Ett pepparkakshus jag vill ha!

Bild: Arla Köket

Var inte det här pepparkaksuhuset lite lagom stort och gulligt. Inte en massa nonstop utan lite classy, med polkargris och små söta marshmallows. Hahaha… ja jag vet att ungar vill klabba på en massa, men det här var fint och så här lyckas du baka det fina huset. Kanske något att göra imorgon när det är första advent?

Arlas pepparkakshus Genom att grädda huset i två omgångar får man raka, fina kanter som inte flyter ut. Det gör att alla delar stämmer när man sätter ihop huset. Om man tycker att det är svårt att skära ut fönster kan man hoppa över det och istället spritsa fönster med kristyr.

1/2 sats Arlas pepparkaksdeg (se recept pepparkakor) 1 tub färdig kristyr 1 påse polkagrisar 1 påse små marshmallows Karamell: 2-3 dl strösockerSkriv ut våra mallar på papper och klipp ut dem. Klipp också ut för dörr och fönster. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till avlånga fyrkanter ca 3 mm tjocka. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på mallarna lagom glest och skär ut delarna med vass kniv.

Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Ta ut plåten ur ugnen och låt delarna svalna. Lägg på mallarna igen och skär kanterna raka. Skär ut för dörr och fönster med en liten, vass kniv. Grädda igen 5-10 min tills delarna har fått fin färg. Låt dem kallna. Garnera husets alla delar med kristyr. Sätt fast godiset med en klick kristyr. Låt allt ligga och torka.

Montering: Smält sockret till karamellen i en ren, torr stekpanna på medelvärme och rör hela tiden. Sockret ska bli helt smält och ljusbrunt. Var helst tre personer när husets sätts ihop. En passar sockret i pannan som ska stå på svag värme och hållas smält men inte brännas och inte hårdna. Doppa sedan gavlarnas raka sidor i karamellen, en gavel i taget och foga snabbt ihop dem med husets långsidor. En person doppar och den andra håller ihop delarna. Sockret stelnar fort så man måste vara snabb. Bred karamell med en kniv på gavlarnas sneda sidor mot baksidan av huset och lägg snabbt på ena takdelen. Bred sedan karamell på gavlarnas sneda sidor på framsidan av huset och lägg på den andra takdelen. Ringla lite karamell i fogen på taknocken. Doppa dörrens ena långsida i karamell och sätt fast den. Sikta över lite florsocker på taket som snö.