Törnrosas bortglömda våning

12 oktober, 2010 5 kommentarer
Paris / Paris

Annonsen laddas.

Tänk att låsa upp dörren och hitta detta!
Tänk att låsa upp dörren och hitta detta!

Att det finns såna här historier i vår uppkopplade, oromantiska tid gör mig ganska lycklig! Bilden föreställer nämligen en våning i Paris som varit låst i 70 (!) år utan att någon satt sin fot innanför dörren. Våningens ägarinna flydde till södra Frankrike när andra världskriget bröt ut och återvände aldrig, utan dog nu 2010, 91 år gammal.

En uppstoppad struts och tavlan av Giovanni Boldini.
En uppstoppad struts och tavlan av Giovanni Boldini.

När man började reda ut hennes ägodelar och affärer blev det dags att öppna dörren till hennes gamla hem som alltså stått igenbommat i alla år (hyran hade dock betalats hela tiden) och förutom att man öppnade dörren till ett hem där tiden bokstavligen stått stilla så hittade man också en okänd konstskatt – tavlan på bilden, som sedan auktionerades bort för 2,1 miljoner euro. Den föreställer Marthe de Florian, en skådespelerska som också var konstnären Boldinis musa – och det var hennes dotterdotter som ägde lägenheten.

En lite mindre värdefull figur – Musse!
En lite mindre värdefull figur – Musse!

En fantastisk historia, som du kan läsa mer om här och här. Spännande, inte sant?

Translation: An amazing story about a Parisian flat left abandoned for 70 years without anyone knowing what was behind the locked doors. Among all the pretty furniture and stuffed animals they found a painting worth 2,1 million euros…