Frågor & Svar 7

Hej! Jag skulle veta mer om hur man stylar i fönster i olika stilar. Vad är fint utifrån? Vad är fint inifrån? Jag skulle också vilja veta hur man livar upp en vit putsfasad med vita fönster. Skulle behöva blomlådor eller nått men vet inte hur man gör det snyggt! Tack för en fantastiskt bra blogg! Älskar alla inlägg och lär mig massor!

Jannice svarar: Först och främst inreder man INTE utifrån. Du gör det för dig själv och inte för någon annan. Bra tips hur du får fina fönster är att ta del av mitt föregående inlägg om stilleben. Det handlar om motståndsförhållanden. Hög mot lågt, mjukt mot hårt, kantigt mot runt. Att också tänka på att låta ena sidan var tom ibland är skönt om det händer mycket eller är om du placerat något stort på ena sidan. Det låter om om du har mycket metall. Se till att jobba med exempelvis svarta blomsterlådor för att få in vatten, växtlighet i grönt och jobba med roströda/purpurfärger på hösten och rosa på sommar och vår så får du balans! Lycka till!

Hej! Jag har svårt att få till det i fönsterna , har 4 st i v-rummet. De är med spröjsar 6 st/fönster rätt djupa eftersom det är ett gammalt gathus. Det måste ju vara snyggt både inifrån + utifrån gatan. Har även svårt att hitta kuddar till mina Howard soffor, har vitt-beige-brunt i rummet, rummets färger är de vi har i vår konst på väggarna. Tack för alltid trevlig läsning/ Lisa i Hbg

Jannice svarar: Åter igen som jag svarade i frågan ovan. Man inreder inte för folk utifrån, förstår inte alls den filosofin. Om det är vackert för dig inomhus så här års är det huvudsyftet. Det låter som du ska satsa på stora saker. Jag hade jobbat med stora lampor på fönstrena ute i kanterna … sedan vid dessa lampor tänk på motsatsförhållanden och ta inspiration från mitt föregående inlägg om stilleben. I ett av fönstrena exempelvis 2 sätt bara en jättestor vacker vas…. När det kommer till färger i soffan hade jag valt några närliggande färger som finns i någon av de stora målningarna. Så här års är det vackert med brända toner som passar hur fint som helst till dina färger. Lycka till!

Hej. Har funderat ett tag på denna sak. Vi ska total renovera våra barns blivande rum. Det ska sättas in vattenburengolvvärme, ny gardrob, ny el o nytt golv. Nu min fråga hur ska jag möblera på bästa sätt? Läste inlägget om hur ni hade räknat o mätt i Charlies rum. Jag vill göra rummet så fint jag kan för barnen som ska dela det ett tag. En tjej på 6 år o en kille på snart 3 år. Fundera på neutrala färger på väggar o kanske ett grått golv (antingen trä eller laminat) sen färger på kuddar och annat. Vore tacksam för all hjälp jag kan få. Tack för en toppen blogg. K

Jannice svarar: Tycker det låter klokt att välja basfärger. Finns ju hur söta tapeter som helst nu i basfärger, vi har en prickig i vitt och beige från boråstapeters serie bohem. Kanske en fondvägg från Ferm Living. Tänk på att barnen ska sova i kraftposition och ha uppsikt över dörren. Ha stöd i ryggen och känna trygghet, det är absolut det viktigaste. Inreder du sedan i neutrala färger är det enkelt att förändra med små medel och låta barnen bestämma den färg de gillar mest för tillfället. Lycka till!

Hej Janice! Tack för en galet inspirerande blogg! Jag undrar var du har köpt hästhuvudet i trä? Jag har svart, vitt och grått som basfärger i mitt vardagsrum, men skulle behöva få in några detaljer i brunt läder eller mörkt trä. Har du några förslag?
/Helena

Jannice svarar: Det är inte i trä utan i järn, är köpt på Flowerteam i Helsingborg. Tycker du är rätt på det. Leta efter mörka korgar, kanske några vackra fat i mörkbrunt eller varför inte en mörkbrun stor keramikkruka. Även föremål i järn fungerar då de ger brunt.

Hej hej!
Såg att det redan kommit några frågor om fönster och min fråga gäller också detta men specifikt hur man beter sig om man har väldigt smala fönsterbrädor? I vissa av våra fönster här hemma har vi fönsterbrädor som bara är ca 12 cm breda och jag tycker det är supersvårt att hitta växter och lampor som funkar. Vill liksom inte att det ska bli för futtigt för fönstren är rätt stora men det går ju inte direkt att limma fast stora krukor heller skulle verkligen uppskatta lite råd i detta!!
Tack på förhand!
Erika

Jannice svarar: Ja det är inte alls lätt. Jag föreslår att byta ut brädan och välja en bredare. Blir lättare att få fint då. Lycka till!

Hej! Jag måste börja med att säga att din blogg är fantastisk. Jag blir så inspirerad. Tack för att du orkar ta dig tid och göra så bra inlägg. Jag undrar även som vissa ovanstående hur man får till det fint i fönsterna. Sen skulle jag även vilja ha lite tips på hur man ska ha tavlor. Jag har en stor vit vägg i mitt vardagsrum som jag inte vet hur jag ska få fin. Ska man ha en stor tavla eller många små? Ska tavlorna gå i samma färg som inredningen eller ska man bryta av.
/Johanna

Jannice svarar: När det kommer till fönstrena, se svar ovan där jag gjort uttömmande svar redan i ämnet. Att hänga tavlor är en konst i sig. Fundera på vad du vill ha ut av tavlorna? Är det ett stökigt rum? Häng två rejäla som strukturerar upp. Behöver du busa till rummet och göra det mindre perfekt. Gör en tavlevägg där konsten är densamma men ramarna udda eller ramar samma och konst som går i ungefär samma stil (ex akvarell, eller olja eller skiss… osv) Lycka till! Och tack för dina söta ord om min blogg, det värmer ! Kram J

Hej!
Håller på och renoverar och ska snart börja inreda vårt nya gästrum. Det är ganska litet så allt måste vara väl genomtänkt. Vad tycker du är viktigast för att göra det både praktiskt och inbjudande? Har tänkt använda tyget Raxt av Olle Bonniér på bla. draperi. Känns det för hårt i ett gästrum?
Tack för en supertrevlig blogg! /Maria

Jannice svarar: Tänk på att jobba med ljusa färger på väggarna som förstorar. Sedan tycker jag inte att det blir för mycket med det tyget. Kul och lekfullt och man bor ju inte där så länge så i ett gästrum funkar det fint. Glöm inte att sätta in någor som jordar, och mjukar upp inredningen också. Ex växter eller korgar m.m.. Choklad på kudden, doftljus och en kvist på nattduksbordet i en vas blir pricken över i. Lycka till! Jannice

Hej!
Ska bli så skoj att få läsa svaren sen, alla ställer verkligen intressanta frågor. Min fråga handlar också (som min namne) om min vita vägg i vardagsrummet, hur “fyller man upp” den väggen så det blir ombonat men ändå inte pråligt.. Ska man sätta tavlor eller nån form av hyllor? En tavelvägg håller jag på att bygga upp på motsattvägg vid soffan, med posters, fotografier och citat bilder finns i min blogg hur det ser ut idag.. kram johanna (Kankse ska förtydliga att det handlar om väggen bakom matsalsbordet)

Jannice svarar: Se svar ovan. Det viktigaste är att det inte händer en massa på varje vägg. Händer det mkt bakom soffan, så hade jag använt mig av en stor eller två stycken tavlor vid matsalsplatsen, så de inte konkurrerar med varandra och ger ett för plottrigt intryck. Lycka till! J

Hej. Jag skulle vilja veta vilka andra bloggar du läser?

Jannice svarar: Just nu har jag läst väldigt lite bloggar. Ibland måste jag pausa själv för att inte påverkas för mycket av andra och för att få tid över till det jag vill. Men jag inspireras av vackra foton just nu och även mindre ytliga bloggar. Honeypieliving tycker jag är fantastiskt tilltalande, även Seventeendoors och norska bloggerskan Stylizmo inspirerar mig! Sedan läser jag gärna Frida Fahrmans blogg då hon har en inspirerande klädstil och ett fint sätt. Ebba von Sydow Kleberg är klok och skriver ofta bra inlägg i bloggdebatten.

Jag har genom din blogg blivit intresserad av feng shui – tack för det! Vårt hem har fått sig många lyft. Kan du tipsa om några bra böcker i ämnet? Tycker det skulle vara roligt att fördjupa mig ytterligare. /M

Jannice svarar: Att leva med Feng Shui och Feng Shui för själen, båda av Agneta Nyholm Winqvist är fantastiskt bra båda två. Även Karen Kingstons Rensa i Röran är kanon att starta med!

Vi har furugolv som har gulnat och jag ångrar mig varje dag att vi inte slipade om dem och vitlaserade innan vi flyttade in (vi gjorde det på övervåningen men tänkte att lilleman skulle repa dem så mycket där nere så vi väntar…dumt). Hur dämpar man dem på bästa sätt, finns det någon färg att använda i resten av inredningen som tar bort lite av det gula?

Jannice svarar: Undvik att använda färger med blått i (gråblå osv) för då blir de ännu mer gula. Beige, begiegrå (varm färg) och bruna toner är bäst, även olivgrönt kan ge en skön känsla till golvet. Lycka till.

Hej,
Har just slängt ut en matta i köket, eftersom den var alldeles för liten. Den gick dessutom i beiget, vilket var lite tråkigt tyckte vi. Bord i björk, vita stolar (Myran/Sjuan-inspirerade), side-board i björk, vita väggar, ekgolv (parkett). Tips på matta? Vi gillar grafiskt och färgglatt och har i övrigt en stor färgglad tygtavla som vi (jag) brukar utgå ifrån när jag fixar små stilleben (kanske att ta i, men ändå) i fönster och på sideboard. För övrigt är det så att din blogg äger !! Jag tänkte på stilleben-inlägget. Hur lång tid tar det inte att fixa ett sådant. Vilken kreativitet och energi du besitter! Jag tackar för all inspiration och fina tips!

Jannice svarar: Tusen tack fina du! Det värmer! Åååå bara jag läste de första raderna såg jag mattan hos er, och sedan när du säger att du gillar grafiskt, vad kan vara snyggare än den vi har från Olsson och Gerthel eller likande från Ikea i PS Stockholm serien, men den är inte riktigt vit och kan konkurrera med de vita stolarna, den jag har är vit. Lycka till!

Hejsan! Tack för en helt underbar och inspirerande blogg. Jag har köpt nya matstolar och vill nu även köpa ett nytt matbord. Det är vita pinnstolar och nu är frågan vilken färg matbordet ska vara? Golvet är i valnöt och väggarna har en vit boasering med en vit tapet med “silverstänk” ovanför. Blir det för “snällt” med ett vitt bord?

Jannice svarar: Du skriver inget om någon matta så jag utgår från att ni inte har någon i mitt svar. Isf kan vitt vara vackert men välj en lite ruffigare eller coolare lampa. En i industrilstil i silverchrom hade varit hur snyggt som helst till allt! Lycka till!

Hej! Har frågat förut om betsen på den mörkbruna byrån i vardagsrummet…gjorde du som det stod på burken att man ska lägga på lacknafta på möbeln innan? Lackade du byrån efter betsningen vilken lack i så fall? Om inte, har betsen “hållt” ändå? (Färghandlaren sa att det kunde bli märken på ens kläder om man gick emot med en vit tröja tex ifall man inte lackade). Pallen från Åhléns i vardagsrummet är såå fin! Kollade på den igår, har du den i bomull eller sammet? Tänkte klä om en pianopall i det svarta elefanttyget från Svenskt tenn velar mellan bomull eller linne vad tror du? Tack för en superinspirerande blogg!

Jannice svarar: Hej! Jag målade betsen rakt på.. ingen lacknafta och inget har färgat av sig. Färghandlare kör med hängsle och livrem, inte jag så ta det med en nypa salt. Haha… tycker du ska ta och klä om i linne – absolut!! Bomull passar inte till möbler. Sedan har jag den i grovt linne/bomullstyg på pallen. Kram Jannice

Jag har precis köpt ett gammalt herrgårdsmatsalsbord med 6 stolar dessa stolar har brunt konstskinn som sits men den går att byta ut och det hade jag tänkt göra. Vilken fär tycker du jag ska ta på sitsen? Golvet i rummet är brunbetsat väggarna och tak är vita. Soffan är grå och mattor går i vitt och grått och kuddar i grått vitt och blått. Vilken färg tycker du jag ska ta på sitsen?

Jannice svarar: Vackert grått och vitrandigt tyg! Åååå så fint! Passar stilen på möbler också!

Vilka är inredningens tio budord enligt dig?

Jannice svarar: KUL FRÅGA! Här kommer de: inred med harmoni, skapa balans genom motsattsförhållanden, tänk hållbart, inred personligt, inred enhetligt, i enkelheten bor skönheten, växter ger oss kraft,  ingen-trend-hets, med neutraler  som färgsättning har du lättare att följa säsonger, omge dig med saker som är vackra.

Kul med frågestund!
Jag ska snart flytta in i min första lägenhet som har brun gammal parkett och vitmålade väggar överallt. Kommer ha ljusgrå soffa med vita möbler. Undrar därför hur jag ska tänka när det gäller matta? Färg? stor? Form? Har ett fönster i vardagsrummet, ska jag ha gardiner? isåfall vad? färg? vill få så mycket ljus som möjligt in i lägenheten och göra så den känns så stor som möjligt. Blir rummet större eller mindre med gardiner? // Nybörjare

Jannice svarar: Jobba med ljusa färger över lag. Rummet blir ofta mindra med gardiner men om du vill ha dem, så häng dem utanför fönstrena på väggen vid sidan om så lurar du ögat och fönstrena är lika stora som innan. Glöm inte att hänga gardinstången 20 cm ovanför fönstret så höjer du känslan av taket.  En rejäl matta som är lite mörkare än soffan hade jag valt. Vill du jobba med grafiska mönster är ikeas ps stockholm i svart och vitt kul. Men vill du ha det mer sofistikerat, så väljer du det första alternativitet. vackert att sätta till puderrosa och andra dova pastelliga färger. (Mattan ska vara rektangulär). Lycka till!.

Hej! Tack för en toppenblogg! Vad har du för råd gällande att blanda metaller, t.ex. guld-kristallkrona och silverljusstakar, bordslampor, ramar. Hälsningar Susanne

Jannice svarar: Jag tycker det är snyggast och blir mindre plottrigt om man väljer ett utav dem. Det gäller dörrhandtag, ljusstakar, tavelramar etc. Det blir också lättare att flytta runt prylar i hemmet och på så sätt få en mer enhetlig inredning. Kram Jannice

Tack för din underbara blogg och all inspiration den ger!!
Min fråga är om tavelbelysning. Ser att du ofta har det och det är ju ett trevligt sett att få mer punktbelysning. Jag tycker det är svårt att veta vad jag ska ha för belysning. Kan du ge några konkreta råd och föreslå någon belysning som funkar. Hur gör du med sladden? Tack för svar!

Jannice svarar: Tavelbelysning är kanon! Det finns en på Ikea nu, heter Ribba, som är lätt. Om man inte bygger om hemma och kan bygga in elen, så drar jag den rakt ner bara. Tavlan döljer ju en del och är den bara rakt och prydligt satt och i ungefär i färg med väggen blir det fint.Lycka till!

Hejsan,
Jag och min sambo bor i en lägenhet på 27 kvm. Vad är ditt bästa tips för att få en ombonad och mysig känsla? Och smarta förvaringstips skulle jag också uppskatta . Du har en mycket välskriven och inspirerande blogg, och det tackar jag för /Ida B

Jannice svarar:Tack söta du. Ni bor litet så tänk ljusa färger. Mysigheten kommer i belysning, lyktor och fina tyger och kuddar. Jobba ton i ton i varsam övergång när ni har det så litet, blir mindre plottrigt och oroligt. Jobba med förvaring på väggar, eller sätt er säng på ett gäng malm byråer från Ikea, blir kanonbra! Lycka till!

Ditt älsklingsträd, vad är det för sort? //Jes

Jannice svarar: Ååå förstår inte frågan. Är det något jag visat? Annars om det bara är allmänt så är det silverpäron. Inomhus tror jag du kanske syftar på det jag har här hemma, som nästan ser visset ut och jag vet faktiskt inte vad det heter. Tyvärr, kan någon hjälpa mig? Myrsin gillar jag också. Kram Jannice

Hej Jannice! Vi har nyligen dränerat vårt hus & har tänkt fixa till vår källare. Finns väldigt lite källare -inspiration att hitta.
Jag undrar om det finns några konkreta tips man kan tänka på för att göra källarytrummet så mysigt & fint som möjligt.,
utan för den sakens skull använda organiska material mot väggar & golv. Vi vill ha en “säker” men snygg källare. En gillestuga & ett gästrum/kontor som ska inredas! Kram!

Jannice svarar: Ojoj, det är verkligen en utmaning 🙂 Undvik källarkänslan genom att måla vitt fräscht och använd lyxiga material. Använd bra belysning och massor uplights, så att känslan ”nedåtgående” undviks. Jobba med massor textiler och sätt in en spis om inte det går, en fejkspis…. det kommer göra susen. Undvik för mycket bruna toner. Använd istället grått och lite mer fräscha toner… kram och lycka till!

Hej och tack för god läsning. Du verkar vara en tjej med många järn i elden och ger ett väldigt välorganiserat intryck. Hur gör du för att planera din dag, lägga upp din arbetsvecka, hur får du balans mellan jobb och privat? Skulle vara kul att få ta del av dina tips och tricks. Mvh, Amanda

Jannice svarar: Tack söta! Ja du även jag kan vara ostrukturerad, men jag gör alltid att göra listor. Har ett schema för dagen! Japp, 9-10 mejl, adminstration 10-11 , sen är det fika etc… promenad mm. Bra att lägga upp det så tycker jag. Jag är också noga med att mappa in min mejl och att alldrig ha mass olästa mejl etc. Innan jag slutar dagen gör jag nästa dags att göra lista… kram och lycka till!

Hej!
Är en trogen läsare även om jag inte gör mycket väsen av mig. Vi flyttade till hus för drygt två år sedan och har ett rum i huset som jag har svårt att få till – vardagsrummet. Huset var nyrenoverat och i v-rummet är det en brunbeige tapet, en varm färg men ganska svår. Det är i övrigt parkettgolv och 2 fönster som är ganska små med tanke på att det är över 2,5 m i takhöjd och en stor öppning mot matrummet (som har vita väggar). Jag tycker det är svårt att få till bra balans, jag är ingen proffs på feng shui men jag känner att det inte riktigt blir bra. Är det för tungt (jord)? Hur ska jag väga upp väggfärgen med möbler och färger, fönster och gardiner, pynt, kuddar detaljer för att få en bra balans och harmoni? Stort tack för alla dina tips du delar med dig via din blogg.
Kram Karin

Jannice svarar: Hej, ja känslan du ger och hur det låter är att det är för mycket jord, då även golvet är jord (parkett), varför kan ni inte måla om? Tycker definitivt att ni ska ge det en annan kulör.. lite ljusgrå kanske? Vacker mot parketten. Annars måste ni jobba med mycket metallelement och vatten för att väga upp all den jorden, men det kommer bli svårt. Måla om 🙂 Kram Jannice

Hej Jannice och stort tack för all inspiration du ger!! Lär mig ständigt av din blogg! Vi har nyligen köpt första huset, från 70-talet med ganska låg takhöjd. Taklamporna från vår tidigare sekelskiftslägenhet går helt enkelt inte in. Vad har du för tips i lampväg när man har lågt i tak? Sen tycker jag det är svårt med den sista “finishen” som gör att det känns så härligt mysigt och hemtrevligt, kan inte sätta fingret på vad som fattas men det kanske finns lite tips vad man ska tänka på?!
// Louise

Jannice svarar: Spots är absolut bäst i taket, och sedan använd er av mer av dekorationslampor i fönster, golvlampor och vägglampor! Absolut! Annars om du vill ha något över bord etc, så se till att tänk på att jobba med horisontella lampor! När det kommer till fix där hemma, se mitt föregående inlägg samt tänk alltid på motsatsförhållanden, Jobba med textilier och ta fram personliga saker och hellre stora prylar än massa småplottrigt. Lycka till!

Hurra, frågestund! Om man som jag gillar svenskt tenn, har du tips på andra möbler/inredningsdetaljer som går bra ihop med denna stil? Tack för att du delar med dig så frikostigt av din kunskap.

Jannice svarar: Tack söta! Då svenskt tenn har frikostiga mönster tycker jag att de är vackert med enkel stil. Naturinspirerat är vackert. Inred med neutraler och låt svenskt tenn mönster dominera. Undvik grafisk stil som lätt konkurrerar ut detta. Har du kollat in Oscar Clothilde på nätet? fina produkter i samma stil som svenskt tenn. Tack själv ! kram Jannice

Kopparlampor….har ett tag varit lite sugen på två taklampor som ligger på vänt hemma hos min pappa..säkert från 70-talet… Vilka färger kan jag använda ihop med dem? Har även en massa kopparljusstakar som jag samlat på mig på loppisar som skulle kunna nyttjas på bord eller i fönstersmygar… Köket går i vitt, grått och mörkbrunt och jag vill inte ha retrokänsla utan en modernare känsla fast med “gamla saker”. Kan det funka? Min man har svårt att byta ut kristallkronan mot kopparlampan…

Jannice svarar: Låter ursnyggt! För att undvika retro stil kan du blanda upp dova pasteller som gör det elegant och lite mer posh! Urfint ihop med koppar! Även marmor som material är urläckert till denna stil! kram och lycka till!

Vilken grym blogg du har och vilket otroligt engagemang och intresse som du gärna delar med dig av, det imponerar stort på mig. Min fråga gäller brun soffa i ett övrigt alldeles vit rum. Vi flyttar in i ett nyproducerat radhus i modern stil med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Vi hade tidagare en vit soffa, som efter två barn var allt annat än vit och jag ledsnade totalt på allt tvättande. Köpte då en mörkt brun soffa. Som jag ångrar dock, för aldrig ser jag nån som har en bra indredningsblogg med brun soffa. Vad ska jag göra? Har inte lust och köpa en ny då den bars är 1 år gammal.
Kan man blanda Ikeas svart/vits blockrandiga matta och ett vitt bord till det? Har tyvärr ganska mörka köksmöbler också. Stort Ekborg med brunt skinnklädda stolar. Ska bli spännande att se hur julen ser ut i familjen i Råå.

Jannice svarar: Jag hade inte jobbat med grafiskt utan mer tagit in puderrosa och dova pasteller till stilen… då jämnar du ut det mörka fast på ett mysigt snyggt sätt.. tar du svart till blir det hårt och tar fram soffan ännu mer… jobba ton i ton istället. Och bry dig inte om hur inredningsbloggarna har det ! Typ 85% har det likadant och hur kul är det! Kör din stil och gör det bäst av det! Lycka till! Kram Jannice

Pjuh! Det var alla frågor det! Roligt att ni gillar frågestunden så mycket! Det blir fler framöver! Nu önskar jag er en fin söndagskväll. Här blir det som alltid Solsidan, Hellenius hörna och söndagsmys framför tv:n!

Kram på er,
Jannice

 

  1. I simply wanted to thank you a lot much more for your incredible site you’ve developed here. It can be full of valuable suggestions for those that are actually interested in this specific subject, primarily this quite post. Your all so sweet in addition to thoughtful of others and reading the blog posts is a superb delight in my opinion. And thats a generous present! Dan and I generally have enjoyment producing use of your recommendations in what we want to do inside the near future. Our checklist is a distance long and guidelines will surely be put to outstanding use.

  2. I am not positive the place you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time studying more or working out more. Thanks for fantastic info I used to be on the lookout for this information for my mission.

  3. Lovely blog! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also

  4. My Partner And I merely wish to inform you you in which I am certain beginner to blog posting and clearly liked your article. Likely I am going to bookmark your webpage post . You certainly have stunning article stuff. Be Grateful For it for discussing with us your internet site page.

  5. It’s practically unattainable to see well-aware individual on this subject, however, you look like you understand those things you’re preaching about! Gratitude

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..