Före och efter – sovrum

Hittade de här bilderna från ett jobb som jag gjorde för längesen. Ett sovrum åt goda vänner, där de ville ha mer balans och harmoni i inredningen. Huset de bor i är fantastiskt vackert hus från 1920-talet, med en mysig balkong i anslutning till sovrummet.

Paret (i alla fall den ena hälften, hihi) älskar att handla på auktion, så det fanns gott om vackra prylar att arbeta med.

Problemet var att det inte hängde ihop och paret tyckte att de delade olika meningar vad gällde stil, tycke och smak. Så jag bad dem ta ett glas vin en kväll, en hög med inredningstidningar och sedan riva ut allt det tyckte var fint. Och visst gjorde de det! Det var utifrån den moodboarden jag sedan hittade gemensamma nämnare för vilken stil båda skulle tycka om. Skandinaviskt ljus möter färgglad rustik Marrakech.

Inom Feng Shuins lära ska man undvika att ha sovrummet i anslutning till badrummet eller toaletten, eller iaf så här nära som de hade det. Detta då badrum och toalett bär på sunkiga energier. Så som visar sig senare, valde jag av flera anledningar att möblera om hela rummet för att skapa optimalt välbefinnande.

Paret saknade nattduksbord. På ena sidan stod en stol och på andra inget alls. Sovrum är behov av tvåsamhet och det är därför viktigt att skapa symmetri med nattduksbord, dels för det praktiska och funktionella, men också för balansen och skönheten. OCH tvåsamheten!

Den vackra byrån saknade iögonfallande stilleben och behövdes fräschas upp med belysning och pynt. Så jag började helt enkelt att fixa till det. Åkte och handlade lite smått och gott och så här blev det. Förvandlingen kostade ca 7 000 kr.

Först och främst möblerade jag om, så att paret vaknar med en vacker syn mot balkongen, än in på en toalettstol. Jag köpte en mdf platta, skruvade i sängens redan befintliga ikeagavel och stoppade den med ett gammalt täcke och skumgummi. Köpte linnetyg från det stora varuhuset och häftade dit med häftpistol. Köpte två likadana sängbord i mörkbrunt som var ett av parets gemensamma stil (mörka möbler). Den vackra bänken är också från Ikea och skapar ett fint avslut och är en vacker och funktionell möbel till täcke och kuddar. Jag beslutade mig även för att hänga upp gardiner för att göra rummet mysigare. Linnegardiner i samma naturfärg som sänggaveln.

Kuddarna är från Indiska och överkastet från Ilva, liksom sänglamporna.Nattduksbord och bänk, Ikea.

Flera mönster, men färgen petroleum förenar dem alla. En linnekudde lugnar och tar upp både sänggavel och gardiner. Den stickiga rosa ger ett litet oväntat inslag och räcker för att ”busa” till det och skapa en accentfärg till rummet.

När jag hjälper mina kunder att inreda ber jag alltid om att få leta efter prylar på deras vind osv. Den här underbart vackra lampan låg bortglömd i en hörna i källaren. Gah… så fin! Jag gjorde ett stilleben av vackra minnen, och skapade ett litet ”altare”. Belysning (ett måste) och en frisk skönhet till orkidé skapade elden i rummet och tog upp färgen i kudden på bänken.

Den tidigare fönsterdekorationen höll inte stilen med resterande del av rummet, så här följde jag upp det lite rustika, bytte kruka och köpte en orkidé i kärlekens färg. På väggen hängde jag upp en vacker lampett och i fönstret fick några tänkvärda böcker ligga.

Att vakna till en bukett med färska blommor är väl en dröm och så makalöst enkelt ”må-bra-tips” som inte behöver kosta många kronor. Så en kvist från trädgården som tog upp färgerna jag valt var väl alldeles perfekt. De runda nattduksborden är att föredra då de inte ger några skarpa kanter och känns behagliga i ett sovrum.

Slutligen fick även balkongen sig en härlig make over. Färgglada lyktor och en orientalisk matta i plast. Två stolar och ett bord där man kan möta både morgonsolen och njuta av solens sista strålar om kvällen.

Tja, det var som sagt ett före och efterreportage på ett jobb jag gjort. Jag vet vid det här laget att ”före- och efterreportage” är ett av era favvisinlägg, och vad gör man inte för sina underbara läsare.

Nähä, när Charlie vaknar ska jag ta med honom på en promenix.

Önskar er en härlig tisdagskväll!

Kram Jannice