mormorsglamour-header-2014

Tips till studentdukningen- med flera gör det själv tips idéer.

mormorsglamour

I det senaste jobbet för IKEA livet hemma dukade jag upp en studentdukning med massa gör det själv tips idéer. För nu när syrenerna börjar slå ut på träden är det massor av avslutningsfester för barnen och ungdomarna som går ut skolan.

Tallriksdekorationer gjorde jag genom att skriva ut fotografier på fotopapper. Klippa ut dem i små kvadrater och limma på hängetiketterna GIVANDE. Texten skrev jag även den ut på skrivare och limmade på etiketterna.
Pysseltips personliga namnskyltar

Banderollen med studentsången har jag gjort genom att trycka texten på t-shirt transfer papper, som jag strykt fast på vanligt bomullstyg. Men här kan man göra vad man vill, kanske skriva några fina ord till studenten, som man vill de ska ha med sig resten av livet.

Servetterna har jag gjort genom att riva linnetyg. Och hela bordet har pyntats med mycket grönt för att få till den där mysiga känslan.

ikea livet hemma studentdukning
Fler bilder och hela jobbet hittar du hos IKEA livet hemma.

 

 

 

Mitt drömhus till salu

mormorsglamour


sekelskifteshus

Under flera år när jag bott i kommun så har jag gått förbi det här huset och drömt mig bort. Det är så otroligt vackert med sitt tornrum och fina stora ytor. Det jag inte visste då för tio år sedan när jag flyttade hit, var att den allra finaste människan bodde i detta hus. En vän som jag lärt känna under de senaste åren och som idag är en av de mest betydelsefulla i mitt liv.

sovrum

På övervåningen leds man in i ett stort vackert sovrum som ligger intill tornrummet, som är mitt favoritrum. Det är något särskilt med tornrum. Det blir sånt magiskt ljus i dem.

walk in closet

Osså drömmen, en alldeles egen walk in closet.

sovrum vackra dörrar

Vy från tornrummet in i ateljén


tronrum

Och här är det det vackra tornrummet, där ljuset överöser en och man känner genast att man vill slå sig ner med en bok, ett glas vin och bara vara.
Hus till salu rönninge hall

Jag älskar varendaste detalj i detta hus som renoverats varsamt och med snickarglädje och en aktsamhet om detaljerna. Tänk att få kliva in i den här vackra hallen varje dag.


kök väggklocka

Köket är inredd i lantlig stil och hänger väl ihop med resten av huset. Den fina klockan på väggen har så många söta detaljer.

lantkök

badrum marmorBadrummet är inrett i marmor och vackra mässingskranar.

Jag hoppas innerligen att detta hus fortsätter att hamna i varsamma händer. Vill ni se mer av huset så hittar ni det hos Skeppsholmen 
 Finbesök i ateljén

mormorsglamour

Skrivbord och förvaring i ateljé

Gick upp 6.00 i morse för att hinna städa och plocka undan möbler innan Pella Hedeby med fototeam klev in innanför dörrarna i ateljén, för att skapa fina pressbilder.

Det är så kul när det är liv och rörelse i ateljén och Pella är ett riktigt energiknippe som man bara blir glad av.

plocka in kvistar i inredningen

Såklart var jag tvungen att plocka in en kvist från buskarna i trädgården och sätta i vas. Det här är verkligen den tacksammaste årstiden, när allt blommar och man bara kan njuta av fina kvistar med blommor direkt från trädgården.

.

Duka upp till sommarfest- Här kommer de bästa tipsen för en lyckad kväll

mormorsglamour

Idag är en sån varm dag som får en att tänka på alla sommarfester ute i det gröna. Skulle genast vilja duka upp en vacker sommarfest ute på gräsmattan.

sommar dukning

Duka upp sommarfest på gräsmattan

Den här bilden får mig genast att tänka på de där långa sommarnätterna med det vackra ljuset på Gotland. Kinfolk har dukat upp det så otroligt gemytligt och mysigt direkt på gräsmattan vid en loge. För om man istället för ett högt bord dukar upp ett lågt. Så alla får sitta på vackra fårskinnsfällar på gräsmattan och det skapas genast en helt annan känsla än om man sitter uppradad på stolar.

 

placeringskort för sommar dukning och bröllop

Placeringskort på löv

Det är alltid lite trevligt om man tänker till på hur och var alla ska sitta. För en lyckad placering kan göra att festen höjs till nästa nivå. När alla känner sig trygga och har roligt. La Crema  har gjort de allra vackraste placeringskorten genom att skriva namnen på löv med guldpenna.

 

sommar dukning

Alla fester behöver ett avlastningsbord


Ja så är det bara. Det är suveränt för att det finns alltid saker som inte får plats på middagsbordet. Då är det alltid bra med ett avlastningsbord. För exempelvis paketen och blommorna om du har födelsedagsfest eller för vinet och ölen. Local Milk har fotograferat ett riktigt vackert avlastningsbord gjort av trälådor och överblivet virke, dekorerat med gröna blad. Som gör att hela möbeln känns levande och vacker.

sommar dukning tallrik och bestick

Dukning

Ibland behöver man inte konstla till det så mycket. Men det är alltid kul med en liten detalj som gör att man hajar till innan man sätter sig till bords. Som ett vackert löv placerat på servetten till exempel.

 

sommardukning glasvaser med blommorGrönt är skönt

Alla fester mår bra av gröna inslag. The Merrythought har placerat små glasflaskor på bordet i olika storlekar och fyllt dem med gröna blad. På bordet har även fikon lagts som ytterligare dekoration.

 

tips till sommardukningen ljusslingorLjuskällor

Glöm inte bort stämningsljusen till kvällen. We love pictures  har gjort det så fint med mycket ljus på bordet och  ljusslingor över bordet och runt om.

 

brasa

Lägereld

Några av de bästa festerna jag varit på har oftast avslutats vid en eld. Det är något särskilt som händer där vid elden tillsammans med en gitarr och glada människor. Natten flyger iväg och plötsligt så börjar solen gå upp igen.

 

 

Måla en stor tavla! – Här berättar jag hur du spänner upp duken på kilram och gör en egen canvastavla

mormorsglamour

tavla i ateljén. Spänn upp tavelduk

När jag väl målar tavlor så vill jag oftast måla stort. Att hitta uppspända stora canvasdukar på ramar är inte så lätt att hitta. Speciellt inte om man fått för sig att man vill ha den i en viss storlek. Då kan det vara bra att veta hur man gör när man spänner upp en duk på en kilram. När du ska göra en tavla som i detta fallet är ganska stor 120*120 cm. Då är det bra om du sätter en tvärslå i mitten på ramen. Det är krysset ni ser i bilden nedan. Den sitter där för att skapa stabilitet i tavelramen.

Jag köpte mina kilramslister färdiga i en konstnärsbutik och monterade ihop. Men du kan även bygga en egen ram. För att duken ska bli så rak som möljigt så är det viktigt att du spänner duken i rätt ordning.

 

montera duk på spännram

Börja med att fästa duken med en häftpistol i mitten på tavelramen och jobba sedan mitt emot hela tiden. Så om du börjar på kortsidan att häfta, gå då mitt emot och fäst en klammer där. När det är klart tar du och häftar fast duken på mitten av långsidan och gå därefter mitt emot på andra långsidan och sätt nästa klammer. På detta sätt jobbar du dig längre och längre ut mot kanten. Se till att hela tiden spänna duken då det inte blir några bubblor. Var inte rädd för att dra ordentligt. (Jag ber om ursäkt för att gifen går i lite fel ordning, men det är första gången jag gör en sån här rörlig bild, så jag fick inte till det riktigt. Men hoppas ni förstår principen)


montera duk på spännramNär du fäst duken ända ut till kanterna är det dags att göra kanten. Börja med att klippa två kilar in mot mitten. Vik därefter fliken som blir över mot tavelramen och häfta fast med häftpistol.

Nu är du klar med att spänna upp duken på kilramen. Så nu börjar det roliga. Att måla!

tavla i ateljén. Spänn upp tavelduk

I ateljén kände jag att jag ville ha en tavla ovanför soffan som tog plats. Det var därför jag fick för mig att måla en egen. Jag har inte målat på många år, men när jag väl gör det så är det riktigt skönt att komma in i den där känslan att tid och rum försvinner. Men den känslan uppstår för mig mest när jag målar abstrakt. Just denna tavla som är väldigt geometrisk och styrd blir det inte riktigt samma känsla med.

Någon gång när jag har tid, så ska jag ta mig tid och måla mer abstrakta målningar. Men just nu under de senaste åren så har jag inte prioriterat målningen. Jag vet dock att den kommer att ta större plats i mitt liv framöver. Men kanske om 10 år.

tavla i ateljén. Spänn upp tavelduk

Veckan som gått- inspirerande läsning

mormorsglamour

Det finns så mycket att inspireras av där ute i internet djungeln. Jag vet jag låter som en gammal tant när jag skriver så. Men det kanske är för att jag börjar bli en ;)

Tänkte därför i detta inlägg dela med mig av vad jag inspireras av och tips på vad ni kan läsa för att inspireras.

Genom en kommentar här på bloggen så upptäckte jag för mig en helt ny blogg, Johanna Montell. Hon delar med sig av sina bästa blocketfynd. För den som vill inreda trendigt men inte lägga behöva betala skjortan för en möbel och dessutom spara på miljön.

Jag blev helt kär i detta slaktarbord/slagbord och letar febrilt efter det perfekta bordet på alla second hand och Auktionssajter.

Vackert antikt slagbord

Evelinas ekologiska inspirerar som alltid och jag är så förundrad över hennes vackra bilder och alltid så trevliga recept. Som här, appråpå mina tidigare inlägg om att göra saker med ogräs. Något jag absolut ska testa är att göra nässelchips. Man ska nog inte glömma att sätta på sig handskarna bara innan man börjar plocka nässlorna.

nasselchips-nasslor-recept

Och nu så är äntligen mitt favoritprogram igång, Trädgårdstider med den fina kvartetten av inspirerande ödmjuka människor. Där Malin Persson lyfter programmet ytterligare med sina kreativa återvinningsidéer. Hon gör att jag bara vill spendera en hel sommar med att bara springa runt på loppisar i Frankrike och Danmark och leta inredningsskatter.

Malin Persson trädgårdstider

Sen avslutar jag med en av de populäraste lägenheterna till salu just nu. Elin Kickén som arbetar som stylist, säljer sin lägenhet i Göteborg via Alvhem. Jag vill plötsligt måla om alla mina väggar i riktigt mörka toner och drömmer om en skateboard lika cool som den på bilden. För innerst inne har jag alltid velat vara en skate tjej. Men sanningen är att jag knappt kan stå på den när den står still.


maklarbild

Hoppas ni haft en fin helg.

5 supergoda recept med rabarber

mormorsglamour

5 supergoda recept med rabarber

Jag gillar att ta vara på de saker man har i trädgården. Och vi har några rabarberplantor på tomten just nu som ger rabarber varje år. De smakar som godast nu, de första av dem, innan stjälken blir för tjock. De är så där krispiga och frasiga. Med mycket smak i.

Under åren har det blivit några recept. Så här kommer mina favoriter genom åren.

Rabarberpajen. Den blir så himla god om man förkokar rabarberna någon minut i socker. Då tränger sockret in i rabarbern och det blir riktigt gott. Receptet på Rabarberpajen hittar du här.

rabarberpaj recept
En annan är uppväxt med en morfar som älskade kräm av alla de slag. Mormor gjorde ofta rabarberkräm på trädgårdens rabarber. Och det är riktigt gott fortfarande, med en liten klick vaniljglass så blir det som en ljuvlig dessert.
rabarber kräm

Varför inte göra rabarbersaft av de rabarber du har hemma. Perfekt för barnen eller om man bara är törstig på sommaren. Här hittar du även etiketter som du kan skriva ut och fästa på flaskan.

rabarber saft

Sen min favoritdessert som jag hade dille ett tag på. Gjorde den jämt som dessert. Cheesecake med rabarber, vanilj och färska bär. Den blir himmelskt god!

ocheese cake med rabarberch till sist. Rabarber och ingefärs chutney som passar till väldigt mycket. Supergott till grillat.rabarber-chutney-recept

Och nu så har jag varit ute i trädgården igen och plockat de första spröda rabarberna. För i helgen ska jag göra en god dessert med rabarbercurd. Men mer om det senare.

rabarber

DIY: Shibori färgat överkast- Ett drömjobb!

mormorsglamour

Jag fick ett mail för några månader sedan och höll på att svimma. I mailet frågade de om jag ville gästblogga hos IKEA livet hemma. Det var ett sånt drömuppdrag som  jag hade gått runt och drömt i flera år.

Såklart tackade jag ja! Ögona bums.

 

ikea-diy-shibori-sovrum

Bestämde mig för att färga ett vitt överkast i Shibori teknik och det blev nästan som ett blommönster när jag hade färgat klart det. För det är det häftiga med Shibori. Ingenting blir exakt likadant utan resultatet varierar, beroende på hur man vikt tyget och vilken metod man använder.

ikea-shibori-verktyg

ikea-shibori-tekniker

För att se hela inlägget, med beskrivning på hur jag gått tillväga, kika in hos IKEA livet hemma.

 

 

 

Fint och enkelt IKEA hack till barnrummet

mormorsglamour

Ikea hack för barnrummet av Käresta

Kreativa Elin med bloggen Studio Elwa har gjort ett superfint IKEA hack av fjärilarna i KÄRESTA kollektionen. Vill ni se hur de såg ut före så titta här. Men med lite sprayfärg så trollade hon dem till de allra finaste persikofärgade fjärilarna till barnrummet.

Ser ni även vad fint det blir när man målar in både lister och uttag i samma färg som väggen. Ingenting som skriker på uppmärksamhet och det skapar verkligen ett lugn åt rummet.

Ikea hack för barnrummet av Käresta

Vegetarisk måndag- Snabblagad tortellini med gräddstuvad grönkål och rostade solroskärnor

mormorsglamour

Bästa sättet att laga mat på är när det går fort och är gott. Det här receptet har båda delarna. Som barn så älskade jag tortellini och kunde äta det ofta. Helst så torr som möjligt, utan sås. Som tur är så utvecklas smaken och nu kan jag inte tänka mig att äta saker utan sås eller goda grönsaker.

Idag är det måndag så varför inte passa på att äta vegetariskt. Gräddslungad tortellini och grönkål med rostade frön och soltorkade tomater. För er som tål valnötter så ta det istället och rosta i pannan. Och för dig som är allergisk går det lika bra med solrosfrön och pumpakärnor som rostas lite snabbt i stekpannan.

För dig som inte upptäckt grönkål ännu. Det är en av mina favoritgrönsaker i köket. Supergod. Men behöver oftast hettas upp på ett eller annat sätt. Jag steker den oftast i pannan tillsammans med lite smör och serverar till det mesta. Men i detta receptet så blir den stuvad.
Snabblagad middag på vegetariska måndagen

Recept på Tortellini med gräddstuvad grönkål, soltorkade tomater och rostade solros- och pumpafrön

 

500 gr färsk tortellini

1 hackad gul lök

8 st soltorkade tomater i olja

2 msk smör

500 gr grönkål

2 dl grädde

1/2 grönsaksbuljong tärning

0,5 tsk salt

0,5 tsk peppar

80 gr solros frön och pumpafrön

Börja med att koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Stek löken mjuk i smör. Tillsätt grädde, grönkål, salt och peppar. Låt puttra i 7 minuter.

Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en torr och het panna. Blanda pastan med grönkålen och skivade soltorkade tomater.

Tips! Jag hade inte så mycket grön kål hemma så jag blandade ut det med kirskål och spenat. Funkar finfint.

Servera och njut :)

Snabblagad middag på vegetariska måndagen