DIY Mormorsglamour

Beskrivning stjärnan

mormorsglamour

Då var det dags för beskrivningen av hur man gör denna stjärna som jag visade i går.

Du behöver: 

Sax

dubbelhäftande tejp

påsklämmor

lite tjockare papper

håltagare

Skrivare

Självhäftande ringar av plast (behövs inte men är till för att förstärka vid hålen)

Vi börjar med en gratis mall att skriva ut. Jag skrev ut detta direkt på det lite tjockare pappret, tyvärr har jag ingen tjockleksanvisning. Men pappret bör vara lite tjockare än skrivpapper. Tillräckligt tjockt så att du enkelt kan vika det och ändå behålla styrseln i det. Klicka på mallen ovan, så du får den i A4 storlek och skriv ut på det papper du ska använda. Du behöver skriva ut 17 st sidor av denna mall. 

OBS! du behöver 17 st av den stora mallen och 8 av den lilla mallen.

Klipp ut alla delar noggrannt. Jag använde faktiskt en pappersskärmaskin för att få raka kanter och för att det skulle gå hyfsat fort. Vik efter de markerade linjerna och klipp upp flikarna i nederkant på stjärnspetsenLimma eller sätt dubbelhäftande tejp på långsidan och klistra ihop stjärnspetsarna.

Använd dubbelhäftande tejp till att fästa kantförstärkningsbitarna. Ringen runt den lilla stjärnspetsen och de fyra flikarna runt den större spetsen. (ser ni att jag använder två olika sorters dubbelhäftande tejp beroende på om jag sätter ihop stjärnspetsen eller klistrar på förstärkningarna. Jag upplevde att detta var det enklaste sättet)Så här ser spetsarna ut efter att du klistrat på förstärkningen.Nu är det dags för att göra hål i spetsarna. Varje flik ska ha ett hål i mitten. Som bilden visar. Förstärk varje hål med förstärkningsringar av plast. Ni ser hur de ser ut två bilder längre ner.

OBS!! innan ni börjar montera ihop stjärnspetsarna. Numrera de stora stjärnspetsarna från 1-17. Detta för att det ska gå enklare att montera ihop allt. 

Sätt ihop nr 1-8 av de stora spetsarna med påsklämmor så de bildar en ring.

Nästa steg är att montera ihop nr. 9-13 av de stora stjärnspetsarna som bilden ovan visar.Nu ska du ha en ring med 8 spetar och ett kors med fem spetsar. Som bilden visar ovan.

Lägg korset över ringen och fäst ihop med påsklämmor.
Vänd på stjärnan och fortsätt att montera spetsarna. Det är nu det blir lite klurigt. Så följ dessa anvisningar noga. Så får du snabbt ihop det. 

Spets 14 monteras ihop med spets 1

Spets 15 monteras ihop med spets 5

Spets 16 monteras ihop med spets 7

Spets 17 monteras ihop med spets 3

Spets 14-17 monteras ihop med varandra och spets 18 är aldrig monterad eftersom här blir det ett hål. För glödlampa och upphängning. 

Nu ser ni att det är trekanter kvar att täcka och där passar de 8 små spetsarna perfekt. Montera fast de små spetsarna över triangelhålen och stjärnan är sen klar!

Ni får som alltid gärna höra av er om ni har några frågor eller om ni bara vill visa era projekt! Det är alltid lika kul att se.

Denna stjärna är inget som jag själv kommit på utan denna stjärna är ett gammalt hantverk och beskrivningen har jag hittat i Julboken från ICAs förlag 1986.

Beräknad tidsåtgång för att göra denna stjärna? För mig tog det ungefär 3 kvällar. 

 

 

Kommentera
Föregående artikel Stjärna av lamps…

Stjärna av lampslinga

mormorsglamour

christmas-lightning-star
christmas-lightning-star
christmas-lightning-starSläckt stjärna.

Jag har satt timers på ljusslingorna så den tänds och släcks automatiskt. Varje morgon när man vaknar så är den tänd i vardagsrummet. Så mysigt. 
christmas-lightning-staroch så tänd stjärna

christmas-lightning-star

Idag så är det sista julavsnittet ute. I detta avsnitt har jag gjort en stjärna av lampslingor direkt på väggen.

Vill man inte spika direkt i väggen kan man göra det på en skiva som man ställer mot väggen. Den här stjärnan skapar verkligen massor av mys och det känns så varmt och ombonat här hemma. Här har ni instruktionsfilmen där jag berättar hur man gör en stjärna på väggen.

 

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Beskrivning stjä…
Föregående artikel Trendigaste juls…

Trendigaste julstjärnan att göra själv

mormorsglamour

Nu äntligen är jag klar med mitt projekt! Eller snarare, jag blev klar i förra veckan, men eftersom solen knappt tittar fram under dagarna så har jag inte hunnit att ta kort på stjärnan innan det lilla ljus som kommit fram, hunnit försvinna.

Såg däremot att denna stjärna börjar visas bland flera bloggare. Inte visste jag att den skulle få en boom just detta år. Men i allafall, den finns att köpa i vitt hos Byggfabriken om man inte orkar göra en egen.

Såg att stjärnan dessutom blev i precis samma färg som sidebordet. Helt utan att jag ens tänkt på det. 

I vanliga fall brukar jag skriva att pysselprojekten här på bloggen är ganska enkla. Men jag kan inte säga det om denna. Det går inte i en handvändning och det är inte plättlätt. Men himlar vad kul det har varit och jag insåg hur mycket jag saknat att ta itu med ett lite mer krävande projekt, det har krävts tålamod och noggrannhet för att få till det. 

Imorgon kommer beskrivning hur man gör och gratis mallar att skriva ut. Men det är en hel del moment så jag har inte hunnit skriva ihop hela steg för steg beskrivningen ännu.

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Stjärna av lamps…
Föregående artikel En veckas julpys…

En veckas julpyssel!!

mormorsglamour

Då har ytterligare en vecka drygt gått i december och det betyder att det är dags att sammanfatta förra veckans julkalender. ”25 kreativa dagar i December”” från The Creative Collective Sweden. En dag för sent. Men jag hoppas att det går bra ändå.

Pastill bjöd på inspiration i hur man gör en dörrkrans av nötter. Så fint!

Jag visade er fyra olika sätt som man kan dekorera sina paket på.

Lina by the bay flera olika idéer på hur man kan göra vackra julgrupper.

Djura Bok & Pappersverkstad visade dessa fina tomtar som man viker av papper på bara en minut.

Mini Piccolini bjöd på fantastiskt goda saffransbiscotti.

Willowday gav oss inspiration inför lucia att göra fina luciakronor på apelsiner. Så söta.

Sen min alldeles egna favorit, Pepparkakstårta med julspel i pepparkakor. Det får en verkligen att minnas barndomen och de vackra ljusspelen i mässing som plingade på julafton. Detta från Willowday.

Och idag har redan tredje adventsljuset tänts och julkalendern är i full gång. Om ni inte vill missa något, klicka på länken och bli följare av vår Facebooksida.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Trendigaste juls…
Föregående artikel Vacker ljuskrona…