Husligheter

Lookalikes: Jysk fall 2013

husligheter

Hmmm. Jag brukar inte göra lookalike-inlägg, men det här kunde jag bara inte låta bli att blogga om. För idétorkan på Jysks design- eller inköpsavdelning måste ha varit av det riktigt ökendammiga slaget när höstkollektionen skulle ta form. Bara vid första anblicken kunde jag bocka av inte mindre än tre mycket bekanta produkter, och då har jag inte ens nämnt vissa stolar och pallar som minst sagt andas Jacobsen, Eames och Aalto.

Lite less blir man ju, inte minst som journalist när man får i uppdrag att hitta prisvärda trendnyheter bland kedjornas sortiment till olika plocksidor och knappt hittar något som går att använda eftersom allt större del av sortimenten är så skamlöst ”inspirerat av”. Det går att göra bra, billig design som inte snyltar på någon annans idéer. Vore det inte roligare att bli omskrivna för det istället för hela copy-paste-kollektioner, Jysk?

Original till vänster, Jysk till höger.

Original till vänster, Jysk till höger.

Translation: Jysk’s fall collection has practically no original ideas. Shame on you.

 • http://nohomewithoutyou.blogspot.fi Kaisa

  Oh my. That’s sad.

 • http://emmafahlstedt.se/blogg Emma F

  Jag blir verkligen så trött på detta. För precis som du skriver, det går ju alldeles utmärkt att göra egen design som inspireras av andra men som inte kopierar. Det här är bara tröttsamt och uselt gjort av Jysk.

 • Paula

  Inte kul. Hay kudden har man nu sett på så många ställen. Ingen kommer i närheten av originalet.

 • http://Frokenleide.wordpress.com Emilia

  Skämskudde Jysk! Pinsamt på riktigt!

 • http://www.vardagstugg.com Vardagstugg

  oj, pinsamt likt!

  /Annelie

 • Monika

  visst är det trist,

  men som min vän säger som jobbar med inköp på primark, deras kundkrets vill köpa saker de redan sett i modetidningar, och sedan på H&M, då är dom redo för att ta till sig det och till rätt pris på primark.

  så jag tror det är så jysk tänker lite. köra på något tryggt som ligger i tiden men till mycket billigare peng, dom vill ju bara sälja mängder.

 • http://tankebubblor.blogg.se/ Nilla Tankebubblor

  Tom Dixons Etch är ju så mycket snyggare!

 • Nissan

  Ja, trist med så uppenbara kopior.
  Dessutom ser ju Jysk-varianterna väldigt mycket B-igare ut…