Guide till Stockholms inredningsbutiker: Fridhemsplan

25 april, 2009 4 kommentarer
Stockholm / Stockholm / Stores / Butiker

Annonsen laddas.

God morgon! Igår hade jag en lunchdejt vid Fridhemsplan och bestämde mig för att avverka del ett i en liten guide till Stockholms inredningsbutiker. Nu är jag så klart inte någon allvetande skräphög, men jag tänkte att om jag raddar upp mina tips här så kan ni väl fylla på?

Guide till Stockholms inredningsbutiker: RoomROOM
Alströmergatan 20, vardagar kl 10-18.30, lördagar kl 10-17, söndagar kl 11-17
Vår lilla shoppingtur börjar på ROOM som nog i mina ögon är det roligaste inredningsvaruhuset i Stockholms innerstad – en jättebutik fylld av möbler, tyger, lampor, prylar och presenter. De är också duktiga på att ta in bra märken, lampor från Flos, delar av Habitats sortiment, tyger från Designers Guild och så vidare. Strosa runt i lugn och ro, och ät sedan lunch eller ta en fika på Ett litet kök som ligger alldeles intill.

Guide till Stockholmsinredningsbutiker: FabrikFABRIK
Alströmergatan 16, vardagar kl 11-18, lördagar kl 10-17, söndagar kl 12-16
Fabrik som ligger lite längre ner på samma gata säger sig ha Stockholms lägsta priser, och passar dig som gillar New England-stilen och det lite lantliga. Det är framför allt textilier: påslakan, handdukar, kuddar, överkast. Men också en del lampor och trädgårdsmöbler. Jag har inte varit i någon av Fabriks butiker utanför stan, men jag gissar att utbudet av möbler är betydligt större där eftersom den här butiken är väldigt liten. Textilier från golv till tak däremot, så det är mycket att köpa på liten yta.

Guide till Stockholms inredningsbutiker: FabrikKONSTBAR
Alströmergatan 16, vardagar kl 11-18, lördagar kl 11-17, söndagar kl 11-16
Vägg i vägg med Fabrik ligger Konstbar där du både kan köpa konst och få din egen inramad i ramverkstaden. Roliga samarbeten, som till exempel med Andyland, dyker upp då och då, och i butiken finns också små roliga presenter som miniatyrer av kända designerstolar, söta mjukdjur och så vidare.

Guide till Stockholms inredningsbutiker: The GrandpaTHE GRANDPA
Fridhemsgatan 43, vardagar kl 11-19, lördagar kl 11-17, söndagar kl 12-16
Sväng in på Fridhemsgatan nu, och håll utkik efter den stora röda flaggan som vajar i vinden. The Grandpa är en avknoppning till Grandpa-butiken som ligger på söder, och anledningen till att den här heter ”The” är för att den är inspirerad av ett hotell på franska rivieran. Bara butiken i sig är alltså en upplevelse – gamla hotelltillbehör finns överallt, entren ser ut som en hotellentre, i provrummen (för The Grandpa säljer även kläder) hänger hårtorkar (!) och det inbyggda fiket ser ut som en hotellbar. Sortimentet är en mix av roliga presentartiklar, klassiska detaljer och secondhandfyndade möbler – mycket 1970-tal.

Guide till Stockholms inredningsbutiker: GranitGRANIT
St Eriksgatan 45, vardagar kl 10-19, lördagar 10-17, söndagar kl 11-17
Sväng ner mot Västermalmsgallerian, och om du inte vill utforska själva gallerian kan du gå St Eriksgatan fram längs utsidan så kommer du till Granit. En av många butiker runt om i landet, så det här är inte direkt ett originellt tips, men Granits mix av betong, zink, trä, glas och bomull är ett bra tips för dig som gillar den avskalade, lite industriella stilen. Ljusslingor, krukor, kökstillbehör, påslakan och diverse kontorsprylar hitar du här, men också teer, skorpor och kryddor.

Guide till Stockholms inredningsbutiker: DesigntorgetDESIGNTORGET
Västermalmsgallerian, St Eriksgatan 45, vardagar kl 10-19, lördagar kl 11-17, söndagar kl 11-17
Nu är vi på väg ner i tunnelbanan, och där nere på bottenplan ligger en av Designtorgets butiker. Det är inte en av de största, så hela sortimentet finns inte här, men om du ändå går förbi kan du ju lika bra titta in! Designtorget är kanske den bästa kedjan för presenter, oavsett vem du ska köpa till. Genom åren har min mamma fått fina trädgårdsredskap, en kompis har fått ett smycke, en annan kompis fick ett knasigt spaghettimått i inflyttningspresent och så vidare. Det är dessutom inspirerande för kreativiteten att gå runt här och kika på vilka roliga idéer folk har – och har du en egen idé kan du skicka in den och kanske få dina saker sålda här också.

Och nu vill jag veta – vilka braiga Fridhemsplansbutiker har jag glömt? Kommentera så fyller jag på!

Translation: I’m planning to make a guide to Stockholm’s design shops, and this is the first post. Here are my favourite shops around Fridhemsplan, what’s yours?

Skriv en kommentar

*

4 kommentarer

Hej!
Håller med om att ROOM är innerstans bästa inredningsbutik! Själv bor jag på St:Eriskplan och jag springer allt för ofta över bron när ROOM abstinensen sätter in. (Tycker att det är så fint inne på konstbar också, gillar att dom har köp olika pelarbord och sprutmålat dom i samma kulör. Fnular på att göra detsamma, men har sett ett bord fran HAY som nog kommer vinna.) Jag kom på ännu en butik som är fin och som ligger på Flemminggatan. ARTIKLAR heter den, Det finns bl.a massa fina pålåtburkar med franska motiv och texter från dixie och även sängkläder och lite kläder från.. Hunky Dory tror jag. Mitt bidrag for now. Ciao!