Skapa tavelvägg

Vackra inspirerande tavelväggar kan ersätta en fondvägg i ett hem. Samla hellre din samling än att pytsa ut konsten lite överallt, det kan ofta bli rörigt och oharmoniskt.

Om du väljer en ”rörigare tavelvägg” se till att ha några ”tvåor” (liknande tavlor i samma storlek) som strukturerar upp och gör intrycket lugnare.

Vacker konst som harmonierar med inredningen är verkligen pricken över i, i ett rum. För att få väggen att gifta sig med inredningen, försök att hålla samma färgskala på konsten som exempelvis på mattan i rummet eller övriga textilier. Eller som här, välj några böcker på bänken som tar upp färgerna i konsten.

Bilder: Sköna hem

Här har man valt att hänga två tavlor som tar upp träet i bordet och som ger kontrast till det övrigt vita rummet. Makalöst vackert. Vill du ha fler tips på hur du kan hänga dina tavlor? Se nedan.

Bild: Pintererst

För att göra det enkelt för sig brukar jag tänka kortfattat:

 • rak överkant om du har högt till tak (annars känns detta ofta tryckande och man pressar ner takhöjden och energierna i ett rum.
 • en rak underkant däremot gör att du får en positiv känsla på rummet. det känns luftigt och väggen till tak känns högre.
 • rak mittenlinje är fint om du har lite olika storlekar på tavlorna och passar exempelvis fint i en korriodor eller ovanför en sideboard.
 • om rummet är rörigt, se till att välja ett alternativ ovan, där tavlorna hänger inom en tydlig mall, exemeplvis symmetriskt eller inom en rektangel etc.

Önskar er en fin fredag och trevlig helg. Lilleman och jag ska ta bussen in till stan och fika, sen blir det nog stranden.

Kramar Jannice

 1. Lina skriver:

  Vilket superbra inlägg, passar perfekt då även jag planerar att samla tavlorna till en fin tavelvägg. Undrar även om du har tips på hur jag skall tänka i en trappa, där det ju sluttar?

 2. fina skriver:

  Tack för ett fantastiskt bra och lärorikt inlägg! Min man och jag har länge pratat om en tavelvägg men det bev inte av i den här lägenheten. Men om några veckor flyttar vi till vårt nybyggda hus – då ska det bli av! Jättebra att se bilden med tavelramarna som tog upp bordets kulör – vår inredning går i samma färger som på den bilden och jag är rädd att svarta ramar (som min man vill ha) blir alldeles för hårt! Jag ska genast visa honom denna bild 😉

  1. Härligt! Vad glad jag blir av att kunna hjälpa till. Lycka till ! kram jannice

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..