Köksrensning – mina tips!

Igår när jag satt på tåget passade jag på att skriva ner saker jag vill göra under året. Alltså saker jag skulle vilja få ordning och reda på och göra mig av med. Ja, även som Feng Shui konsult så lever man inte alltid som man lär. En sak är köket, som jag tänkte ta tag i idag.

Under min tid som bloggare för Fiskarskoncernen fick jag se mycket vackert och fick varuprover inom de största varumärkena som Iittala, Röstrand och Höganäs Keramik. Så det svåra är nu att välja något.

Vilken serie vill vi satsa på? Vi har en hel del spridda skurar här hemma. Men vissa saker har jag fastnat för under åren och det är vår matservis från Swedish Grace. Jag gillar att ha en basservis i vitt och uppdatera med assietter, eller muggar i någon passande färg. I vårt fall har det blivit grått (isblå) och rosa. Till våren kommer även en grafitgrå variant vilket skulle kunna bli en fin kombination och lite tuffare till allt det vita.

En sak som vi bestämde oss för innan jul var att investera i nya bestick. Tänk något man använder varje dag, så ofta och så viktigt, men som jag inte ens lagt märke till förrän en dag när jag såg hur hemska våra bestick såg ut. Gamla slitna och hur tråkiga som helst. Av alla bestick tyckte jag dessa, ”Indra” designade av Ingegerd Råhman var vackrast. Pampiga, klassiska och underbart fina. Och framförallt, rejäla men inte för tunga att äta med. 

Vi köpte även förrätsbesticken som med fördel även kan användas till barnbestick. Hur bra som helst och en livslång investering. Så nu ska har rensas i köket! Ut med det gamla (som nog funnits med sedan jag flyttade hemifrån) och in med det nya!

Förresten lite kuriosa! Ni vet att knivarna ibland kan bli fula!? Det beror på att det är annat material i själva ”skärdelen” och de bör inte ligga emot något annat bestick i diskmaskinen för då uppstår dessa märken. Alltså var noga med att placera knivarna för sig i bestickboxen i diskmaskinen och inte ihop med gafflar och skedar. 

Så det här får stå för spara sidan, så långt som jag kommit nu.

Och så är jag bra sugen att uppdatera några fler i det här vackra porslinet från Spode.En klassiker som alltid känns rätt och extra härlig på den här sidan om året när jag längtar extra mycket efter blått, vitt och sommar. Passar även fint tillsammans med vårt basporslin.

Mitt tips när ni ska investera i porslin och bestick!

  • Jag tycker man åtminstone behöver 8 kaffekoppar och 6 temuggar.
  • 12 bestick och tallrikar av varje.
  • 12 dricksglas.
  • Satsa på en bas, kanske mest passande i vitt, och välj små assietter och skålar i någon accentfärg, som enkelt går att byta ut eller uppdatera.
  • Mitt tips är också att gärna välja en accentfärg på porslinet som passar övrig inredning i hemmet. Då blir det extra effektfullt och ENKELT att duka vackert.

Bilder: Simplicity

Önskar er en fin fredag och trevlig helg! Och ett extra hejarop och välkomnande till Ida vår nya bloggare här på Sköna hem. Kika gärna in på hennes blogg Gingerbreadhouse och inspireras!

Kram Jannice

Inköpsställen: Porslinet Swedish Grace från Rörstrand har jag samlat på mig under åren från olika ställen men ett brett sortiment finner ni hos Dukatbord, där ni även hittar våra bestick Indra från Gense. Spode hittar ni här.