DIY Mormorsglamour

Galet god soppa med räkor och morötter

mormorsglamour
mat

recept-raksoppa-lchf

Tänkte bjuda på en av mina favoritsoppor. Kanske inte den smalaste soppan du ätit, men definitivt en av de godare.recept-raksoppa-lchfGalet god Räk- och morotssoppa

Recept för 4 personer

2 dl creme fraiche

2 dl grädde

maizena

3 morötter

scharlottenlök

5 dl vatten

2 fiskbuljongtärningar

dill

250 gr räkor

2 msk smör

Börja med att finhacka löken och riva morötterna på rivjärn.

Smörkoka lök och morötter tillsammans i 10 minuter.

Häll på grädde, creme fraiche, vatten, buljongtärningar och dill. Låt koka i några minuter och red av med maizena eller vetemjöl till önskad konsistens.

Skala räkorna och lägg i skålen precis innan servering.

Låt smaka!

recept-raksoppa-lchf

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel Vem har sagt att…

Vem har sagt att upp och ner inte är rätt?

mormorsglamour

Som jag berättade igår, så var jag på Nacka byggnadsvård och fick med mig en sak därifrån. En fin vas tänkte jag.

Ser ni det blåsta glaset med bubblor i?När jag stod i kassan så frågade jag om de kunde berätta lite mer om den här vasen. Eftersom det är en byggnadsvårdsbutik så tänkte jag att det kanske fanns en liten historia om den.

-Ja, sa han i kassan. Inte är det någon vas i allafall…  

-Vänd på den istället. Det är en glaskåpa från lyktstolparna som tidigare stod på Orminges gator och den tillverkades 1967.

Glad gick jag därifrån och förundrades än en gång över det här med återbruk. Så roligt det är! När en glaskupa som tidigare stått i Orminge och spritt ljus på gatorna, nu får flytta hem till mig och mitt vardagsrum och agera vas.

Enligt mig bästa sortens återbruk.

Kommentera - 10 kommentarer
Nästa artikeln Galet god soppa…
Föregående artikel En av de där vac…

En av de där vackra ställena.

mormorsglamour
Nacka-byggnadsvard-aterbrukI dagarna var jag på Nacka Byggnadsvård. Här kan man hitta det mesta till det gamla huset och jag var ute efter ett gammalt handfat till ateljén, men tyvärr fanns det inget av det som jag hade en bild av i huvudet.
Visst är det svårt det där när man har fått en bild i huvudet? och sen måste man hitta just det som man är ute efter, vilket oftast inte är det lättaste, för det är inte alltid det finns ens… Förutom i huvudet.
Nacka-byggnadsvard-aterbruk-fagelburDet blev helt galet mycket bilder från butiken så jag bjuder på ett bildregn.
Förresten… för att ni ska få känslan av att gå runt på Nacka byggnadsvård.Tänk er att det luktar linoljesåpa i hela butiken och kassören står i blåvitrandig skjorta som förr i tiden. Man kommer minst 100 år bakåt i tiden och det är då det är som allra bäst, och vackrast!
Nacka-byggnadsvard-aterbruk-sockerladaNacka-byggnadsvard-aterbruk-medicinskapNacka-byggnadsvard-aterbruk-gamla-fonsterNacka-byggnadsvard-aterbruk
Nacka-byggnadsvard-aterbruk-gamla-handtagNacka-byggnadsvard-aterbruk-gamla-dorrarNågot dag, när jag har mölighet att transportera hem den. Ska jag köpa mig en gammal dörr, med sådär vackert avskavd färg. Tänker mig att det blir en perfekt bakgrund att fota saker på.
Men som sagt det får bli en annan dag. Å jag tänker mig bara vilken beslutsångest jag kommer att få, när jag måste välja en av alla vackra dörrar som står här och väntar på nya ägare.Nacka-byggnadsvard-aterbrukNacka-byggnadsvard-aterbrukEn sak fick följa med hem också, men det visar jag en annan dag. Jag tänkte använda det till något annat än vad det är från början…
Den bästa sortens återbruk, när man finner nya användningsområden för gamla saker.
Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Vem har sagt att…
Föregående artikel Enklaste sättet…

Enklaste sättet att slippa en otrevlig värdinna

mormorsglamour

Vilken skön helg vi haft. Tack vare att vi bestämt för att fira sambon på restaurang tillsammans med släkten, så slapp vi panikstäda och laga mat. Istället tog vi det lugnt och hade en riktigt slappardag i mysbyxor och laddade inför kvällen. Så himla skönt! För jag är tyvärr inte den avslappnade typen när det kommer till fest. Mer tokstressad och riktigt otrevlig. Även om jag blivit något bättre genom åren.

Så tacksam var jag för att få bara ta det lugnt och på sin höjd fokusera på vad man skulle sätta på sig till middagen. 

Bänken fick sig en liten uppdatering med ett nytt stilleben av saker jag redan hade hemma. Ett av de bästa sätten att förändra är att bara flytta runt på saker och gruppera dem i olika stilleben. 

Ser ni förresten ljusstaken? som egentligen inte är en ljusstake, utan en vas. Till min glädje upptäckte jag att den hade rätt dimensioner så att ett ljus fick plats istället för en blomma och vips hade jag en bullig ljusstake istället.

Förutom kalas och en slappardag hann vi med att göra halsband av gem. Som det fick en att minnas när man var liten och satt på sitt rum och gjorde de vackraste halsband och armband. Och jag måste erkänna det är något meditaivt över att trä de där gemen genom varandra.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln En av de där vac…
Föregående artikel En fredagsefterm…