Baka liten kaka

15 juni, 2011 9 kommentarer
Food / Ätbart

Annonsen laddas.

Midsommartårta, jordgubbstårta, gräddtårta – Husligheter
Foto: Maria Soxbo/Husligheter

Igår hade jag ett gäng snygga kollegor på middag hemma hos mig och eftersom en av dem snart fyller år tog jag det som en ursäkt att få bjuda på tårta till efterrätt. Jag tycker nämligen att det äts för lite tårta, och framför allt är det roligt att göra dem! Jag var dessutom sugen på att testa att göra en regnbågstårta (”rosa” regnbåge då) efter att ha sett Call me cupcakes fantastiskt fina tårta (och lika fina bilder på densamma). Jag snodde idé, recept – tutti!

Midsommartårta, jordgubbstårta, gräddtårta – Husligheter

Eftersom jag inte på något vis är lika skicklig som Call me cupcake så garderade jag redan på förhand genom att köpa en massa bär att garnera med. Då syns det mindre att den lutar, tänkte jag.

Midsommartårta, jordgubbstårta, gräddtårta – Husligheter

Och resultatet? Tja, jag tycker att recepten smakade väldigt ”amerikanskt” – vi svenskar som är vana vid fluffig sockerkaksbotten hajar till en smula när det är sponge cake – den är ju betydligt mer kompakt. På plussidan gör det att tårtan är lättare att bygga på höjden eftersom bottnarna är stadiga, så att en rookie som jag kan lyckas på första försöket. Marängfluffet var dock gott!

Jag använde geléfärg, det krävdes max ett kvarts kryddmått totalt. Jag vägde noga upp smeten i fem lika skålar, tillsatte litelite färg i varje skål och fyllde sen på tills jag hade fem nyanser. Tyvärr hade jag bara en form (15 cm), så jag kunde bara grädda en botten i taget (tidskrävande), men det funkade så klart ändå. Som fyllning hade jag varannan hallonsylt, varannan lemoncurd. Och rätt fin blev den ju för att vara första försöket! Dock skulle jag nog välja ett annat recept nästa gång för att få lite mindre kompakt konsistens.

Så vad tycker ni – får jag godkänt för min lite wonky tårta?

Translation: I made my first rainbow cake the other day, and it turned out pretty ok! The idea came from Call me cupcake but the recipe for the cake itself is American and it’s actually pretty far from how Swedish cakes usually tastes – much more compact.