Husligheter

21 december – vinn lampan Döden från Tvåfota design

Minns ni alla mina diamantspaningar under hösten? Well, en av favoritdiamanterna var ju Tvåfotas fina lampa Döden, och nu har du chansen att vinna ett eget ex av denna designjuvel! Döden produceras av designduon Ida Sjöberg och Stina Löfgren och finns i två utföranden, rå (som på bilden) och svart. Du får självklart välja färg om du vinner. Värdet på lampan är 1 495 kr och för att tävla ska du svara på frågorna nedan i en kommentar innan midnatt i natt. Lycka till! Vinn lampan Döden från Tvåfota design Dagens tävlingsfrågor:

  1. Döden tillverkas i Tvåfotas hemstad. Vilken är det?
  2. Lampan har döpts till Döden. Varför tror du att den heter så? (Var kreativ – finurligast svar vinner!)

Tävlingen är avslutad och vinnaren blev Nica (10.50). Grattis!

Stort tack till Tvåfota Designduo som idag bidrar med 1 000 kronor till Husligheters insamling till förmån för Läkare utan gränser! I år bidrar alla medverkande företag i julkalendern med en donation till Läkare utan gränser och alla intäkter från julkalendern går därför oavkortat till välgörenhet. För att få veta mer om kalendern, läs här, och om du själv vill bidra kan du skänka pengar här – stort tack för ditt bidrag! Husligheter for charity 2013 ***

Tävlingen pågår fram till kl 00.00 i natt. Vinnaren utses av Tvåfota Designduo och beslutet kan ej överklagas. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Värdet på vinsten är 1 495 kronor. Translation: Today’s Xmas giveaway – only for Swedish readers though, sorry!

Kommentera

Kommentera

1. Malmö
2. Ligger man under denna vackra skapelse och njuter av dess former och lampan helt plötsligt rasar ner tror man för en sekund att spetsen i pannan =döden. Men IKKE, design duon lurar döden! Med sin fiffiga MDF, kommer ingen till skada och får oss även att tänka till extra om alla liv som skördats i diamant handeln:/

tessan 21 december, 2013 01:48 /

Svara

1. I min grannsatd Malmö <3
2. Döden är et bra namn för man reagerar och det är nog reaktion man vill ha fram med dess namn. Och sen börjar nog de flesta med automatik fundera på varför den heter så. Jag tänkte direkt på en begravningsvagn som dras med hästar där lyktorna kan ha diamantformen… men det känns lite för kusligt med tanke på den vackra designen. Nästa sak som dyker upp är blodsdiamanter… lika hemskt det. Hmm om jag har tur att vinna denna skönhet så byter jag namn på den till den Diamant som den är ;)

Britta Högström 21 december, 2013 02:44 /

Svara

1. Malmö
2. Den heter säkert döden för att den endast består av en glödlampa och har således endast en glödtråd. Livet är likt en skör tråd och man vet aldrig när den kommer att gå av, det enda vi vet för säkert är slutet en dag kommer. När såväl människan som glödlampan i ”döden” slocknat för gott så finns endast kroppen, ett skal, kvar utan någon tilltänkt funktion.

Teresa 21 december, 2013 03:02 /

Svara

1.malmö
2.för att den är så fin så tittar man för länge så dör man. ;)

Emma B 21 december, 2013 07:36 /

Svara

1. Malmö
2. Spetsen på diamanten visar riktningen, och lampan lyser upp vägen, till designhimlen. Det är där man hamnar när man dör om man får omge sig med sådana här vackra ting i sitt hem.

Jonna 21 december, 2013 08:11 /

Svara

Malmö

För att dra uppmärksamhet till sig, att det blir en diskussion ang namnet

Marty 21 december, 2013 08:21 /

Svara

1. Malmö
2. Jag tror att den heter Döden för att den ser lite ut som en spindel under attack!

Amanda 21 december, 2013 09:08 /

Svara

1. Malmö

2. Jag tror att den heter döden för dess form den blir smalare och smalare och tillslut när man når toppen har man klättrar upp på livets spets och är redo för att dö.

Eva-Marie 21 december, 2013 09:14 /

Svara

1, Malmö
2, Barnet sa: ”men mamma det är ju dödstjärnan! Tror han syftar på ngn star wars-grej eller så…
Jag tror den heter döden för att den är väldigt vacker och det är så man vill framställa döden på ett vackert sätt.

Tess http://tess.grevskapet.com 21 december, 2013 09:35 /

Svara

1. Malmö.
2. För att lampan formligen dödar diskussionen om hur en lampa ”ska” se ut.

Camilla 21 december, 2013 09:39 /

Svara

1) Malmö
2) Jag tycker namnet är en tankeväckare. Det är så mycket fokus på det materiella. Det är häftigt att de gjort en lampa i mdf, ett enkelt material, som föreställer en diamant. Jag tycker det åsyftar den ständiga önskan att hela tiden sträva efter någon form av ouppnåelig lyx för att bli lycklig. Det är döden för mig.

Sara Ljunggren 21 december, 2013 09:44 /

Svara

1. Tvåfotas hemstad är Malmö.

2. Jag tänker att den, trots sitt namn, handlar om livet. Hur man likt en diamant slipas och formas genom livets alla skeden och till slut står du där inför döden som en one-of-a-kind, unik diamant.

Julia 21 december, 2013 09:47 /

Svara

1. Malmö
2. Ordet ”Döden” representerar så mycket, och säkert väcker ordet väldigt olika känslor hos olika personer. Jag tror att man döpt lampan till Döden just för att öppna upp det lock hos människor som håller inne alla dessa känslor. Man ska känna och bli berörd. Man ska VÅGA känna och bli berörd. Att befria sådana känslor genom ett vackert ting är ett fint sätt att porträttera döden.

Emma L 21 december, 2013 09:51 /

Svara

1. Malmö
2. För att den är så fin att man dör lite…

Jenny 21 december, 2013 09:57 /

Svara

1. Malmö
2. Det var direkt min tanke när jag hörde namnet – varför heter den så? Den är formad som en diamant och det får mig att tänka på att den ska påminna oss om att våra nära och kära som är så värdefulla för oss (diamanter är ju värdefulla) bara är här en begränsad tid. Det gäller därför att ta vara på det som verkligen är värdefullt – vår familj. Jag tänker även att lampan ska påminna oss om att minnas våra anhöriga som har gått bort, och som var värdefulla för oss när vi levde.

Jeanette http://heltvanligtliv.blogspot.com 21 december, 2013 09:57 /

Svara

1. Malmö
2. Det eleganta skelettet får mig att tänka på döden. I varje liv finns en oslipad diamant.

Karin Stjärnkvist 21 december, 2013 10:01 /

Svara

1. Malmö.
2. Diamant betyder oövervinnerlig så det är ett alldeles perfekt med namnet döden. Hur farligt namn den här underbara lampa har så kommer vi alltid veta att den finns kvar!

Mika 21 december, 2013 10:10 /

Svara

1. Malmö, min hemstad.
2. Lampan handlar för mig om livet och nära döden. Nära döden upplevelser fantasi eller verklighet? Mörk tunnel. Starkt strålande, vitt ljus. Välbefinnande. Motstånd mot att lämna ljuset.

Marie 21 december, 2013 10:17 /

Svara

1. Malmö.

2. Min första tanke när jag upptäckte att denna snygga lampa heter ”Döden” var – varför ett så tungt namn? Jag har för en tid sedan förlorat en nära anhörig och efter det kändes verkligen allt som inkluderar död bara tragiskt… Efter att nu ha funderat lite närmare på saken så känns det dock inte helt fel. Döden är ju trots allt något naturligt som berör oss alla. Att uppkalla en lampa efter det känns ju därför som ett bestående sätt att faktiskt hedra de döda – och hur mycket vi saknar dem. Ett naturligt och personligt namn på en naturlig och personlig lampa!

Anna Å 21 december, 2013 10:20 /

Svara

1. Malmö
2. Döden efter Death Star i Star Wars, skrämmande vacker på natthimlen.

Maria 21 december, 2013 10:31 /

Svara

1. Malmö

2. Diamanten i sig själv ser jag som en kropp och glödlampan är det lilla livet inom den.

Zandra 21 december, 2013 10:41 /

Svara

1) Malmö
2) Nu kommer naturvetarens svar,
att kol finns i alla och envar.
Både i människokropp och diamant,
finns denna grundämnesvariant.
Och när det levande tillslut dött,
kolet i oss blir åter fött.
Romantikerna väljer att tro,
att vi i diamantform finner ro.
Då kan själen åter skina,
likt dödenlamporna så fina!

PS: min blogg har namn efter den svarta nyansen Carbon, vilket också är kol så nog finns kol överallt ;)

Nica http://carbonandsnow.blogspot.com 21 december, 2013 10:50 /

Svara

1. Vi delar hemstad – Malmö.
2. Jag gör en blooddiamond referens och tänker att den heter döden för alla som i jakten på och i handeln med diamanter fått sätta livet till. Här är iallafall en diamant man kan köpa med gott samvete!

Lisa 21 december, 2013 11:07 /

Svara

Hej!
1. Från vackra Malmö!
2. När något vackert gått och dött,
Är det svårt att tro att något fint blivit fött,
Men Ida & Stina ljuset tänt,
En blivande designikon har de sänt.
För ljuset sprids där döden står,
Omöjligt du säger men jag vet att det går.
I form av en diamant,
så charmant!
Döden är inte alltid mörk & grå.
Döden är ljus i varje hem & vrå!

God jul på er!
Hälsar
Anna

Anna H 21 december, 2013 11:07 /

Svara

1) Malmö
2) Det måste bero på Astrid Lindgren som sägs ha med jämna mellanrum sagt: ”Döden, döden, ja, då har vi pratat nog om det och så går vi vidare”. …och Döden är ju formad som en pil framåt; så vi följer den riktningen!

Cecilia 21 december, 2013 11:45 /

Svara

1. Malmö
2. Jag tror att lampan heter Döden för att den är så snygg att man dör snyggdöden när man ser den!

Elin 21 december, 2013 11:54 /

Svara

1. Malmö

2. Färgen och formen får en att tänka på en scen ur frankenstein eller dr jekyll och mr hyde, och får en i en mysigt ryslig stämning. Tänk att sitta i den lampans sken och läsa en riktigt gammeldags skräckis.

Ida Nutti 21 december, 2013 12:01 /

Svara

1. Från Malmö

2. Den skulle kunna användas som ett vapen i jakt förr i tiden. För att döda! Skulle man vända upp och ner på den och sätta den som prydnad på toppen av ett staket skulle jag inte vilja klättra över. Då finns det risk att man dör. För mig är namnet passande för jag dör snygghetsdöden varje gång jag ser den. Jag dog senast igår i en butik!!!

Helena 21 december, 2013 12:02 /

Svara

1. Malmö
2. Vid första anblick ser Döden ut som en vass, mörk klo. En klo som sliter ur livet och river isär familjer och vänskapsband. Men när tiden är inne och allt är mörkt för Döden med sig ljus, och den kan i sig vara något tryggt, vackert och befriande. Beroende av vem som betraktar Döden kan den vara en fängslande, vass bur, eller ljuset man längtar efter.

My 21 december, 2013 01:43 /

Svara

1. Malmö
2. Hm, det kam vara många anledningar det. En kan vara att om inte får den så dör man, en annan är att den skulle passa in i sci-fi filmer. Den kan hänga där och se ut som en oskyldig lampa. Men ve den som gör nåt den inte borde. Då förvandlas lsmpan till en mini robot som kan förgöra dig. Väldigt mångsidig lampa med andra ord :-)

Malin Svensk Björck 21 december, 2013 01:47 /

Svara

1. Malmö

2. Jag tror att det handlar om hur man ser på döden, för oss människor som blir lämnade kvar efter att någon har dött är det sorligt och känns som att något ont har tagit den vi älskar allra mest men för den som har dött kanske det känns skönt att slippa lida och ha ont. Det kanske känns tryggt och befriande att tillslut dö.

Kram Sanna

Sanna http://mammasvardag.se 21 december, 2013 01:47 /

Svara

1. Malmö
2. Jag tror inspirationen till lampan är hämtad från karaktären ”Döden” i Ingemar Bergmans klassiska film ”Det sjunde inseglet”. Lampan har samma karghet och skarpa drag som dödens bleka ansikte.

Emma 21 december, 2013 02:14 /

Svara

Malmö

För att döden är lika hård som diamanten :(

Malin 21 december, 2013 02:30 /

Svara

1. Malmö
2. För att den ser ut som en glödlampa i en kista.

Kajsa 21 december, 2013 02:33 /

Svara

1. Malmö
2. Pillrigt av stora mått
men en vacker lampa vi fått
Form som en diamant
för en hyfsat liten slant
Skiner vackert i alla rum
fick jag den blev jag stum!

Annika A 21 december, 2013 03:00 /

Svara

1. Malmö

2. För att den är dösnygg. Såklart.

Cam 21 december, 2013 03:18 /

Svara

Malmö
För att man dör lilla designdöden när man ser denna vackra skapelse. :)

Hanna L 21 december, 2013 03:19 /

Svara

1. Malmö
2. Jag tror att lampan döptes till ”Döden” för att spetsen symboliserar själva dödsögonblicket, därefter vandrar man i tunneln mot ljuset, tunneln blir vidare och ljuset blir starkare ju längre man kommer från spetsen/dödsögonblicket.

Nita 21 december, 2013 03:31 /

Svara

1. Malmö
2. För att man tydligen kan göra diamanter av döda människor nu, vilket i sig är väldigt obehagligt och då är detta mycket bättre :)

Therese Göthe 21 december, 2013 03:32 /

Svara

1. I Malmö!

2. Oj, vad hjärnan började arbeta här! Den kallas så klart för döden pga den spetsiga utformningen. Skulle den av någon anledning lossna från lamphållaren och falla ner i huvudet, tja då innebär det lika med… Döden.

Rebecca http://hobbyisten.se 21 december, 2013 03:51 /

Svara

1. Malmö

2. Många som varit med om nära döden-upplevelser vittnar om ljuset. Lampan kanske kan påminna en om att döden inte nödvändigtvis måste vara mörk och kall utan fylld av ljus i stället.

Rebecka 21 december, 2013 03:52 /

Svara

1) Min hemstad :) Malmö

2) Jag googlade lite och fick fram en massa konstiga bilder, bl a en på Diana med en av sönerna som nyfödd och prins Charles. Hur gick det ihop?
Tydligen har de grekiska tecknen Delta (triangel) och Phi (cirkel m streck) fått symbolisera döden och tillsammans bilda ordet död.
Fast jag associerar spontant till något slags krigarmask som ska symbolisera döden och skrämma fienden, eller en dolk man sticker i hjärtat på någon. Herregud vad morbida tanka man kan få en lördag em :)

Carin 21 december, 2013 03:56 /

Svara

1) Malmö

2) En nyinflyttad vän till er bjöd er och andra vänner på middag i sin nya lägenhet. Saker och ting passade inte lika bra i den nya lägenheten som i den gamla. För att alla de åtta gästerna skulle få plats runt matbordet, var bordet tvunget att skjutas en bit ut från väggen. Värdinnan hade själv innan middagen noterat att lampan ovanför matbordet, då hängde så olämpligt att någon skulle kunna få den i huvudet, när han/hon skulle resa sig upp. Så när gästerna skulle sätta sig till bords förklarade hon att den platsen var hennes p.g.a lampan.
Som den smått stressade värdinna hon var med många ärenden ut i köket, glömde hon hela tiden bort lampan. Så varje gång hon reste sig upp från bordet slog hon i huvudet. Efter att ha gjort det flera gånger, och fått allt mer ont i huvudet, var det en gäst som skämtsamt sa: ”Det där är ju dödens lampa.” Denna händelse tror jag inspirerade er i valet av namn till er lampa Döden ;)

Elisabeth 21 december, 2013 03:58 /

Svara

Malmö
”To die for”, såklart!

Petra 21 december, 2013 04:20 /

Svara

1. Malmö.

2. När ni skissade på lampan, råkade ni läsa en artikel om en man som tragiskt hade omkommit sedan han fått en istapp i huvudet. Eftersom er lampa, med inspiration av en diamant, hade en spets som pekade neråt, fick den av en ”slump” namnet Döden.

Nicklas 21 december, 2013 04:28 /

Svara

Svaret på fråga 1 är Malmö. Lampan heter Döden för att den är så snygg att man kan dö för att få den!!! Bra jobbat Tvåfota design.

Margareta Holmström 21 december, 2013 04:30 /

Svara

1)M A L M Ö
2)(Tänker att man hämtat inspiration från 1600-talets konst,döden är nämligen en lämplig beskrivning av ett särskilt motiv under 1600-talet. Ett motiv som kallas ”Vanitas stilleben”.
Vanitas = latin för fåfänglighet eller tomhet.
Stilleben= motiv som bara innehåller föremål.) ♥

-Döden må vara oundviklig, men oj vad mycket underbart det finns att uppleva innan dess! Varför inte till exempel njuta av ett vackert och användbart stilleben som denna lampa kan vara♥ God Jul alla♥

Maria ♥ 21 december, 2013 04:32 /

Svara

Jag är med och tävlar om denna supersnygga lampa.
1. Malmö
2. Detta är nog inte anledningen till att den heter döden, men det första jag tänkte när jag såg lampan var att om den trillar ner mot något med den spetsen, så gär den saken i tusen bitar, alltså döden.
God Jul Liselotte

liselotte http://liselottess.blogspot.com 21 december, 2013 04:39 /

Svara

1. Malmö
2. Älskar den här designen så mycket att jag är beredd att dö för den. Dödligt fin.

Em 21 december, 2013 04:46 /

Svara

1. Malmö
2. Jag tänker direkt på en kyrkogård och en grav en mörk och sen kväll där denna lampa lyser upp för de döda och därför har fått namnet döden. Dessutom är den ju in i döden snygg :-)

Marie E 21 december, 2013 04:52 /

Svara

1. Malmö
2. Lampan är formad som en diamant. En diamant är otroligt vacker men för mycket skönhet, pengar och rikedom kan göra att många går över lik. Gränsen mellan skönhet, rikedom och girighet är väldigt snäv. Därmed kan en diamant få en att påminnas om döden och vad en del människor är kapabla till.

Emilie 21 december, 2013 05:11 /

Svara

1. Malmö
2. Jag tänkte direkt på att spetsen på lampan liknar en pil och därför kan spetsa dig om den skulle trilla ner. Den är ju dessutom dödligt snygg!

Mikaela 21 december, 2013 05:22 /

Svara

1. Malmö
2. God design lever länge, en sann kärlek ”tills döden skiljer oss åt”.

Karin 21 december, 2013 05:25 /

Svara

Tillverkas i Malmö. Jag tror att namnet Döden kommer från Ingmar Bergmans kända citat ”Jag är Döden”. Jag associerar det även till en pendel och en av Dödens symboler brukar vara just en pendel. Lite filosofi så här mitt i julstöket var himla intressant. Alla har sin egen tolkning.

Madeleine http://whitemaskgirl.wordpress.com 21 december, 2013 05:33 /

Svara

1. Malmö
2. Dödssnygg, stark ha eller dö-begär, verkligen to die for!

Johanna Kristina 21 december, 2013 05:34 /

Svara

1 Malmö
2 för att den lyser upp även livets mörkare stunder (döden)

Sarah 21 december, 2013 05:36 /

Svara

1. Malmö
2. Spetsen på lampan kan spetsa dig tills du dör av lycka av denna fina lampa.

Lotta 21 december, 2013 05:59 /

Svara

1. Malmö
2. Tycker att lampan ser ut som ett anatomiskt hjärta till formen med kammare & förmak och fungerar inte hjärtat (läs: lyser inte lampan) så dör man (läs: blir det svart/avslutat/dött)! Fast denna lampa är ju dödssnygg även om den inte lyser, men ändå;-)!?

Lisa http://www.vitagavlar.blogspot.se 21 december, 2013 06:30 /

Svara

1. Malmö
2. Jag tycker den ser ut som en död spindel, de drar liksom ihop benen lite sådär. Och spindlar är nästan döden för mig, fy vad jag ogillar dem! Men jag gillar lampan!!

Helena 21 december, 2013 06:46 /

Svara

1. Malmö
2. För att allt liv dör utan ljus och utan ljus skulle allt vara mörkt och dött, så tänd lampan och väck världen till liv.

Margareta Pileby-Jonsson 21 december, 2013 07:00 /

Svara

1. Tvåfotas hemstad är Malmö, precis som min :)
2. Jag tänker att lampan är lite vass och hård och hade sålunda passat bra för ”Döden” att ha hemma. Även Döden måste ju ha lite ljus i sitt hem (även om hen helst hade undvikit det, blir dock så svårt att orientera sig hemma utan lampor) men här är en lampa som stämmer överens med Dödens personlighet, den är hård och vass och samtidigt så kan du se rakt igenom den! Klockren för Dödens hem!

Lina http://lianlycka.se 21 december, 2013 07:18 /

Svara

1. Malmö
2. Jag tänker på att det är skelettet av en diamant, som ser dödligt vass ut och så klart dödssnygg ut. Tänker också på att dödliga konflikter har finansierats utav diamantutvinning, men det är ju en mindre trevligt att tänka på. Jag skulle bli väldigt glad om jag mötte döden hängandes i taket varje dag.

Josefina 21 december, 2013 07:19 /

Svara

1, Malmö
2, Det måste ju vara så att lampan inuti representerar en insekt som fångats i spindelns nät och kapslats in till döden blir oundvikligt. Eller beror det på att om du fäster den med spik i gipstak och ställer dig under lampan kan du spetsas till döds?

God jul :)

Ida Banck 21 december, 2013 07:19 /

Svara

1. Malmö
2. Av någon märklig anledning så tänkte jag direkt på filmen (… eller ja även boken) ”Ondskan” av Jan Guillou. Där elever gav pryglade varann med vad de kallade ”peppis”, ett slag mot skallbasen med skaftet på en bordskniv.
Skulle man däremot få denna i skallen så skulle nog döden inträffa rätt omgående!
Den liknar en slipad diamant, och som alla vet så är de så vassa att de kan tränga igenom det mesta, så även skallben… *ryser*

Nina http://skaparverkstan.blogg.se/ 21 december, 2013 07:19 /

Svara

1. svar: Malmö ( i mitt vackra skåne)

2.D-under snygg
Ö-des bestämd
D-iamant
E-legant
N-är som helst får den flytta hem till mig ha ha

Så fantastigt snygg

Chanette Andersson http://chanette.blogg.se 21 december, 2013 07:28 /

Svara

1. Malmö
2. Med sitt mysiga ljus tar den död på tråkigt och matt typ lysrörsljus

Gisela 21 december, 2013 07:38 /

Svara

1. Malmö
2. Döden är ett faktum i livet och i det inredda hemmet.

veronica l 21 december, 2013 07:42 /

Svara

1. Malmö
2. För att skapa en diamant måste kol utsättas för extremt tryck och hetta, dvs dö. Diamant är ett dött material, i motsats till kol som är ett levande material. I livet en liknelse för att när något dör skapas något nytt.

Maxine 21 december, 2013 07:54 /

Svara

1. Malmö
2. Efter döden kan du bli en diamant. Du kan göra en ring av din farmor som minne, istället för att gå till en grav. Inte ännu möjligt i Sverige, men på gång. Obs: Sant!

Anne-Lie http://ashtangauppsala.se 21 december, 2013 08:41 /

Svara

1. Malmö
2. Jag tycker lampan är väldigt goth och tänker att de har designat den perfekta lampan för Morticia Addams.

Pyret 21 december, 2013 08:57 /

Svara

1. Malmö!
2. För lampan har lika vass design som liemannens lie. Punkt.

Anna 21 december, 2013 09:20 /

Svara

1. Malmö!

2. Lampan är så vass i designen att man dör av att se rakt på den för länge.. Att jag samtidigt tänker på Iron Man’s ”livräddare” som drivs av nån konstig energi gör det ju inte direkt bättre. (Alltså den här http://fc00.deviantart.net/fs70/i/2010/289/9/6/modded_arc_reactor_at_night_by_gamera68-d30vs1f.jpg)

Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/topics/topic_death.html#HQTUHLyWMtxB5HbR.99

Lampan har döpts till Döden. Varför tror du att den heter så? (Var kreativ – finurligast svar vinner!)

Amina http://thehummingbirdtheory.blogg.se 21 december, 2013 09:26 /

Svara

1. Malmö!

2. Lampan är så vass i designen att man dör av att se rakt på den för länge.. Att jag samtidigt tänker på Iron Man’s ”livräddare” som drivs av nån konstig energi gör det ju inte direkt bättre. (Alltså den här http://fc00.deviantart.net/fs70/i/2010/289/9/6/modded_arc_reactor_at_night_by_gamera68-d30vs1f.jpg)

Amina http://thehummingbirdtheory.blogg.se 21 december, 2013 09:26 /

Svara

1. Malmö
2. För mig speglar denna diamant den svaga skiljeväggen mellan livet och döden, där ljuset skildrar livet som så skört kan falla mellan de glesa väggarna utan någon återvändo.

Majja 21 december, 2013 09:54 /

Svara

1. Malmö
2. Lampan påminner om ett anatomisk hjärta och är lampan släckt så är ju hjärtat dött…när den sen lyser så kanske det symboliserar ”Ljuset” man ser då man går över till andra sidan…

Jenny 21 december, 2013 09:58 /

Svara

1. Malmö
2. Lampan är formad som tippen på en borr och likt ordet döden så kan det borra sig in i det djupa och outforskade. När döden är närvarande är det dock viktigt att sprida ljus, vilket är denna lampans huvuduppgift.

Anna http://annamarialouiseholm.blogg.se/ 21 december, 2013 09:58 /

Svara

1. Malmö.

2. Jag tror att ni kan ha hittat er inspiration till namnet Döden från en gammal historia, då de på den tiden använde sig av häst och vagn istället för bil:
Vid ett vägskäl hade det ofta hänt att kuskarna i mörkret inte sett att vägen tog slut, vilket lett till många olyckor med dödlig utgång. För att förhindra detta turades ortsborna om att stå på pass med fotogenlampa, vilket i byn kallades för att stå på dödens pass. Själva fotogenlampan fick med tiden också smeknamnet Döden, vilket ju kan tyckas märkligt eftersom den just räddade folk från döden.
Att er lampa Döden är spetsig nertill, bidrog också till ert val av namn.

Design-Lisa 21 december, 2013 10:10 /

Svara

1) Malmö

2) Jag älskar att den här lampan är gjord i ett material som vanligtvis inte används till just lampor. Lite som ett UFO i lampvärlden (på ett positivt sätt) tillverkat i något mystiskt, ännu ej upptäckt och oförstörbart material. Vågar du röra vid den…?

Cecilia 21 december, 2013 10:14 /

Svara

1. Malmö
2. Som ett hjärta, att släcka och tända liv

Mia 21 december, 2013 10:22 /

Svara

1. Malmö. Stina från Tvåfota känner jag dock igen gymnasiet i Vänersborg, tror hon gick året över mig.
2. Jag såg nyligen filmen Man of Steel (jo, stålmannen fick lampan mig att tänka på) och i den är kryptonernas skepp formade i ganska likt Döden-lampan. Så min första tanke var att jo fasen, lampan är lik de ondas skepp i Man of Steel.

Diana 21 december, 2013 10:35 /

Svara

SVAR 1 : Malmö

SVAR2 : Lampan är spetsig som ett mordvapen, är man riktigt trött på sin elaka styvmor/svärmor så är det bara att ha den som hallampa och inte fästa den så väldigt överdrivet bra i taket, sen är det bara att bjuda hem henne på en julglögg och ställa dörren på glänt så det blir lagom korsdrag, Ops!!! så blev man av med den elaka kärringen………

Christina Frisberg 21 december, 2013 10:37 /

Svara

1. Malmö
2. Därför att den är dödssnygg.

Åsa 21 december, 2013 10:54 /

Svara

1. Malmö
2. Den är dödligt vacker, dessutom är formen som en spjutspets.

catrin 21 december, 2013 11:15 /

Svara

1) Malmö
2) För att döden alltid lyser med sin närvaro…

Angelica 21 december, 2013 11:15 /

Svara

1.Malmö.
2.Jag måste erkänna att första gången jag såg lampan och dess namn studsade jag till. Min första tanke var att det var ett rent av brutalt namn, ja, nästan en rå benämning på en sådan otroligt vacker lampa! Men sedan gjorde jag kopplingen av att lampan har formen av en diamant och en oslipad diamant kallas för rådiamant!

Funderade sedan vidare över ordet diamant, har läst grekiska och ordet diamant kommer från grekiska ordet adamas som betyder oövervinnerlig. Jag undrar om det finns en paradox, en motsägelse, lampan har formen av en diamant=oövervinnerlig
och namnet på lampan är Döden!

Min slutsats är att eftersom ingen människa är oövervinnerlig eller odödlig, så det vi alla med säkerhet vet är att döden kommer till alla, förr eller senare.

Jag gissar att designduon, Ida och Stina har gett lampan namnet Döden just för att väcka många frågor över namnvalet. Att det är helt fritt att associera i olika riktningar och att svaret sitter i betraktarens ögon!

Anemonia 21 december, 2013 11:16 /

Svara

1. Malmö
2. Fina lampan döden
Lyser upp de mörkaste öden
En påminnelse i ljuset
Om det viktigaste i huset
I den mörkaste timmen
En tanke på döda i himlen

Victoria 21 december, 2013 11:16 /

Svara

1. Malmö

2. Diamanten är à girla best friend, och den kan man ju gå i ”döden” för :)

Marie 21 december, 2013 11:17 /

Svara

1. Malmö
2. För att den måste vara dödligt svår att tillverka för att få den så skarp och exakt som den faktiskt är!

Jenny Lindberg http://absolutjenny.blogspot.com 21 december, 2013 11:29 /

Svara

1. Malmö
2. För att påminna oss om att leva livet och njuta av varje sekund. Jag ser på lampan som livet. Du kan placera den på olika sätt och den fungerar ändå. Du kan placera den i olika miljöer, och på något sätt kommer den alltid till sin rätt ändå. Men oavsett hur mycket man anpassar lampan och tar hand om den, så är det oundvikligt att dagen då glödlampan dör kommer. Precis som att döden är det enda en människa vet säkert drabbar henne. Lyckligtvis är det bara att byta glödlampan, och livet är åter (kanske även för oss människor). Jag ser på lampan som en påminnelse om att döden någon gång kommer, och därmed en hyllning till att njuta av livet.

Louise 21 december, 2013 11:38 /

Svara

1. Malmö
2. Jag ser den som att det är skalet av en svart diamant. Den praktfulla mytiska svarta diamanten många äventyrare jagar för att hitta och även mister livet i misslyckanden att finna den. Den svarta diamanten dyker upp i historien, i böcker och i filmer och nu även som lampa… Jag skulle bli väldigt glad om jag hittade den svarta diamanten hängandes hemma varje dag.

Sofia http://www.lyckligagatan.se 21 december, 2013 11:38 /

Svara

1. Malmö

2. Döden är något naturlig och ständigt närvarande i livet. Och ju mer vi försöker kontrollera livet desto mer förlorar vi det. Att leva är att ge sig hän åt just livet och att göra det bästa av det, även om vi inte vet om vi ska dö idag, imorgon eller i framtiden. Förnekar vi döden riskerar vi också att missa livet.
Lampan med namnet Döden, formad som en vacker diamant, påminner oss om just detta – det vackra i att leva!

Matilda 21 december, 2013 11:48 /

Svara

1. Malmö

2. Mina tankar drar iväg till en metod som jag har läst om där man kan göra en diamant utav askan från en avliden. Till en början tyckte jag att det verkade lite udda, men nu tycker jag att det verkar vara ett väldigt fint sätt att minnas någon och alltid bära den med sig. Särskilt om man förlorat någon för tidigt. Idén är väldigt häftig när man tänker efter – diamant efter döden. Jag tror kanske att Tvåfotad har inspirerats av denna metod och därför döpt diamanten till just Döden.

Malin Hansson 21 december, 2013 11:48 /

Svara

1, Malmö.

2. Först tyckte jag namnet ”Döden” var lite läskigt, men när jag läser att den begåvade designduon tänker sig att lampan är skelettet av en diamant känns namnet både passande, ödmjukt och vackert.

Tänker mig att innanför ytan är vi alla lika, har samma värde. Diamantens gnistrande yta eller kolets trista grå är bara utanpåverk – i slutändan är det insidan som räknas. Lampan blir en vacker påminnelse om att vara ödmjuk i våra mellanmänskliga möten. Att se förbi ytan och försöka hitta det inre ljuset hos våra medmänniskor.

Marit E 21 december, 2013 11:50 /

Svara

1. Malmö
2. Döden – en lampa som lyser kan vara en påminnelse att minnas de som gått före oss, en hedrande ljusglimt som tack vare elektriciteten inte flackar utan lyser stadigt. Tänd den för att minnas, du är inte ensam, det som du känner har någon känt förut.

Mia B 21 december, 2013 11:56 /

Svara

Malmö
Det beror på utformningen av lampan. Olyckligtvis omkom en ung man i ett köpcentrum där det fanns en installation av diamantformationrr upphängda i taket. Av nån konstig anledning lossnade flertalet diamanter när mannen gick under och han fick spetsen av en av diamanterna i huvudet och omkom omedelbart.

Eller så är det en HELT annan anledning. ;)

Erika http://Www.fames.se/pyssel 22 december, 2013 12:09 /

Svara

Var hittar man vem som van tävlingen?

Sofia 26 december, 2013 04:48 /

Svara

Sofia: Nu står det en bit upp i inlägget, vinnare blev signaturen Nica.

Maria/Husligheter http://www.husligheter.se 27 december, 2013 09:28 /