ANNONS

Före- och efter i gäststugan

/

FÖRE

Imorgon beger vi oss till Vetlanda för att hälsa på svärmor och svärfar. Så jag tänkte köra en repris på inlägget om när jag gjorde  en makeover av deras gäststuga för 2 år sedan. En present till svärmor från mig på 70-årsdagen.  

Jag fixade alltså till deras gäststuga med så lite medel som möjligt och med ett hållbarhetstänk. Gäststugan finns på tomten som tillhör deras sommarhus. Först kommer lite bilder på hur det såg ut innan.

I stugan fanns en våningssäng i furu, samt blått golv. Många hade i detta läge säkert målat sängen vit, men jag utgick från detta träslag och den blå färgen och hittade något som band dem samman istället.

Fönstrena saknade fönsterbrädor och det är något som verkligen skapar trivsel, så det var bland det första som jag köpte.

Som många andra förvaringsutrymmen man har är det lätt att samla på sig en massa. Släktens alla fiskespön har exempelvis förvarats här. Men iiiiinte mer säger jag bara, för då….

Taket tillsammans med furumöbler gör att det lätt kan bli en tung känsla. Den här formen av trä tillhör jordelement och det är därför det lätt kan kännas lite ”mycket” när man kommer till fjällstugor med timmer och furu överallt.

Vid ingången möttes man direkt av en spegel. Ni som läst min blogg och min Feng Shuiskola vet att man inte bör ha en spegel rakt framför dörren. Det får energierna att ”studsa” ut och inte ge ett skönt flöde i rummet. Dessutom känns det inte bra att mötas av sin spegelbild på ett så hastigt sätt.

Så jag började fixa! Hittade en gammal byrå i mannens pojkrum som jag uppdaterade genom att byta knoppar. Så här såg den ut före.

En anledning till att jag behöll furufärgen på sängen var att jag valde att måla taket vitt. Då blir istället sängen en vacker kontrast och försvinner inte. Det blir lite Shakerstil på det hela…

Maken hjälpte till att måla. Vi fick måla taket tre ggr innan det täcktes. Jag ville inte ha det laserat, då för mycket mönster (struktur av träet) på liten yta gör det oroligt. Kolla in arbetsställningen. Haha.. vi låg på täckpapper i sängen och målade.

Och hur blev det nu då?

Innan jag visar detta tänkte jag påminna er om förarbetet! Det var den här bilden (ovan) som låg till grund för min inspiration och moodboard till min makeover. Toner, färger, kontraster, former och samspel. Och efter att jag hittade bilden, skissade jag på möbler, tyger och möblering. Därefter började jag leta efter saker att inhandla, som redan fanns på plats, och som jag själv hade här hemma.

Såg här blev min moodboard. En mooadboard betyder inte att man behöver köpa exakt det som finns med på den, utan det ska ge en känsla av vad man vill åstadkomma med sin ”make over”. Och hur blev det då? Välkommen in…

EFTER

Bordet flyttades till sidan istället och så även spegeln. Nu förstorar spegeln rummet, speglar det vackra och energierna vandrar vidare in i det lilla rummet. En hylla med krokar att hänga handduk, regnjacka eller som nu en vacker lykta på är både funktionellt och trivsamt.

Den vackra emaljkannan behöll jag och så även duken som är ett fint minne. Sjalen är från Ikea, hatten H&M och hyllan hade vi tidigare i vårt sovrum (har glömt var jag köpte den).

Ett nytt nattduksbord från Ikea gav en lite mer lantlig känsla och passade stilen. Mattan jag funderade på (en sisal eller plastmatta på Rusta) var inte fin i verkligheten så jag hittade denna trasmatta istället som gav en lantlig touch. Den gamla pottan fick stå kvar. Lampan är från Ikea.

Påslakan och kuddfodral, även de är köpta på Ikea. Urfina och mina favoriter. Sätter sin prägel på inredningen med sina mönster och gråblåa nyanser.

Så här blev den lilla byrån. Redo att fyllas med kläder från besökande. En läslampa, fönsterbräde på plats och en korg med fårskinn och plädar om det blir kyligt. Jag gjorde även ett bildkollage med svartvita fotografier på barnbarnen. De kommer alla förr eller senare bo här inne när det vankas kräftfiske och sommarlov. 

Lyktor och ljus… i massor! Perfekt stämningshöjare råkalla kvällar, och ger eld till den annars ljusa inredningen. Visste du att levande ljus även ta bort fukten som man lätt kan få i sommarstugor.

Målet var att det skulle kännas ombonat, enkelt, fräscht, somrigt och funktionellt på samma gång och det blev det! För ca 3500 kr uppdaterade jag stugan från ett förrådsutrymme, till en trivsam gäststuga.

Alla detaljer försökte jag hålla i färgskalan och träet jag använde på korgar och andra accenter höll samma färg som furun för att skapa ett enhetligt intryck.

Närbild på de söta knopparna som jag bytte till. Hittade dem på Indiska och de kostar 29 kr för 2 st. Korgstolen är köpt på Ikea och kostar 299 kr. Perfekta sommarstugemöbeln. Vacker på verandan, som fåtölj till tv-soffan eller varför inte i sovrummet att lägga av sig kläderna på?

Utsikten från de olika platserna i rummet är nu ljus, vacker och med kraftposition på både säng och läsplats. Alltså med utsikt över rummet och med stöd i ryggen. Från sängen kan man även blicka ut över sjön och morgonsolens strålar kastar sitt sken mot just denna sida, vilket jag älskar vakna upp till om sommaren.

Den söndriga bänken blev utbytt till våra gamla utemöbler och fotbollarna förvaras numera i en korg i förrådet bakom. På väggen hänger numera en blomma och en välkommenskylt. På bordet står en betonglykta fylld med fotogen för sommarens alla skymningar. Dock byttes denna ut mot ett fint blomsterarrangemang som kom på kvällen och lyktan förflyttades till trappan. Villa Sjöboden är inredd och klar…

Bilder: Simplicity

En nöjd bloggerska som gärna checkar in i ”Villa Sjöboden” imorgon! Om jag får? Vem vet, svärmor kanske har flyttat in?

Vi ses i Småland nästa gång! Men först, trevlig fredag och helg till er alla! 

Kram på er,
Jannice

93
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00