Hemma med Helena

Omålad väggpanel. Hur göra med träpanel?

Helena Lyth

Vi bor i ett funkishus byggt 1940 med mycket fönster, ljus och rymd. Ca 10-15 år senare blev det mer värme med omålad träpanel i de nybyggda husen. I vår 00-tals-renoverade källare satte de tidigare ägarna in träpanel. Det är ett rum som idag agerar tv-rum och i vår kommande sovrumsrenovering ska källaren även bli bibliotek. Då blir det väldigt mysigt och ombonat med träpanelen och böckerna.

Men hur gör man med en trävägg? Att  skruva upp en krok på en målad vägg går att reparera genom lite spackel och målarfärg. Trävägg är lite svårare. Det tar emot att spika upp en tavla. 2,5 år har vi bott här men väggen i källaren är fortfarande helt fri från tavlor och annat.

Jag söker nu lite inspiration vad gällande träväggar, träpanel. Det här huset som just nu ligger på Hemnet är en 50-tals dröm med just snygga träpaneler.

Alla bilder från Skandiamäklarna

I vår hall har vi trätak, kasetttak, som är i original. Även många detaljer så som elementskydd. HÄR är bilder från vardagsrummet innan vi flyttade in möbler.

 

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kommentera
Föregående artikel Ett gäng spridda…

Ett gäng spridda bilder från vår Londonresa

Helena Lyth

Oj, var ska jag börja? Vår Londonresa var helt perfekt. Om jag börjar med det alla frågar: hur var vädret. Magiskt bra! Närmare 20 grader mitt på dan och bara få stunder av moln. Sen om jag fortsätter så vill jag ge en eloge till mor och dotter för att de orkade och ville hänga med in i alla inrednings- och prylaffärer. Det har varit många kilometrar av promenader och både fönstershopping och äkta dito. Sen så har vi ätit enormt gott. Hittat många härliga ställen och framförallt vågat oss ut på nya marker. Gick vilse ett antal gånger men tack vare en app med karta och gps var det aldrig några oroligheter. Sen så var det ju en väldigt speciell resa med oss tre. Vansinnigt glad för denna möjlighet!! Så kul resa på så otroligt många sätt.

Nu rasar jag igenom diverse bilder här bara för att ni ska få en liten känsla av vår resa. Återkommer med en riktig shoppingguide för jag har många tips för den London-sugne.

Hur spännande är det inte att flyga när man är liten? Ibland är själva resan kanske det mest spännande.

Det bästa med att bo på hotell? Frukostbuffén! Vanligtvis brukar jag och min mamma bo på riktiga lopphotell med rum inte större än att en säng får plats men denna gång lyxade vi till det. Med en 4-åring, 79-åring och en apsliten småbarnsmorsa önskade vi oss ett bra rum med härliga sängar.

Jag vill också ha en minibar i mitt sovrum. Gärna med spegelväggar. Bara för att.

Vi bodde i Paddington och det är en levande stadsdel. Många små kvarterskrogar och folkmyller. Men det bästa är de små gårdsradhusen som man kan ana när man går på de stora stråken.

En modern storstad med historia. Glöm inte att titta upp, det är vackert åt alla håll.

Mamma, kan du ta en bild när jag ser så där skönt avslappnad ut…?

Något jag skulle önska att vi hade här hemma är fasadutsmyckningar runt affärer och restauranger. Pubarna är ofta inramade av svartmålat trä, gulddetaljer och mängder av blomsterarrangemang. Snyggt och kul!

Godis är kul! Alla vuxna blir som barn här.

Affärer som bara säljer en sak. Är inte det kul? Önskar så att vi hade kvar våra specialaffärer. Köpcentrumen slukar de små tyvärr. en här frodas de.

Och apropå fasader. Portobello Road är känd för sina färgglada fasader. Någon som minns en speciell blå dörr i Notting Hill?

London är fullt av marknader. Det är vintage, krimskrams, bondens marknad, hantverk och prylar, prylar, prylar.

Säkerheten först. Det märks att det är tufft läge för det är kontroller och regler vid olika ställen. Var beredd på att visa innehållet i din handväska. Tex när vi var i Jamie Olivers butik så blev det kalabalik när en expedit hittade en övergiven resväska. ”Who’s suitcase is this!!” skreks det högt gång på gång tills ägaren lokaliserades.

Alltid Fish ‘n’ Chips!! Ju sunkigare omgivning desto godare mat faktiskt.

Parkerna!! Min favorit är St James’s Park. Utmana dig själv med att känna igen alla fågelsorter.

Shopping, oj, vad det finns shopping!! Denna lilla nyshoppade Londonhatt gjorde alla vi mötte glada och bjöd på leenden.

Det finns en mängd olika turistattraktioner och den häftigaste är nog London Eye.

Big Ben är alltid Big Ben. Blir inte mer London än så här.

En London-ikon är de röda telefonkioskerna. Men när alla har egna mobiltelefoner, vad gör man av dem då? Jo, wifi-rum!

Gautartister råder det ingen brist på. Vid alla turiststråk duggar de tätt. Den här mannen fick både mina pengar och mitt hjärta. Så superhärlig och charmig. På en gammal radio som skrålade av 20-tals musik satt han, finklädd, och spelade tuba. Ur tuban sprutade det eldflammor. Där hade han tänkt till.

China Town har fått sig ett uppsving. Tidigare har jag tyckt det känts lite tråkigt och dammigt. Nu var det riktigt livfullt och vackert. Nån har gjort sitt jobb.

Me and my girl! Och en friterad bläckfisk.

Tack London för denna gång. Hope to see you soon again.

 

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Omålad väggpanel…
Föregående artikel Halloweenpyssel…

Halloweenpyssel: Gör bus-söta spöken med pärlplatta

Älskar att ”pärla” och har diverse pärlplattor hemma – cirkel, kvadrat, 6-hörning och hjärta. Jag tittade på pärlplattan formad till ett hjärta och såg att ett halvt hjärta ser ju ut som ett spöke! Så klart – vi ska pärla spöken till Halloween.

Jag å dottern satte igång med varsitt hjärta, ett litet och ett stort. ”Ja, vi gör hela familjen som spöken” föreslog dottern. Mycket bra förslag och så blev det. 5 söta spöken blev det. Pärlade vita halvhjärtan och med svarta ögon. Sedan strök jag spökena under papper för pärplatteskapelser för att avsluta med  att trä igenom sytråd i överkant och hänga upp på en mässingsstav. Blev en fin mobil som nu hänger i fönstret. Vet inte om den skrämmer eller lockar de riktiga spökena. Det får vi väl se den 31.a oktober…

Translation: On a half heart shaped pegboard you can make cute ghosts.

Önskas med Halloweenpyssel? Klicka då HÄR för att komma till de olika inläggen..

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kommentera
Nästa artikeln Ett gäng spridda…
Föregående artikel Afternoon tea i…

Afternoon tea i London - perfekt för barn

Helena Lyth

Hello my darlings! Slänger iväg ett inlägg här från London med ett tips på afternoon tea från igår.

Innan vi åkte hit till London bokade jag bord på the Milstone Hotel som har afternoon tea med specialmeny för barn – Little prince and princess tea (lite så där cheesy namn…). Då vi reser med en snart femåring med så tänkte jag att det skulle vara bra med ett ställe som vill ta emot barn. Det var en afternoon tea med varmchoklad och en mer barnanpassad meny.

När vi kom fram verkade hotellet vara väldigt vuxet. Ett sådant där riktigt posh hotell med extremt mycket personal som är överdrivet hövliga, träpanel på väggarna, tunga sidengardiner, enorma blomsterarrangemang, oljemålningar på viktiga gubbar och heltäckningsmatta dyrare än vår villa. Precis så som jag ville ha det och det var perfekt för oss visade det sig. De tog emot oss och henne och trevligare stund får man leta efter.

Min kära mamma! Om jag är lika snygg och pigg vid 79 kan jag skatta mig lycklig.

Jag och mor valde den traditionella afternoon tea’n med små sandwichar, små bakverk och sen nybakade scones. Och så får man då en lång meny att välja te från. Men jag måste  erkänna att det inte är den godaste maten som serveras på afternoon tea, men det är det nästan aldrig. Jag vill ha sälta i mackorna men de är rätt bleka i smaken. Bakverken är så vackra att man smäller av men samma sak där – helt befriade från salt så det är, ja – väldigt sött. Men det är ju jag det. Men nu vill jag inte avskräcka – det är magiskt härligt med afternoon tea. Här på Milestone var det endast 7 bord så det var så lugnt och härligt och teet är världsklass.

Sen då detta för barnen; efter ett tag frågade de om dottern var redo för att göra ”cupcakes”. Hon fick gå in i ett annat rum, klä på sig kockkläder och sedan skapa sin helt egendesignade cupcake med frosting och toppings. Hur skoj var inte det?? Hon var helt uppe i himlen. Så enormt rolig sak att göra. Och så enkelt för stället att ordna så att barn blir glada och nöjda.

Mycket nöjda trillade vi ut genom porten. Varma rekommendationer.Inte för att det var det godast jag ätit utanför att detta var en av e bästa upplevelserna jag har haft i London.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Halloweenpyssel…
Föregående artikel Recept på varian…

Recept på variant av fattiga riddare - som rullar!

Helena Lyth

Nu håller vi på och gör oss ordning för att äta hotellfrukost här i London och kom på att jag ännu inte visat vad vi gjorde hemma och åt förra helgen – rullade fattiga riddare! Såg detta härliga knep på Pinterset och var tvungen att testa.

Fick med mig två små extra testpiloter och det var en sådan succé. Lekande lätt att laga och superduperbamse gott att äta. Det hela fick fem tummar upp – dvs 2 tummar, 2 stortår och 1 tunga. Jag hoppas deras betygsättning stannar vid fem…

Så, här kommer en mycket pedagogisk steg för steg-beskrivning.

1. Skär bort kanter på mjukt bröd, typ rostebröd.

2. Kavla till varje skiva riktigt tunt.

3. Vispa ihop två ägg med 1,5 dl mjölk.

4. Bred på önskad fyllning längs med ena kanten. (sylt, nutella, jordnötsmör mm) Bred inte hela vägen ut för när brödet sen rullas tryck sylten ut. Rulla brödet hårt så det blir en tajt rulle.

5. Utan att släppa rullen doppas den i äggsmeten. Den ska inte dränkas utan bara få bli ”insmetad”.

6. Lägg ner rullen i en het panna med en rejäl klick smält smör. Lägg rullen med skarven nedåt så den inte rullar upp sig.

7. På ett fat blandas 1 dl socker med 1 msk kanel. När rullarna är färdigstekta runt om tas de från pannan och rullas i kanelblandningen.

8. Lägg på fat och servera genast.

Alltås hur gott var inte det här då??!!  Kan serveras med mera frukt, bär, sylt, lönnsirap eller min favorit - yoghurt med kardemumma och vaniljsocker.

Jag tyckte det smakade som om man tagit ut bullefiléen – du vet,  mitten på en kanelbulle. Man har alltså fått det gottigaste och saftigaste.

Med lönnsirap så lyfte jag en aningen från marken… Hälsokost för själen. Det intressanta var att inget av de tre barnen tyckte om lönnsirap. Är smaken lite för bränd, stark?

Men det var förra helgen det. Nu är det London som gäller och idag hoppas jag på nya roliga upptåg i vår tre-generationers-resa. Återkommer med mer om det.

 

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Afternoon tea i…
Föregående artikel Fredagsblommor f…

Fredagsblommor från Selfridges skyltfönster

Helena Lyth

Hello! It’s Friday!! And that means fredagsblommor! Då jag är i Londonfår jag ta till något jag hittat på stan istället för några på köksbordet.

I går var det en intensiv dag dels på resande fot och dels överrumplade av allt myller på Londons gator. Vi tog oss till mitten av smeten så det var väl att vänta i och för sig.

På Oxfordstreet ligger Selfridges som är ett av världens bästa och mest kända varuhus. Jag kan dock bli lite anti när det just är så stort och sen så är allt löjligt dyrt. Men fönstershoppa måste man.

Och denna gång var det den vackraste fönsterskyltningen någonsin. Varje skyltfönster täcktes av enorma pappersblommor. Vissa fönster hade dessutom fått blommor utanför fönstret, upp på fasaden. Så vackert och så effektfullt. Skyltningen lämnade ingen oberörd. Alla stannade till och tittade.

Och vad var det då som visades upp här egentligen? Skaulle man köpa dessa blommor? Eller materialet? Nej, ser du den inte? Det som ställs fram här i skylten?

Liten, liten och alldeles ensam fick Appleklockan stå där och lysa med sin prakt. Mycket fönster för en liten digitalklocka kan tyckas.

Sådana här skyltfönster görs det inte riktigt hemma. NK jobbar på bra men annars är det rätt dåligt med de kreativa fönstrena. Hoppas fler vågar göra spännande skyltfönster.

Nu ska vi äta hotellets frukostbuffet och tanken är att langa in så mycket som möjligt. Energi behövs när det står ”promenera på stan” på schemat.

Ha en fin fredag.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kommentera
Nästa artikeln Recept på varian…
Föregående artikel Nu drar vi till…

Nu drar vi till London!

Helena Lyth

Hej alla glada denna fantastiska torsdag. Här kommer en glad hälsning från Arlanda!

Väskorna packades sent i går, alldeles för sent. Jag önskar att jag var en sådan som gjorde saker i tid, inte behöver stressa och hamna i onödiga situationer som att alla strumpbyxor visade sig ha hål på foten. Men, som alltid, missar jag aldrig en deadline och nu är vi alltså på väg. Och strumpbyxor går det ju att köpa på flygplatsen eller i London!

Jag, min mamma och min dotter ska ha en veckoända i den brittiska storstaden och på schemat står det afternoon tea, fönstershoppa, äta fish ‘n’ chips och promenera, promenera och promenera. Och inte att förglömma: Vi heter alla Ingrid i mellannamn och vi har namnsdag på fredag. Då är det fest!

Har en lång lista med saker jag hoppas kunna besöka och få med mig hem. Inredningsdelen på Anthropologie, Strosa och insupa ALLT på Liberty, världens ljuvligaste parfym hos Jo Malone, äta rostade kastanjer på gatan, gå i St. James’s Park och se på alla sjöfåglar mm. En Paddington-björn och åka dubbeldäckare står på dotterns lista. Min mamma har två måsten; se Big Ben och gå på Oxford street. Tycker nog att vi inte har för höga krav och förväntningar.

Kameran är med och jag ska fånga så mycket inspiration som möjligt och lägga upp här. Så – häng med oss till London :)

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Fredagsblommor f…
Föregående artikel Min gamla räkneb…

Min gamla räknebok blev väggprydnad i dotterns rum

Hittade min första mattebok i en rensning här för ett tag sedan. Oj, vilka minnen som träffade mig hårt som en kanonkula. Dels för att det gav starka känslor för hur det var där i klassrummet på lågstadiet, nästan så dofter kändes i näsan. Men sen också den där klumpen i magen för matte var verkligen inte min starka gren. Att skriva snygga siffror, det kunde jag, men att få ihop dem – det var det värre med.

När jag tittar på uppslaget nedan slås jag av hur formgivningen totalt förändrats. Tänk er att nån skulle föreslå i dag att vi ska visa upp olika mängd med frukt och grönt. Att då rätt upp å ner slänga fram ett fång jordig purjo och vara nöjd så – det skulle ju aldrig ske. Nu skulle det stylas i timmar och för att få fram de där fem perfekta purjolökarna. Dessutom behövs ju 15 stycken att välja på.

Observera mina spegelvända 4.or…

Boken är som en lite tidskapel i sitt formspråk. Tänkte att den kunde få komma till nytta på nåt sätt. Skar ut sidorna från boken, plastade in i lamineringsmaskin och spikade upp på väggen.

Måste erkänna att jag tycker att pedagogiken i dessa bilder är rätt tveksam. Det är ju inte jättetydligt att det är 4 slagverk där – var det det bästa de kunde komma på?? Och jag bara älskar dockorna som kör Ankeborg – kläder endast på överkroppen!! Finns det några sådana halvnakna dockor i dagens läromedel får ni hojta. Svårt att tro det.

Nu finns mina minnen som dekoration i dotterns rum och kanske ger henne nya minnen. Kul att kunna återvinna och återuppliva.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kommentera
Nästa artikeln Nu drar vi till…
Föregående artikel Smart och snygg…

Smart och snygg förvaring av toalettpapper - bokstöd

Helena Lyth

Jag gillar att inreda med saker som inte alltid är helt väntade. Att leta härliga saker till tex badrummet i affärer, loppisar och annat som inte är då typiska badrumsaffärer eller -avdelningar.

Ett exempel som jag har nu vill visa är min lite tjusigare förvaring av toalettpapper. I de öppna hyllorna hålls toarullarna på plats med ett par bokstöd.

Färgskalan i vårt funkisbadrum är grönt från kaklet och svart/vitt från golvet. För att mjuka upp har jag adderat mörkt trä och mässing. Så när jag såg dessa mässingsstöd var det givet att ta in dessa i badrummet. Hade tidigare supertråkiga i transparent plast, de var i väntan på att finna de riktiga. Vilket jag nu gjort.

Stöden fann jag hos Brandstationen, min favvobutik. Så bra för inspiration och shoppingglädjen att ha nära till den butik från jobbet. Men också jättedåligt för min plånbok. Svårt att gå in utan att något får följa med hem.

 

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kommentera
Nästa artikeln Min gamla räkneb…
Föregående artikel Halloweenpyssel…

Halloweenpyssel: 6 tips på halloweenpumpor

Oktober månad betyder en månad av halloween. Den 31 oktober smäller det så nu har vi en tid fylld med läskigt, busigt, skrämmande och roligt pyssel framför oss.

Det pyssel som nog de flesta tänker på när det kommer till halloweenpyssel är halloweenpumporna. Här kommer sex stycken halloweenpumpor från arkivet. Buu…!

En pumpa måste ju inte vara läskig. Den här har fått sig en sprayad spets. Klicka HÄR för att komma till inlägget.

Den här pumpan har blivit attackerad av fladdermöss. Klicka HÄR för att komma till inlägget.

Att karva pumpor är ett kladdigt pyssel och kanske inte gillas av alla. Att rita på pumpan ger minst lika bra effekt. Passa då på att skriva på pumpan för ett roligt, välkomnande budskap till alla små spöken som väser ”bus eller godis??!”. Klicka HÄR för att komma till inlägget

Här är en klassisk urkarvad pumpa. Hur man öppnar och tömmer pumpan kan du läsa HÄR. Tipset för att få till ansiktet är att först skissa upp på papper hur på pumpan ska bli. Sen ritar du på pumpan med blyerts eller gör mallar på papper och nåla upp på pumpan och rita konturer. Skär efter linjerna. Den här ville jag skulle ha ett snett litet elakt smil. Med ett ljus i lyser ögon och leende mot de små godissugna spökena.

Vacker pumpa som inte är så där läskig och barnslig kan man göra genom att karva i skalet utan att gå rätt igenom. Blir jättevacker ljuslykta. Klicka HÄR för att komma till inlägget.

Det är pumpatider, helt klart, men det finns ju fler pumpor än de stora oreanga. Alla varianter av dekorationspumpor är väldigt vackra att dekorera hemmet med. För att få till något lite extra kan de få sprayas med valfri färg. Här med kopparfärg. Klicka HÄR för att komma till inlägget.

Hoppas detta kan inspirera. Håller på som bäst att klura på hur årets pumpa ska bli.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Smart och snygg…
Föregående artikel Saftigaste kanel…
Besökstoppen