Blog roundup of the week

29 april, 2013 2 kommentarer
Blog roundup / Bloggrundan

Annonsen laddas.

Här kommer ett inlägg lastat med tre läsvärda länkar från veckan som gått – konsten att ta betalt, designkopior på barnavdelningen och ett gott skratt. Enjoy!

Eames inspired kids furniture from Little Nest – right or wrong? Husligheter.se

Kopior är inget nytt, men i barnmodell har jag inte sett dem förut. Vad jag vet finns de flesta av dessa designklassiker inte i ministorlek ursprungligen, så det går alltså inte att köpa äkta vara till sina små. Är det då lika fel att shoppa ”inspired by”-produkter? För egen del tycker jag nog det, kopior är kopior och Eames med flera ansåg uppenbarligen inte att deras design skulle finnas för både stora och små så det bör man nog respektera. Eller vad tycker ni?

Rockfotoemma

I båda mina ”kretsar”, det vill säga bland frilansare och bland bloggare, diskuteras det ofta hur svårt det är att ta (eller få) betalt för sitt arbete. Framför allt bloggare förväntas jobba gratis oförskämt ofta och även om fler och fler börjar inse sitt värde och tacka nej till att marknadsföra företag i utbyte mot ett kudde eller ett presentkort så är det fortfarande mycket jobb som återstår innan företagens marknadsavdelningar också inser detta. RockfotoEmma Svensson har skrivit ett bra inlägg om konsten att ta betalt som är intressant läsning oavsett om man är bloggare, frilans, redaktör, marknadsförare eller bara nyfiken.

Och så slutligen – veckans skrattfest hittade jag hos Underbara Clara!

Translation: Three readworthy links (in Swedish though) from last week.

Skriv en kommentar

*

2 kommentarer

Hej Maria,

Intressant och viktigt. Både om kopior och att ta betalt. Om vi ska ha ett samhälle som har kreativ konst och design, som dessutom sätter Sverige på kartan och ger tillväxt, behöver kreativa människor kunna ha råd att leva på sina verk. Därför skulle jag skämmas att köpa kopior, i vart fall medvetet och sådana som finns då (vuxenstolen).

Slogs av ”snällheten” från designers och kanske rädslan att skrämma bort köpare, när jag besökte bl a a la London i Gbg (stor designmarknad) i lördags. Vilken timpeng talar vi om? Jo långt långt under vilken hantverkare som helst. Och en duktig illustratör var beredd åka över hela Gbg för att leverera print som beställts, säkert utan kostnad. Jag tror att en design uppvärderas om priset sätts högre. Och kopior; så tråkigt när man ser ett original masskopieras och det stora företaget knipa hela vinsten. Ta Elflugan som exempel.

Jag skriver om Basarmarknaden i Gbg också i lördags – och bl a Camilla Bröyns fina lykta som eventuellt nu riskerar samma öde, se http://stilitiden.se/2013/april/goteborg-goes-vintage-market-och-a-la-london.html.

Tack för bra inlägg Maria,

Ha en skön måndag!
Camilla/Stilitiden

hmmm… men är det inte så lite var stans? inom den offentliga sektorn så förväntas du många gånger att ta på dig extrauppgifter/merjobb som inte ligger inom ditt område egentligen alternativt jobba gratis under kvällstid när reglerad tid inte räcker till. jo, det är många som jobbar gratis – inte bara inom privata sektorn. ett samhällsproblem; främst för kvinnor. av någon märlig anledning uppfattar (jag det) som om män generellt är bättre än oss vad gäller att säga ifrån och ta betalt.