DIY Mormorsglamour

10 Husmorstips: Så får du bort mördarsniglar.

mormorsglamour

På vårt land en regnig dag kan man på någon timme plocka flera hundra sniglar. Det är knappt att man kan sätta ner fötterna i marken utan att man trampar på en mördarsnigel. De blir bara fler och fler för varje år som går. Där är det svårt att vinna över sniglarna. 

Här hemma i  trädgården har jag en del sniglar men absolut inte som på landet.

Det finns många husmorsknep att ta till för att minska antalet sniglar i trädgården. Vissa metoder mer humana än andra. Så här kommer en lista på olika tips på vad man kan göra:

1. Sniglarna gillar inte koppar. Så varför inte plantera i kopparkruka?

2. Kaffedoften är något de har svårt för. Lägg en sträng med kaffesump runt odlingen så kryper de inte in och äter upp dina grönsaker.

3. Om du är förutseende på våren och ser snigeläggen, kratta ut dem, så fåglarna ser äggen och kan äta upp dem.

4. Det finns fler djur som gillar sniglarna. Några av dem är grodor, igelkottar, trastar, höns och myskänder.

5. Man kan gräva ner en burk i marken som man fyller med öl. Mördarsniglarna verkar gilla doften av öl och kryper därför dit, ramlar ner och drunknar.

6. Nötter och nötskal kan malas ner och läggas i strängar runt det du vill att sniglarna ska undvika.

7. Knipsa av huvudet på mördarsniglarna med en säckatör eller liknande.

8. Plocka dem och lägg i påse, frys ner och gräv ner.

9. Vikta plåtkanter har sniglar svårt att ta sig förbi. Ett tips är att sätta såna plåtkanter på odlingslådorna och komposten.

10. Ta bort onödiga lövhögar, här trivs och gror mördarsniglarna.

De tips som har fungerat bäst än så länge är att odla grönsaker högt. Grönsakslandet är numera i en gammal eka som står på land.Sen är det snigeljakt varje kväll med säckatören och en snigelgiljotin. Det låter lika hemskt som det är. Men det är effektivt. Det är en lång metallstav som är vass längst ner och som delar mördarsniglarna på mitten.

Det finns en uppsjö av tips på hur man kan skydda sina växter och grönsaker i trädgården från mördarsniglar. Har du något mer tips? Skriv gärna en kommentar och dela med dig.

————————————————————————

Följ gärna Mormorsglamour på Facebook eller Instagram @mormorsglamour

Kommentera
Föregående artikel Så skapar du ett…

Så skapar du ett eget insektshotell till din trädgård

I vår trädgård har jag en liten insektsholk, en sån som man köper färdig i butiken. Men när jag såg denna bild hos Sofia så blev jag genast sugen att göra ett eget insektsbo. Varför ska man då göra det? Det är väl ingen som vill ha massa insekter i sin trädgård? Jo, så klart att man vill ha mer insekter. De är de som sköter pollineringen och på så sätt även bidrar till att det blir frukt & bär på träden. Utan pollinerande insekter, ingen frukt.

Som ni ser på bilden så behövs det en hel del hål i olika storlekar och former för att locka till sig olika typer av insekter.

Här kommer några tips på vad man kan göra:

- Bunta ihop flera ihåliga vasstrån i en klunga.

- Borra hål i en träbit c:a 5-8 cm djupa hål. Borra inte igenom hela träbiten. Hålen kan variera mellan 3-13 mm flr att passa olika arter.

- Kapa av bamburör c:a 30-40 cm långa och sätt ihop dem till en bunt.

- Ställ in tegelstenar med hål i. 

- Samla ihop kottar och lägg dem i en klunga.

- Fyll en hålighet med lite halm

Ett ytterligare tips är att använda sig av naturliga material, så trivs insekterna bäst. Placera insektshotellet i soligt läge och gärna med ett litet tak över. 

Har ni några fler tips på vad man kan göra eller använda? skriv gärna i kommentarerna nedan.

———————————————————————————————

Följ gärna Mormorsglamour på Facebook eller Instagram @mormorsglamour

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln 10 Husmorstips…
Föregående artikel Norrby trädgård…

Norrby trädgård & café

mormorsglamour

Var och träffade kusinen i Tyresö och hon visade mig deras lilla oas. Norrby trädgård & café, en fin liten trädgård med vackra plantor och fina inredningsdetaljer.

Det är något extra att gå runt i en trädgård, det infinner sig ofta ett så skönt lugn när man vandrar där bland alla färger och växter.

De senaste åren har jag hittat en sån fin vänskap hos min kusin. Det är ganska många år emellan oss, så tidigare var vi så långt ifrån varandra. Men nu så är hon en av de mest betydelsefulla vänner jag har.

Tänk vad fint att relationer kan utvecklas genom åren och bli något helt annat, tack vare att åren suddas ut.

Kommentera
Nästa artikeln Så skapar du ett…
Föregående artikel Kalas för hela s…

Kalas för hela slanten...

mormorsglamour

På midsommardagen för 6 år sedan föddes min yngsta son på min födelsedag. Den finaste presenten man kan få. Så sen den dagen har vi firat våra födelsedagar tillsammans. Vilgot är väl sådär begistrad över att mamma också fyller år på samma dag och äldsta är alldeles bekymrad över att mamma inte får har ett eget kalas som Vilgot. 

Att fylla år kring midsommar är inte alltid så lätt eftersom de flesta är bortresta. Så vi fick därför flytta fram släktkalaset till igår och barnkalas blir det på lördag. Så nu har vi firat våra födelsedagar i flera dagar.
Här är han, 6-åringen. En otroligt omtänksam kille som binder ihop hela familjen. En kille som uppfattar de allra minsta detaljerna och som har ett hjärta av guld.
En stor heliumballong fick pryda festen.

Jag hade sett framför mig att vi skulle använda ateljén mycket, men kunde inte föreställa mig att vi skulle använda den så här mycket. Världens bästa partyhus :) Det är något särskilt med detta hus, det är något med energierna. Man stortrivs där ute och vill aldrig gå därifrån.

Som ni ser så håller jag fortfarande på med fåtöjen. Himlar vilket projekt och som sagt det får ta sin tid att klä om den. 
Här är hon den andre… som också firades en smula. 34 år har jag visst hunnit bli. Men med en 7 år äldre man så känner jag mig alltid ung ;) dessutom har jag gått runt hela halvåret och sagt att jag är 34 år. Så mentalt har jag varit det ett bra tag. Har faktiskt knappt koll på hur gammal man är längre. Det är inte särskilt viktigt. Jag är den jag är och jag blir äldre, klokare och trivs mer med mig själv. Så än så länge har inget emot att fylla år.Här är de. Guldklimparna. Precis innan släkten drällde in och fyllde lokalen med skratt, högljutt prat och gemenskap.

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Norrby trädgård…
Föregående artikel Lycka är att bar…