Färgsättning i hemmet – mina 5 bästa tips för att skapa ett harmoniskt hem

färgsättning 5 bästa tipsen för en harmonisk inredning

Ett av våra mest populära poddavsnitt är nr 16, den om färgsättning. Jag fick ett mejl om jag inte kunde skriva ner några punkter i bloggen som stöd till avsnittet. Så här kommer det. Mina 5 bästa tips på hur du lyckas med färgsättningen som i sin tur leder till en harmonisk inredning. Here we go!

1 Håll ihop färgskalan

Bestäm dig för vilken färgskala du ska använda dig av i ditt hem. Väljer du en av dessa grupper nedan blir det inte bara enhetligt känsla på ditt hem, det blir också hållbart, då du enkelt kan flytta runt kuddarna från sovrum till vardagsrum, då alla toner passar med varandra.

• Pastell – toner med vitt i sig.
• Dämpad/smutsig/dammig – toner med svärta i sig.
• Klara toner – primärfärger, alltså oblandade skarpa kulörer, tänk Brio.

färgsättning dämpad kulör

Man väljer en av dessa tre och sedan kan man jobba med någon av nedanstående alternativen på färgsättning.

2 Accentfärger

Ofta har vi neutrala toner på våra väggar och i våra hem. Att jobba med en accentfärg som färgsättning är effektfullt och ger mycket kontrast till hemmet. MEN, dutta inte ut din accentfärg överallt i hemmet. Har du exempelvis ett vardagsrum. Tänk på regeln, ”ping ping ping”. Det betyder…

färgsättning ping ping ping

Kulören du valt, låt oss säga blått, ska förekomma 3 ggr i vardagsrummet. Tänk det som en enhet. Så en samling med jackan, 3 vaser i den blå kulören blir en, kudden, pläden och soffan en, och tavlan på väggen en. Så samla din samling så det inte blir 15 punkter, för då blir det plottrigt och allt annat än harmoniskt.

3 Nyanslika kulörer

Nyanslika kulörer är de som håller samma nyans fast olika kulör. Alltså det kan vara en blå ton, en grön ton och en rosa ton, MEN alla håller samma nyans. Alltså de har lika mycket svärta/vita i sig.

nyanslika toner färgsättning 1

På en färgprovlapp med 5 kulörer kan man förklara det som att kulörstyrkan nr 2 på blått, och nr 2 på den röda och nr 2 på den rosa och nr 2 på den gula passar alla med varandra. Detta är ett sätt vi sett mycket av i art deco stilen. Och när man lyckas med det, ser det mycket elegant och proffsigt ut. Passar bra till den klädda stilen och kan vara lite svårare.

Komplementsfärg:
Här kan man också arbeta med 2 färger. Välj då att arbeta med komplementsfärgerna. En färgs motsatsfärg. Vilka färger som är varandras motsatser är dock långt ifrån självklart. Men om vi gör det enkelt för så placeras komplementfärger oftast mittemot varandra i färgcirkeln. Se nedan.

FÄrgcirkeln

4 Samma ton

Här väljer man en kulör, låt oss säga grå, men väljer olika nyanser av den. Man brukar tala om 50/150 regeln. Man adderar sidekicks till den grå man valt. En som är 50% ljusare och en som är 50% mörkare. Ett enkelt inredningssätt som är relativt lätt att lyckas med.

färgsättning grått

Glöm inte att här måste man tänka extra mycket på de 5 elementen och se till så man får in mycket växtlighet samt att få in material och form för att balans ska uppstå.

5 Inred utefter ett mönster

Slutligen, att inreda efter sin favorittavla, en fondvägg, en matta eller ett härligt mönster hjälper den som tycker det här är svårt. Lyft ut 2 av färgerna från dekorationen du inspirerats av och ta upp det i textilier som kuddar, plädar, matta ljuslyktor och gardiner. Ofta har konstnären eller designern redan tänkt till här, och tonerna är likan i nyans så det är bara att kopiera och lyfta ut kulörerna i rummet.

mönster färgsättning

Detta var mina bästa inredningstips för att lyckas med färgsättningen i hemmet. Allra bäst blir det om ni lyssnar på avsnittet där jag förklarar mer med exempel. Hoppas ni gillar!

Ha nu en fin onsdag!

Kramar
Jannice

Bilder: Pinterest via Behance. Hemnet. HM Home. 

 

 

 1. Josefin skriver:

  Bästa bästa!! Stort tack för all inspo som du ger. Podd-avsnittet var grymt och så även detta inlägg.
  Jag har dock svårt mellan pastell och dämpat. Jag vill hålla mig till dämpade toner men sneglar då och då in på pastell. Tycker det är svårt att ibland se skillnad mellan dessa två. Kanske jag är ensam om det :).

  Hursom – stort tack för en toppenblogg!
  Kram!

 2. Anna skriver:

  Menar du att man endast ska välja en (1) av dessa tips, ex. Samma styrka ELLER samma kulör i olika nyanser eller kan man kombinera? Gäller detsamma för basfärgerna eller endast ev accenter?

  1. Att välja en färgton är a och o. alltså pastell, dämpad eller stark.

   Sedan kan man jobba med färgen som accent, ton i ton.. nyanslik osv 🙂 kram

 3. Bäst, det är vad du är!!! VILKEN hjälp detta inlägg var för mig, fantastiskt bra!

  <3

 4. Elin skriver:

  Hej! Vill bara kika in och säga att jag tycker du är grym och din blogg har verkligen fått ett lyft när du kompletterar med er superpodd. Jag och min lilla familj har sedan 6 månader tillbaka bott i vårt nybyggda hus och dina tips är till STOR hjälp. Tack och trevlig söndagkväll! Kram

  1. ÅÅå vad glad jag blir över att höra detta. Det är precis så jag tänkt! STOR KRAM

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Jag föreläser på Slättarpsgård och det kommer bli en urmysig kväll!

Jag föreläser på Slättarpsgård 12 november.

AB_ateljelena-addsimplicity-srgb-8

Foto: Lena Evertsson ateljelena.se

Ni är många som frågar mig om jag inte har öppna föreläsningar. Jo då ibland händer det, och här är något jag själv skulle velat gå på, för hur mysigt låter inte det här?

Den 12:e november gästar jag Slättarpsgård utanför Malmö. Ni bjuds på buffé i härlig inspirerande miljö. Jag pratar kring hur vi kan inreda för att skapa en skön känsla genom hela hemmet där välbefinnande är det centrala. Hur binder man ihop det man har med julens vackra ting och kulörer. Jag tipsar er utifrån 3 olika stilar och med enkla medel ger jag verktygen för hur du kan skapa ett värmande och harmoniskt hem i vinter.

Va? Hur mysigt låter det inte? Boka, ta med en vän, mamma, maken, dottern.. ja ni hajar. Kom och börja julen med mig och tjejerna på Slättarpsgård.

Pris: 350 kr/pers.

Anmäler gör du på: info@slattarpsgard.se

Hoppas vi ses!

Kram Jannice

Bild: Lena Evertsson

.

.

 

 1. Hejsan!
  Blev nyfiken på vad din vita skjorta kommer ifrån?
  Tack för en inspirerande blogg.
  Med vänlig hälsning, Chanette

 2. Kicki skriver:

  Åhhh, ibland hatar jag att bo längst upp i norr. Här snackar vi bakom guds rygg BIG TIME! Hur gärna hade jag inte velat vara med på den inspirationskvällen, skulle vart en dröm att få lyssna på dig i en sån miljö.😍 Avis på alla som har möjlighet att göra det…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Skapa höstmys på mindre än 2 minuter…

Skap höstinredning på mindre än 2 minuter. Boa in ditt hem på 2 minuter.

11f81bd36983f53b2baec83c3a497467

 

Om du vill boa in ditt hem på mindre än 2 minuter. Byt en kudde i soffan till en värmande färg och ta upp kuddens kulör i buketten på bordet, och i en pläd i en sittmöbel mittemot. Alla goda ting är tre när det kommer till färg!

Klart!

I bilden ovan har man valt att ta upp den varma bruna tonen i redan befintlig skinnfåtölj på kudden i soffan och i vasen på bordet. Ett bra inredningstips för att binda samman inredningen, ping, ping, ping.

Extra höstmysbonus!
Se till att dina fönster har friska gröna växter. Det minskar energidraget och hjälper till att skapa en ombonad känsla i rummet.

Ha en fin lördag!

Kramar Jannice

Bild: Layered Interior

.

 1. Maria skriver:

  Vill bara säga att din blog är så bra och jag uppskattar att du är så generös med att dela med dig av dina kunskaper om feng shui och inredning! Din blog är, i min mening, den bästa inredningsbloggen i Sverige idag och jag ser fram emot varje nytt inlägg!
  Stort tack!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..