinnen och pärlan är klar.

Stjärnformade papperspärlor: Klipper långa papperremsor, ca 25 cm X 1,5 cm.
Knyter en knut av pappret i ena änden och trycker till i de kanter och hörnor som blir. Den lilla tunga som sticker ut ska kilas in i knuten och kan få hjälp av att man klipper av hörnkanterna.

Den långa remsan ska nu vikas runt knuten och det formas automatiskt till en femhörning – en pentagon. Följ bara med så som den viker sig. Tryck till på alla långsidor så den får skarpa kanter.
Sista biten viks in i knuten så änden låses fast.
Lyft upp den lilla pentagonen och nyp runt de fem hörnorna så det blir till en stjärna Den platta pappersknuten blir en bullig stjärna.

Med nål och tråd trär jag på pärlorna till en girland. Stjärnorna sticker jag rakt igenom.

Hänger den på spegeln ovanför den öppna spisen där adventsljusstaken står. Guld/mässing och grönt återigen!

Kommentera
Nästa artikeln Gör en egen kran…
Föregående artikel I dag ska jag åt…

I dag ska jag återvinningspyssla i grönt

Helena Lyth

Jag älskar att köpa glossiga magasin för att inspireras av reportage och njuter av vackra bilder. Tyvärr blir tidningarna liggande på hög och jag försöker vara duktig att riva ut å spara det bästa. Men resten av tidningen kan användas till skapande och pysselmaterial.

Jag har en idé om ett julpyssel som ska gå i mina julfärger för detta året – guld och grönt. Då kan jag ju ta sidor från de gamla tidningarna som just går i de färgerna. Perfekt! Tidningarna får nytt liv och jag får nästan gratis pysselmaterial.

River ut de sidor i tidningarna som har till största delen den färg jag vill ha. I detta fall är det grönt.

Kompletterar med guldiga spillbitar från dotterns kalasdukning. Då håller jag mitt moodboard för julen 2014.

Nu ska det klippas och pysslas!! Återkommer med resultat.

Kommentera
Nästa artikeln Återvinningspyss…
Föregående artikel Första julblommo…

Första julblommorna är på plats

Helena Lyth

I vardagsrummet på byrån står det två vita hyacinter och jobbar på att slå ut. Kanske lagom till advent, vi får se. En bordsgran fick detta året också vara med. Den var helt klart förra årets favorit bland bloggarna så jag vill ju inte vara sämre. Bara ett år sen då iofs…

På fönsterbrädet får två vita amaryllisar växa sig långa.

I köket har vi ytterligare en vit hyacint och sedan en grupp med flera vita hyacinter. Den är jag mycket nyfiken på hur den ska se ut.

Mäsing, mässing, mässing och så lite grönt…

 

Kommentera
Nästa artikeln I dag ska jag åt…
Föregående artikel Gör egen advents…

Gör egen adventsljusstake av fyra ljusstakar

Helena Lyth

Snart är det advent och det första riktiga julpyntet från lådorna i källaren ska på plats. Ville dock ha en ny adventsljusstake i år men att köpa en ny behövdes inte. Jag tog helt sonika fyra stycken mässingsljusstakar, putsade upp fint  och satte på rad.

För att göra det tydligt att det inte bara är fyra ihoptussade stakar och knasig styling så adderade jag på sifferetiketter jag gjorde själv. Knöt fast med ett guldigt band.

Jag har ju gjort ett moodboard för julen 2014 och där ingår färgerna grönt, vitt, svart och mässing/guld så då tog jag gröna ljus. Väldigt nöjd faktiskt.

På den öppna spisen har jag nu förberett för mer juldekorationer. Makens gamla spegel är perfekt att ha där. Ger rymd med sin spegling och snygg med den förgyllda ramen. Ställer också ett gäng glasvaser i olika höjd där. I dem ska jag ha vita amaryllis, eucalyptusblad, lingonris och vita anemoner  - allihopa ger julstämning.

Den stora mässingsstjärnan fyndade jag på en bakluckeloppis för 10 kr. Älskar den för den ger ett sådant häftigt skuggspel. Det blir stjärnor på väggarna och sprider ett fint sken. Klicka här så får ni se.

Mycket nöjd med resultatet och ser fram emot att adventsmysa i vardagsrummet. Dessutom är alla ljus lååååångt upp så inga små pojkfingrar når ljusen. Blir en jul med dekorationer över 1.20 skulle jag tro. Åh nej! Hur ska det gå med granen??? Kommer få sätta granen i en hage!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Första julblommo…
Föregående artikel Nä men då går vä…
Kommentera
Nästa artikeln Gör egen advents…
Föregående artikel Pre-jul dekoration

Pre-jul dekoration

Helena Lyth

Ordande ett nytt stilleben på blå servingsskåpet. Vill så klart egentligen dra igång med jul men vet hur jag är – startar jag föööör tidigt blir jag less och allt åker ner redan på juldagen. Sansar mig och går på en turkos, svart och stearin bana.

Den turkosa  stearinbysten av Napoleon är jag så galet förtjust i. Hade suktat länge och i somras slog jag till. Det jag dock inte hade tänkt på var att han tittar nedåt i en kraftig vinkel. På den plats jag hade tänkt ha den lille fransmannen hade han nästan tittat ner i golvet så på det höga serveringsskåpet får man lite kontakt med honom.

På en origamikurs fick jag lära mig göra pappstjärnor. Denna är gjord på sidor ur en årsredovsining men rasande snygg ändå. Ska snart piffa till den så den blir julig.

På samma kurs vek jag små presentaskar som den nedan. Också av återvunnet material. Detta är baksidan av en turismbroschyr. Så som tips – missa inte de fina pappersarken som tillhör magasin, broschyrer, papperskassar mm. När jag kom hem så såg jag ju att det var samma färg som Napoleon.

Lampan fick jag av svärmor i födelsedagspresent. Så läcker i sin avskalade design.

Kommentera
Nästa artikeln Nä men då går vä…
Föregående artikel Kreativ bloggträ…

Kreativ bloggträff i julens tecken

Helena Lyth

I lördags var jag å träffade ett gäng härliga och ytterst pyssliga och kreativa bloggkollegor för att planera ett gemensamt projekt som Gina och Karin har varit initiativtagare till. Det kommer bli en pysseladventskalender så nu kommer december fyllas med så mycket kreativitet. Håll i hatten och ta fram limstift, sax och papper för den 1.a december drar vi igång.

De som träffades i lördags var: Helena - Craft & Creativity, Jag, Helena - Mormorsglamour, Sofia - Hildas hem, Gina - Willowday, Mina - Mini Piccolini, Karin och Freja - Pysselbolaget. Sen så är det ytterligare 3 bloggare som kommer vara med men som inte kunde komma denna gång.

Gina öppnade upp sitt vackra hem för oss och bjöd på en massa gott. Saffranslängd, polkagrisstänger och pepparkaksmuffins gav en underbar smak av jul. Passande för vårt tema!

Man ser att det är en pysslare som bor här för överallt fanns det så fina skapelser.

Lille ullbollen Henry charmade alla och var julfin.

Så otroligt pepp inför detta. Kanske blir det bästa julen någonsin!!

 

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Pre-jul dekoration
Föregående artikel Miniköket har få…