Husligheter

Less is more, ja tack

Kanske beror det bara på alla mina rensningsprojekt här hemma, men när jag såg den här bilden från Alex Hotel så slog den an en sträng hos mig. Så cleant, så vilsamt. Det är verkligen inte alls det här spåret jag inreder efter själv, men så här mitt i vabbruari/pre-designvecka-planering/deadlinestress/slask så skulle jag inte tacka nej till en hotellnatt eller två i den här miljön. Knäpptysta nätter, varma bad, långa frukostar, frisk luft och sträckläsarromaner ingår, va?

(Foto: Anson Smart, och nej – alla bilder från hotellet går inte i samma stil, men den närmast japanska känslan i det här rummet? Ja tack!)

Dagens inspiration – Minimalism – Husligheter

Ekologisk färg | Ljusstake | Glasflaskor | Dagbädd | Stol | Pläd | Skjorta

Translation: Longing for a few quite nights in a room as clean as this one …

Kommentera
Föregående artikel Om att behålla e…

Om att behålla en bloggs själ

Maria/Husligheter

Min originalplan för detta lördagsinlägg var ett karriärtema, och på sätt och vis blev det ju det trots allt. För jag tycker fortfarande att det är spännande att läsa om bloggare som förvandlat sin hobby till en karriär, som kanske till och med har anställda och som utvecklar sitt varumärke steg för steg. Och jag älskar att de är bjussiga nog att faktiskt berätta relativt mycket om sina strategier.

Designlovefest – Husligheter

Ett kollage från något av Designlovefests tidiga år, när Bri Emery brukade matcha ihop bilder hon gillade.

Men det inlägg som ska få huvudrollen idag är faktiskt raka motsatsen. Designlovefest skriver om varför hon började blogga, vad som hände sen – och att hon faktiskt planerar att vrida tillbaka klockan och blogga på det sätt det började, innan bloggandet blev så proffsigt som det är idag. Modigt!

Jag känner mig ganska kluven till hela bloggfenomenet ska erkännas. Vissa dagar tryter inspirationen, kalendern är full med annat och det är svårt att hitta de timmar det faktiskt tar att skapa genomtänkta blogginlägg. Andra dagar får jag en sån boost bara av att slå på datorn och jag är så glad att ni är allt fler som hittar hit – i januari slog jag ett rejält besökrekord till exempel. Framför allt känner jag dock att den gröna tråd som letat sig in här, där miljötänket fått ta lite mer plats, känns så himla bra och så himla jag. Och ni verkar tycka detsamma, eftersom mina måndagsinlägg alltid är får flest kommentarer. Tack för den peppen!

Mitt lördagstips blir alltså att läsa Bri Emerys inlägg och länkarna nedan, och att sedan ta din blogg – om du har en vill säga – dit du vill. (Oavsett vad alla andra gör.)

3 bonuslänkar

”Fresh + new for 2016″ – Bloggveteranen Decor8 listar i princip allt hon siktar på för 2016. Intressant läsning för alla som vill hitta en mer genomtänkt strategi för sin blogg.
”Blogging advice: Writing without fear” – The Fresh Exchange skriver om det mer känslomässiga kring att blogga. Inte minst rädslan.
”How Garance Doré keeps her writing authentic” – Charmiga Garancé i ett klipp om hur hon lägger upp sitt bloggande – och vem hon egentligen tänker på när hon skriver.

Translation: I love Bri Emery’s blogpost about the new direction for Designlovefest, and this Saturday’s post is all about why and how we blog.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Less is more, ja…
Föregående artikel Så gör du den pe…

Så gör du den perfekta Alla hjärtans dag-frukosten!

Hjärtformade pannkakor – Husligheter

Okej, Alla hjärtans dag är inget man måste fira. Och att strössla livet med hjärtan kan bli lite cheesy, det kan vi nog enas om. Men – å andra sidan – så infaller Alla hjärtans dag på en söndag i år, vilket innebär att vi snackar helgfrukost! Med andra ord har vi lite mer tid på oss, och om vi ändå vill njuta av en maffig frulle så kan den väl få vara lite extra fin också? Här kommer ett helt gäng idéer att inspireras av – i stort och smått! (Bild)

Frukostägg till Alla hjärtans dag – Husligheter

Äggen

Lite gulligt, visst? Stekta ägg i form av hjärtan gör du antingen med hjälp av formar som funkar att ha i stekpannan, eller så trycker du ut hjärtan med pepparkaksform när de är färdiga. Kokta ägg i hjärtform finns en toppen beskrivning på hur man gör här. Och den rostade mackan med ägghjärta i finns här. Vill du servera löskokta ägg så kan du ju alltid rita hjärtan på skalet och se det som ett genrep inför påskäggsmålningen! (Bilder 1 | 2 | 3 )
Pannkakshjärtan – Alla hjärtans dag – Husligheter
Pannkakorna
På helgen hinner man grädda pannkakor, och i hjärtform blir de extra gulliga förstås. Återigen är det en bra idé med formar som funkar att använda i pannan så att man maxar antalet pannkakor, men det funkar förstås att trycka ut hjärtan med pepparkaksform också. (Spara det du skär bort i så fall – antingen är ni så hungriga att ni kan äta upp dem direkt efter de ”fina”, eller så har du lite pannkaksstrimlor att värma nästa morgon.)
Inte sugen på pannkakor? Enklast av allt är nog att använda våffeljärnet så får du hjärtan av bara farten! (Bild)
Alla hjärtans dag – frukt – Husligheter
Fruktsalladen
Färsk frukt hör lyxfrukosten till, och här håller du enklast temat genom att köra på röda frukter och bär. Vattenmelon, körsbär, hallon, jordgubbar … Vill du ta det ett steg till satsar du på hjärtformer, särskilt vattenmelon gör sig ypperligt som hjärtan med hjälp av pepparkaksformen. Jordgubbar blir ofta lite hjärtformade av bara farten, klyv dem på hälften så förstärker du det. Bär som inte passar in kan du arrangera som ett hjärta på ett serveringsfat istället.
Ett krux är förstås om du vill vara lika kärleksfull mot miljön som mot din partner, för ingen av frukterna och bären ovan är i säsong nu (om du inte hade i frysen sen i somras vill säga). Röda äpplen och blodapelsin däremot funkar fint! Här finns en bra säsongsguide, om du vill ha inspiration. (Bilder 1 | 2 | 3 )
Alla hjärtans dag-kort och Alla hjärtans dag-girlang – papperspyssel – Husligheter
Lite papperspyssel hinner du kanske också med? Etsy är inte bara en webbshop utan en superb källa till DIY-inspiration. Hjärtgirlangen är gjord efter samma princip som nyårsgirlangen jag tipsade om tidigare, fram med symaskinen bara. En pepparkaksform passar fint som mall. (Eller så gör du Helenas urfina succégirlang från förra året!)
Det gulliga kortet med små papperskuvert på hinner ju inte beställas, men beväpnad med lite tålamod går det ju att pyssla ihop själv. Etsysäljaren har fyllt kuverten med hälsningar och konfetti, det skulle också kunna vara en Alla hjärtans dag-present i form av ett förslag på en date i varje kuvert?
Translation: It’s almost Valentine’s Day! Here are my best romantic ideas for the perfect Valentine’s breakfast!

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Om att behålla e…
Föregående artikel Månadens lista –…

Månadens lista – januari

Håhåjaja, vilken skum dag det blev rent bloggmässigt. Vi Sköna hem-bloggare hade ju bloggförbud idag på grund av en uppdatering på sajten. Den sköts sedan på framtiden, och då fanns det ju inte längre någon anledning att låta bli att blogga. Men det var helt ärligt först nu jag hann sätta mig med datorn, så det blev ett nattligt inlägg helt enkelt. Och som om inte det vore nog så får det här inlägget utgöras av en månadens lista från förra månaden! Aja, vi skriver av det på, öh, charmkontot, visst?

Här kommer alltså årets första månadslista, lite för sent, och med ett gäng nya kategorier. Om de blir permanenta eller ej återstår att se.

Färg

Månadens lista – blå – Husligheter

Jag har en liten hangup på blått just nu, och särskilt flera blå nyanser i kombination. Denna hangup yttrar sig genom att jag besöker min blå Pinterestboard lite extra, och spontanshoppar tydligen en blå matta på lunchen?

Citat

Månadens lista – citat – Husligheter

 

Ambition för året – utmana mig själv genom att kliva utanför mina upptrampade stigar.

Plagg

Månadens lista – plagg - stickade tröjan – Husligheter

Det börjar bli hög tid att hitta den där perfekta, cremevita stickade tröjan som jag lovat mig själv att nosa rätt på innan vintern är slut. Tips?

Miljöval

Månadens lista - miljöval – H&M Conscious skönhet – Husligheter

Jag är inte ensam om att vara nyfiken på H&M Conscious nya ekologiska skönhetskollektion, med förpackningar av återvunnet material. Det behövs bra budgetalternativ på den miljömedvetna marknaden så jag hoppas att dessa levererar!

Projekt

Månadens lista – matbord – styling Josefin Hååg, foto Kristofer Johnsson – Husligheter

Ända sedan jag såg denna bild stylad av Josefin Hååg (och fotad av Kristofer Johnsson) har jag haft ett ommålat, mörkblått bord i bakhuvudet medan den till synes eviga jakten på matbord rullar vidare. Så. Sugen. På. Detta. (Sade jag att jag har en hangup på blått?)

Translation: My January list. And yes, it’s apparently February already. WTF?

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Så gör du den pe…
Föregående artikel 12 sätt att anvä…

12 sätt att använda en tavellist på

När jag gjorde min stora rensning så var det ytterst nära att en överbliven tavellist från IKEA åkte med ut. Den satt på väggen i vårt förra hus, men har inte riktigt kommit till användning i huset vi bor i nu. Men så hejdade jag mig – det är klart att jag inte ska göra mig av med en av de mest praktiska grejer som finns! För jag tror ärligt talat att alla har användning för en tavellist någonstans därhemma, det gäller bara att lista ut var.

Jag gav mig själv i uppdrag att hitta en användning för den, och har inte bestämt mig riktigt än (även om jag tror jag vet var den hamnar). Men däremot hittade jag så många roliga idéer när jag googlade efter inspiration att det kändes givet att göra ett inlägg på temat. Varsågoda – 12 sätt att använda en tavellist på!

Tavellist – Reform – Husligheter

Foto: Pressbild Reform

Köket är som gjort för tavellister, som kan rymma allt från receptböcker till kryddburkar och oljeflaskor. Reforms smarta tips att sätta S-krokar på kanten är en fiffig vidareutveckling, så kan man hänga en liten sax eller grytlappen där också. (Obs, det går förstås precis lika bra att sätta ett par krokar under hyllan istället.)

Tavellist över halvkaklat – Husligheter

Foto: Okänd? (Tipsa mig gärna om källan!)

Den halvkaklade väggen har fått ett uppsving, och många sätter en kroklist över kaklet. Ett alternativ är tavelhyllan, så funkar det som förvaring för annat än det som kan hänga.

Tavellist på kontoret – Vedsidenav – Husligheter

Foto: Nina/Vedsidenav

Hemmakontoret är också ett fiffigt ställe för tavellisterna, eftersom mycket av det man använder där inte kräver djupa hyllor (pärmar undantaget). Pennburk, anteckningsblock, korktavla/anslagstavla, kalender … Dessutom är en tavellist ett perfekt ställe att ladda mobilen på!

Tavellist i barnrum – Weekday Carnival – Husligheter

Foto: Weekdaycarnival.blogspot.se

Barnrummet, om man har barn, är ju ett givet ställe att leka med tavellister. Jag gillade det här knepet, att sätta flera korta tavellister över huvudänden, så att man även kan klämma fast en sänglampa i dem. (Möjligen skulle jag sätta den lägsta lite högre upp, det blir nog lite bulvarning annars.)

Tavellist molnhylla – Trendenser – Husligheter

Foto: Frida Ramstedt/Trendenser

Att ställa barnböckerna på tavellister är en klassiker, men man kan ju också pimpa dem lite med molnsiluetter som Frida har gjort. Fint!

Samling på tavellist – Husligheter

Foto: Cindy Loughridge/Sfgirlbybay

Samlingar är förstås perfekta att visa upp på tavellister, oavsett om det är vackra parfymflaskor eller som här – barnens zoo.

Tavellist – Aesop – Husligheter

Foto: Pressbild Aesop

Nej, ni har rätt – detta är ingen tavellist. Men den dök upp när jag googlade och det var en snyggare bild att illustrera med än denna som visar funktionen. Särskilt i små badrum är det svårt att smacka upp djupa hyllplan, men på tavellisten ryms både tandborstmugg och parfymflaskor.

Tavellist bakom sänggaveln – Husligheter

Foto: Pella Hedeby

Tänker man lite utanför boxen kan man komma på så här smarta lösningar. Ett par rader med tavellister bakom sänggaveln ger fiffig magasinförvaring, och vänder man den översta uppochner så ramar den in förvaringslösningen snyggt.

Tenka Gammelgaard – Vogue Brasil – Idha Lindhag – Husligheter

Foto: Idha Lindhag/Vogue Brasil

Extra allt! Vem behöver tapeter när man har en sån här magnifik samling av fina grejer! Den här bilden är från ett reportage som jag gjorde med Idha Lindhag för Vogue Brasil från svartvita danskan Tenka Gammelgaards hem. Tavellister från hörn till hörn i jämna rader, och så ett par djupare hyllor längst ner.

Tre extra idéer
Förvara nagellacken (denna har jag faktiskt kört själv, på mitt förrförrförra kontor!)
Förvara skorna (inte lika elegant som att de får stå sida vid sida, men ett smart sätt att utnyttja trånga utrymmen för stora skosamlingar)
Bilbana! (mina treåringar skulle älska detta …)

Translation: 12 ways to use a picture ledge for other things than just putting pictures on them!

Kommentera - 3 kommentarer
Nästa artikeln Månadens lista –…
Föregående artikel Strunta i tavelv…

Strunta i tavelväggen – gör en bokvägg!

Snubblade över denna roliga lösning i en Alvhems-lägenhet och blev väldigt förtjust i idén! Istället för att missmatcha ramar och hårdmatcha motiv på väggen så kan väl böckerna få komma till heders igen?

Bokvägg istället för tavelvägg – Alvhem – Husligheter

Foto: Mäklarbild Alvhem

Bokväggen gör du enkelt med en osynlig hylla, och extra fint blir det att låta hyllorna trilla över även på nästa vägg om det är ett hörn du inreder. Dagens tips!

Translation: Replace the classic gallery wall with a book one! 

Kommentera
Nästa artikeln 12 sätt att anvä…
Föregående artikel 3 böcker jag vil…

3 böcker jag vill läsa på temat miljö

Bland mina nyårslöften finns också att läsa fler böcker, det har inte blivit många sedan tvillingarna kom och jag måste öva upp mitt attention span igen så att jag kan börja sträckläsa romaner. Förvisso är det skönlitteratur löftet handlar om, men att hitta inspiration i bokform känns också som en ypperlig idé.

Jag har bokmärkt några titlar jag är sugen på men ej har läst ännu, hoppas de kan inspirera er också!

Ett renare liv – Husligheter

Ett renare liv kom i höstas och jag misstänker att den kanske är lite för överkursig för en sån som jag som inte riktigt är redo att skapa min egen hudcreme (än?), tiden räcker inte till. Men jag gillar förlagets beskrivning, om checklistor och praktiska tips för vardagen – det är ju precis så mina måndagsinlägg också är tänkta att fungera.

Ta tillvara – Husligheter

Att kombinera minskat matsvinn (hej, småbarnsår) med att äta mer vegetariskt är ju min ultimata drömkombo just nu! Ta tillvara står nog faktiskt allra högst på önskelistan.

Greenterior – Husligheter

Den här går väl lite utanför ramen eftersom den handlar om växter och inte om miljövänlighet, men det känns så tätt sammanlänkat att den får vara med ändå. Jag har ju, som bekant, inte gröna fingrar alls men vill gärna bli bättre på att hålla mina blommor vid liv. Inte minst för hur mycket det gör för inredningen med lite växtlighet – och där kommer Greenterior alltså in. Mariaemb visar massor av bilder ur boken för den som är nyfiken!

Vilka är era bästa miljöböcker? Tipsa mig gärna!

Translation: Three green books I’d like to read.

Kommentera - 8 kommentarer
Nästa artikeln Strunta i tavelv…
Föregående artikel Nyårslöfte 1 & 2…

Nyårslöfte 1 & 2 avklarat!

Maria/Husligheter

I år gjorde jag precis som ifjol – listade en hel drös med saker som jag ville få gjort under 2016. Allt från angenäma ”surdegar” på hemmaplan till vardagslyx och nya vanor. Två av dem har jag redan betat av, nämligen att ”tapetsera om hemma” och ”måla om hemma”.

Blossom, Mr Perswall – Husligheter

Tildas och Alfreds sovrum (de har ett gemensamt sovrum på övervåningen och ett gemensamt lekrum på mellanplanet) ska äntligen få lite kärlek även om de än så länge bara sover där. Jag drog nytta av nystartskrafterna jag alltid har tillgängliga i januari och smackade raskt upp denna ljuvliga tapet och målade om övriga väggar. Än kvarstår en hel del jobb, en sista strykning på väggarna, nya sängar och lite annat smått och gott, men jag hoppas känna mig nöjd nog vid målsnöret att ni kan få se resultatet.

Och ja, innan följdfrågorna kommer – jag har absolut ett miljötänk med mig i den här makeovern. Väggarna är målade med Byggfabrikens snälla och helt organiska färg Auro till exempel. Jag håller också som bäst på att researcha vilka madrasser och täcken som ska inhandlas ur miljö- och hälsosynpunkt. Tapeten är dock ett medvetet och väl genomtänkt undantag, den är vald rätt och slätt för att den är det ljuvligaste jag sett. Så nej, jag är inte perfekt – ibland nöjer jag mig med good enough och väljer med hjärtat istället för hjärnan. Att bli glad när man kommer in i ett rum måste ju också vara bra för hälsan?

Translation: I got two of my new year’s resolutions sorted this weekend. I painted and wallpapered the kids’ room! This is the wallpaper, isn’t it gorgeous?

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln 3 böcker jag vil…
Föregående artikel Priset på ett pa…

Priset på ett par vantar – och lyckan över hemstickade bebisplagg

Maria/Husligheter
Kammebornia – Husligheter

Foto: Kammebornia.se

God morgon! Den här veckan handlar lördagsinlägget om hantverk, inspirerat av den mest intressanta länk som passerat min skärm den gångna veckan. Nämligen Kammebornias blogginlägg Priset på ett par vantar, som på ett otroligt effektivt sätt visar hur lågt värderat framför allt kvinnligt hantverk är. Jag tänker ofta på det när jag går på loppis, där virkade dukar säljs för 5 eller 10 kronor styck. Där det hänger rader av hemstickade koftor som kanske inte alltid är helt moderna, men som ändå tagit timmar och åter timmar att skapa – och som säljs för under hundralappen. Där näverkorgar och vävda mattor tålmodigt väntar på nya ägare som kan uppskatta allt arbete som ligger bakom.

Jag tänker också på hur sällsynt det faktiskt är numera att vi skapar saker från grunden istället för att köpa dem färdiga. Min mamma stickade jämt när jag var liten, min arsenal av stickade tröjor och koftor var närmast outtömlig och på mammas och pappas säng låg ett mönsterstickat överkast för dubbelsäng (fatta hur lång tid det måste ha tagit!).

Jag tänker på de få gånger jag själv skapat något med händerna och hur otroligt belåten jag har känt mig då. Och hur glad jag blev när jag som nybliven mamma fick dubbla set med koftor, mössor, sockar och vantar till Tilda och Alfred – både mormor och farmor hade i smyg stickat nonstop sedan de fick veta att det var barnbarn på väg. Barnen växte ju ur dem på ett par veckor, men så kärleksfulla presenter sparas förstås så att de förhoppningsvis kan gå i arv till fler generationer. Det är själva motpolen till slit-och-släng.

Min förhoppning är att tiden vi lever i nu, när vi tänker allt mer på miljön, på att konsumera långsiktigt och på att välja naturmaterial framför plast också ska leda till att vi börjar värdera hantverket högre igen. Det är liksom dubbel vinst i det – vi håller liv i fantastiska konstformer och kan omge oss med saker som faktiskt skapats av mänskliga händer istället för maskiner.

3 läslänkar om hantverk

”Är koppen dyr?” – Keramikern Calle Forsbergs inlägg har jag skrivit om tidigare, men det är värt att läsa igen. Och igen. Och igen.
”Mer slöjd åt folket!” – Åsa Linderborgs kloka svar på Anne-Charlotte Marteus mer än lovligt sorgliga debattartikel från tidigare i år. (Ännu fler reagerade på den, förträffliga bloggen Kurbits har samlat en hel hög länkar.)

3 roliga hantverkstecken i tiden
Monthly Makers – Även inom hantverk kommer bloggosfären att bli en viktig kugge. Detta roliga initiativ inspirerar!
Tälj! – 
Denna fina och alldeles färska bok trillade ner i min brevlåda häromdagen. Den ultimata hipsterpresenten 2016?
Skansens hantverkskurser – I fjol anmälde jag faktiskt mig till en kurs i fönsterrenovering på Skansen som dock blev inställd på grund av för få anmälda. I år är de första två kurstillfällena redan fullbokade, så jag tror det kommer att vara huggsexa om alla kursplatser framöver.

Translation: I hope crafts like knitting will be valued higher from now on.

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Nyårslöfte 1 & 2…
Föregående artikel När kan jag flyt…

När kan jag flytta in?

Maria/Husligheter

Åh, jag upptäckte en board på Pinterest igår som tog mig med storm! Här är ett axplock från Emma Sandviks inredningsboard – ni fattar kanske varför jag föll som en fura? Den här inredningsstilen, lite mjukare än det allra stramaste skandinaviska, med många personliga detaljer och en gnutta färg, gillar jag som fasen. Nycklarna till stilen? Patina, gröna växter, värmande trädetaljer, böcker, att våga färg på konst eller möbler – en mörkgrön fåtölj eller ett mörkblått bord till exempel, antika persiska mattor, lite svärta för att accentuera stilen och så något otippat – en svulstig guldram kanske?

Jag tänkte först välja tre favoriter som exempel, men jag kunde inte välja så få. Så här kommer ett riktigt maffigt bildsvep att inspirera inför helgens inredningsfunderingar. Alla bilderna med ursprungskällor hittar ni alltså här – trevlig fredag!

Print, wooden chair, large plant – Husligheter

Gallery wall, striped bedlinen, Svenskt tenn – Husligheter

Piano – Husligheter

Industrial kitchen, educational poster, lamp, wooden chairs – Husligheter

Potted plants, green plants, cacti, terracotta – Husligheter

Monstera, gallery wall, modern retro - Husligheter

Vitrine cabinet, green plants, fan – Husligheter

Day bed, vintage rug, art – Husligheter

Swan sofa, modern retro, green plants – Husligheter

Rattan sofa, black and white, rotting – Husligheter

Leather chair, bedroom, gold frame, window, green blanket – Husligheter

Vintage tiles – Husligheter

Large plant, cat, persian rug – Husligheter

Marble Tulip table, Thonet chairs, art – Husligheter

 

Gallery wall, green plants, wooden chair, coffee table book – Husligheter

Urmysig hall med tavla med havsmotiv – Kara Rosenlund – Husligheter

Translation: I found the perfect Pinterest board, just look at these images from Emma Sandvik’s Interior board!

 

 

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Priset på ett pa…
Föregående artikel Granit våren 2016