soxbo-4

Miljövänligt tips: Tvätta med tvättnötter!

Maria/Husligheter
Så här ska man dock inte förvara dem, för de doftar ganska mycket...

Så här ska man dock inte förvara dem, för de doftar ganska mycket...

Nyligen fick jag för mig att jag skulle undersöka hur man kan tvätta så miljövänligt som möjligt. Vi bor i villa och har tvättmaskin och torktumlare, så det går åt en hel del energi tyvärr. Vår torktumlare är sprillans ny och av högsta energiklass, men tvättmaskinen däremot är rätt gammal. Innan det är läge att lägga ut pengarna på att byta ut den skulle jag därför vilja att tvättningen sliter så lite som möjligt på miljön.

Och då hittade jag de små filurerna ovan – tvättnötter! Sapindus mukorossi är det latinska namnet och det är inte nötter utan frukter så även nötallergiker ska kunna tvätta med dem utan problem. De är alltså helt naturliga, och funkar som så att man lägger 5-8 (jag använder 6) nötter i en tvättpåse, ihopknuten strumpa eller liknande och slänger in med tvätten. Nötterna kan användas flera gånger, tills de är trasiga, och då slänger man dem i komposten – mycket fiffigt. Jag har använt mina tre varv innan de gått sönder.

De doftar ganska mycket i sig själva, men tvätten doftar knappt alls utan möjligtvis bara lite svagt fräscht, som av tvål eller såpa. Rent blir det utan tvekan – har plaggen svåra fläckar så kan det behövas förbehandlas, men det måste man ju även med vanligt tvättmedel ibland. Jag tycker dessutom att plaggen blir mycket mjukare! Jag har inga problem med huden, men har läst att folk med hudproblem också upplevt skillnad för att nötterna är mildare än tvättmedel.

Nu låter jag som att jag får betalt för att hylla nötterna, men det får jag inte. Däremot blev jag själv övertygad om dess förträfflighet genom att läsa den här forumtråden, så där kan man hitta fler frälsta och få svar på många frågor kring nötterna.

Priset då? Jag köper mina på Tvåleriet, och började med 500 gram för att testa. De kommer att räcka rejält länge, och för dem betalade jag totalt 118 kronor inklusive frakt. Nu ska jag börja tvätta allt i 30 grader också, så känns det lite bättre att jag inte bytt ut vår gamla tvättmaskin mot en ny och modern än…

Translation: Snacks? No, sapindus mukorossi or soapnuts! I use them to wash my clothes, and they are totally natural and environmentally friendly.

[poll id=”15″]