ANNONS

Mina företagstips!

/

Ni är många som frågar om min karriär, livsresa och nyfikna på hur jag lyckats bygga mitt företag från 100% sjukskriven till idag ett aktiebolag med endast 50% sjukskrivning. Som allt annat i livet handlar det om balans, våga säga nej, och lägga fokus på det man ska. Lättare sagt än gjort men det är något jag ständigt jobbar med.

A och O: en bra affärsidé, satsa på det som gör dig unik, använd sociala medier och bygg en sammanhållande grafisk profil!

Jag har i grunden en civilekonomutbildning med inriktning mot organisation, ledarskap och marknadsföring. Innan jag tog steget och hoppade av det berömda ekorrhjulet jobbade jag ett flertal år som marknadschef, så mycket av sakerna nedan är kanske en självklarhet för mig, men som jag mer än gärna delar med mig av. Det tog mig ett år att bygga upp mitt koncept tillsammans med den grafiska profilen. Här råder jag er verkligen att ta hjälp! När man ska bli egenföretagare tror man helt plötsligt att man kan rita logotyper och bygga hemsidor. Gör det du är bra på och ta professionell hjälp till det andra. Det betalar sig i längden! Min fina vän Mia, tillika AD hjälpte mig med att utforma en logotyp som stämmer överens med min affärsidé. I mitt fall ”inreda och utbilda inom ämnet, så att det påverkar människors hälsa och välbefinnande i positiv riktning”.

Glöm inte att uppdatera din hemsida! Låt det hända saker och framförallt uppdatera eventuella kursdatum, produktnyheter och annat så att kunden förstår att det är en levande sida!

Bilder: Simplicity

Jag är väldigt noga med att följa min grafiska profil. På bilen, på visitkort, på min hemsida, i mina broschyrer och tidigare på min blogg. Nu har jag tyvärr inte full kontroll på layouten på min blogg, men jag hoppas att mina val av bilder och texter åtminstone förmedlar den känsla jag vill uppnå.

Sammanfattningsvis mina tips för att lyckas med sin affärsidé!

  • Börja från grunden, skippa INTE affärsplanen utan jobba med den. Finns mallar på nätet. Var tydligen med mål, syfte, målgrupp, kärnvärden etc. Allt detta ligger till grund för hur du sedan bygger ditt varumärke, hur din logotyp ska se ut m.m.
  • Gör en budget! Har du inte kontroll över ekonomin, vad saker kostar, hur mycket du måste tjäna för att kunna ta ut si och så i lön, har du inte kontroll på något.
  • Syssla inte med för mycket. Vi kvinnor har en tendens att lägga in en massa i affärsidén för att man är rädd att gå miste om någon inkomst. Välj ut ca 2-3 områden och bli bra på dem! Man blir bara misstänksam om man ser ett visitkort där det står 50:11 yrkestitlar på.
  • Glöm inte marknasföringen!!! Innan du börjar ska visitkort, hemsida, blogg och broschyrer vara klara innan du går ut med ditt företag. Ofta möter jag människor utan visitkort eller hemsida som säger (den är inte klar än, vi jobbar på den) . Fake it until you make it! Var världsbäst på det du saluför innan du går igång. Med proffsig sida, broschyrer, kontor och annat sätter du ribban, både för dig själv och kunden. Gör som jag! Mitt startskott var efter att ha gjort färdigt material, logotyp, presentationer och annat… en stor releasefest både för mig själv och viktiga personer som jag visste kunde ha betydelse för mig i framtiden!
  • Var noga med att hålla den grafiska profilen. Använd samma namn i sociala medier, samma logotyp, typsnitt, färger….
  • I min bransch möter jag en hel del konstnärssjälar som tyvärr tror att saker säljer sig själv. Det gör de inte! Du måste vara driven, ambitiös och positiv som egenföretagare. Och MODIG! Har du inte marknadskunskaperna själv, ta då hjälp av någon som kan och skaffa gärna en coach att bolla idéer med! Vi är ett gäng egenföretagartjejer som träffas 1 gång i månaden och stöttar varandra.
  • Gör det du är bra på! Sysslar du som jag med inredning, lägg inte tid på bokföring. Betala någon den tjänsten, så du istället lägger den tiden till dina tjänster och kunder.
  • Glöm inte att ta på dig VD:hatten en gång i veckan! Var inte bara operationell utan sitt ner, läs igenom affärsplanen då och då, stämmer den? Produktutveckla? Avveckla, ibland märker man att saker och ting blir fel och att inkomsten blir för liten. Lägg ner den biten, och tar lärdom av det.
  • Våga tacka nej! Det går inte att springa på alla bollar!
  • Våga ta betalt!!

Lycka till alla sugna egna företagare där ute, hoppas mina tips kan hjälpa er på vägen!

Kram och fin start på veckan till er alla!
Jannice

Grafisk profil Mia Ljungberg, GLAD design. Hemsida: Procedit

97
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00