Förgyll ditt hem med stilleben

Stilleben är viktigt i en inredningen om man vill att den ska kännas fulländad. Det är det som sätter prägeln på hur ett hem uppfattas, dess personliga stil och känslan som man vill ska förmedlas. Tanken är att stilleben skall uppfattas som ett föremål och med hjälp av olika höjd, material, färg och form skapas balans. Alltid när man kommer till inredning, oavsett om det är möblering eller en installation är hemligheten att tänka i motsatsförhållande. Exempelvis högt mot lågt, hårt mot mjukt, kantigt mot runt, ljust mot mörkt, rakt  mot ornamenterat, blankt mot rufft. Nedan har jag gjort olika exempel på stilleben i 5 stilar, för att visa att stilleben sätter stilen och att balans ska eftersträvas oavsett stil. Vilken gillar du bäst?

1. BOHEMLYX

Ruffa ljusstakar möte det blanka glaset på såväl kupan som vasen och tavlan. Bruna toner går över till brända och orange och ger lagom med färg för att det ändå skall skapas en kontrast. Med hjälp av böcker kan man lätt få upp den höjd man vill ha för att få balans. Tvåsamhet strukturerar upp. Så har du som här, två markerade ljusstakar, kan du dra på med ytterligare saker utan att det blir oroligt. Vill du ha vår-och sommarkänsla på detta stilleben? Byt ut ljusen till vita och fjädrarna mot körsbärsblom eller en pion.

(Ljusstakar och glasdome från Blackballoon. Tavla Can Can interiör, vas från Åhléns och fjädrar från Modesto)

2. FÄRG

Här har jag istället jobbat med att ta upp den färg som finns på tapeten på fondväggen. En dov petroleum. Krukan och ljusstaken går ton i ton och det är viktigt att färgen återkommer någonstans in i rummet för att detta stilleben ska uppfattas som bra. Här talar enkelheten och tapeten får istället ta plats.(Ljusstake från Mathilde i Sthlm, tavlor från Ylva Skarp, kruka Bloomingville, keramiklykta Ikea och byrå från Housedoctor, Holmbytorp)

3. ROMANTIK

Med en stilren tavla, antikfyndade skulpturer och en rosa ton på blommorna blir känslan mer romantisk. Dock gör det svart/vita att stilen ändå inte blir för gullig. Vill man kan man samla alla vita skulpturer man har och låta placera dem till vänster, då i en samling så de känns som ett föremål. Viktigt är dock att de har olika höjder för att installationen skall kännas levande.

(Glasdome från Blackballoon. Tavla från Ikea, vas från Åhléns och torson har jag fått ärva och den lilla i domen har jag köpt på auktion)

4. ELEGANT

Här har jag valt höjd på lampan och en lite elegantare grön växt som får ta plats! Eftersom lampan i sig är väldigt hög måste växten fylla ut sin sida. Inte lika hög, men på bredden. Hästen ger en kontrast både med sin färg, men också med sin ruffa yta. Ljusstakarna ger ett fint sken. För att skapa en mjukare känsla kan man byta ut den svarta skärmen mot en linnefärgad.

(Lampfot Hemtex, och lampskärm Ilva. Hästhuvud Flowerteam. Kruka Ikea och ställning till krukväxt Löddeköpinge plantskola. Lyktor Can Can interiör)

Bilder: Simplicity

5. GRAFISK

Att bara använda sig av svart och vitt kan ge en läcker effekt. Dock är det viktigt att ta in trä och växtlighet i dessa installationer. Här har jag även arbetat med fyrkantiga former som mjukas upp genom valet av en rund kruka och en rund skål. Hade krukan varit fyrkantig hade det blivit stelt och för mycket “rutor”. Även trädets klippning (rund) leker med formerna och gör att installationen känns i balans.

(Tavlor Ylva Skarp, lykta från Rusta. Skål från Blackballoon. Kruka och växt från Plantagen)

Sammanfattningsvis! Bygg stilleben genom att tänkta på motsatsförhållanden. Ta in personliga saker, saker du tycker om och som för dig är vackra!

Så nu är jag nyfiken! Vilken var din favorit?

Kram Jannice