10 inspirerande projekt att gjuta i betong till din trädgård


Nu är egentligen bästa säsongen att börja med att gjuta i betong och det finns hur många idéer som helst som man kan göra. Så här kommer en bildregn med fina projekt till trädgården, vissa tar längre tid än andra. Men jag vet att ni kommer bli förvånade över hur roligt det är när ni väl sätter igång. Visst det blir lite kladdigt och det är bra om du kan vara ute och blanda betongen, som by the way känns som när man satt i sandlådan och blandade vatten med sand. Svårare än så är det inte. 
Det finns massor av vackra vintagefat att gjuta av. Ett tips när du letar efter fat att gjuta av. Titta på baksidan, för det är som baksidan ser ut som fatet senare kommer bli. Smörj in fatet på baksidan med olja ordentligt i alla små detaljer och blanda sedan betongen efter förpackningens anvisningar. Kleta på betongen i ett tunt lager och låt torka i några dagar. Sen tar du försiktigt bort betongen, sakta sakta. Efter det är ditt fat klart!
ller varför inte gjuta fina gåplattor med stenar som dekoration. Dessa är gjuta i gjutrör som sågats av i lagom höjd. När du ska gjuta dina gåplattor. Glöm inte att lägga i en armering i betongen så inte betongplattan spricker på en gång när du går på den. Vad är då armering? jo, exempelvis, armeringsjärn, gjutjärn eller hönsnät. Finns i bygghandeln.

En jättevacker kruka som gjutits genom att använda två formar. En för ytterformen och en för innerformen där man sen kan plantera sin blomma. Glöm inte att göra hål för dränering i krukan. Det kan du göra genom att placera en kork mellan form ett och form två. 

En häftig installation får man om man tar nylonstrumpor som fylls med betong och hänger upp. Då blir de så här häftiga, kul att klä en vägg med. 
tt lite mer tidskrävande projekt är dessa fina stora plattor med urtag för krukor. Superfint! 
Stora krukor som gjutits i olika storlekar, blir också ett fint blickfång i trädgården.
en här fina stolen har gjutits i gjutrör och i botten av röret har man lagt ett vackert löv som har fått göra avtryck i stolen. Glöm inte att armera! 
Eller varför inte dränka en stor filt i betong, lägg den över en stol som har sett sina bästa dagar och vips så får du en vacker betongstol.

Vackra enkla trädgårdsplattor gjutna i gjutrör. Enkelt och snyggt. 

Tips till dig som ska gjuta i betong.

– Glöm aldrig armering om du gjuter något som är tjockare än 1,5 cm

– smörj alltid formen med olja, vaselin eller lack, så släpper betongen enklare

– oftast när du gjuter behöver du tänka bak och fram. Oftast är det som är i botten det som kommer synas och det som är högst upp det som är den fula sidan.

– Det är enklare än du tror och riktigt kul att kladda. 

– Köp gärna en betongbok som beskriver momenten ordentligt, min favorit är Stora betongboken.

– Ha kul och släpp loss fantasin!

Fler inspirerande bilder och länkar till källorna hittar ni i min Pinterestboard Concrete

LOADING..