Nytt från Rörstrand

Denna morgon har jag äran att få avslöja en stor nyhet! Rörstrand med anor från 1726 presenterar i detta nu faktiskt, sin största designsatsning på många år: servisen Inwhite & Inblue i design av internationellt erkända formgivaren Monica Förster.

Intressant kuriosa är att inför designarbetet gjordes en studie om konsumenters matvanor, vilket ledde till utformningen av servisens sex delar. Resultatet blev en tidlös vardagsservis anpassad till idag. I servisen ingår skål, pastatallrik, assiett, tallrik, stor serveringsskål och en mugg, samtliga delar i monokromt vitt eller med mönster i blått som harmonierar fint med varandra. Servisen kommer i en varm vit (Inwhite) och i en mönstrad blå edition (Inblue), båda i hållfast vitroporslin, som kan användas var för sig eller tillsammans. Den till synes enkla formen är väl genomtänkt. Dess strama och raka avslut ger ändå en mjuk och svävande känsla när skålar och tallrikar står på bordet. Älskar formgivningen! Ett litet diskret R i relief på produkternas baksida talar sitt tydliga språk och ger Inwhite en identitet och kvalitetsstämpel. Like! Formen är inspirerad av Rörstrands servisklassiker Blanche från 1930-talet, som formgivaren fann vid ett av sina researchbesök vid Rörstrands museiarkiv i Lidköping. Inblues mönsterbild är samplad från klassiska serviser som Koka blå och Blå Eld. Den för Rörstrand så karaktäristiska ”blödande” färgen flyter ut och ger ett oväntat djup.

Den midnattsblå färgtonen är hämtad från den svenska naturen.

– Det har varit en stor utmaning att skapa något så enkelt, som ändå har en egen karaktär, säger Monica Förster. Servisen är en hyllning till Rörstrands långa och rika designhistoria och tar med sig det blåvita porslinet in i framtiden. Monica Förster har med stor känsla både för Rörstrands historia och framtid skapat en nutida servisklassiker som stärker Rörstrand på den internationella designscenen.

Nu är jag nyfiken på vad ni läsare tycker om den nya servisen!?

Kram Jannice

 1. Dragana skriver:

  Been there seen that. Modellen finns redan i tex IKEAS vardagsservis, så vilken är nyheten?? Blödande färger….nej fina ord tankar kring hur den togs fram, gör den inte finare. Tråkigt,tråkigt.

 2. My skriver:

  Det är inte helt min stil. Men när det är sagt tycker jag verkligen att Monica har lyckats skapa en tydlig identitet på serien, som är lätt att känna igen och komma ihåg. Den blå färgen är väldigt vacker. Speciellt skålen och kaffekoppen med en fadead blå kant tycker jag var fina.

 3. Jag gillade den inte först, men när jag såg den helvita fick jag idéer om att man kan kombinera som går att göra så snyggt med mega mussel från Royal Copenhagen. Fast med vad jag tror en mycket bättre prislapp! Kram och grattis till magen, förresten.

 4. Sara skriver:

  Gillar den inte alls. Ser otymplig och klumpig ut och mönstret ser ut som det som brukar bli kvar på loppis. Alldeles för ”grovt” för min smak, saknar elegansen som Rörstrand brukar ha.

 5. Annis skriver:

  Det här ser ut som en snodd idé…från ett gammalt Arabia set som jag har. Väldigt ”finsk” i sin design ser det här från Rörstrand ut.
  Det kan jag tycka är tråkigt..

  Jag ger full pott på denna servis iaf!
  Blått och vitt fungerar alltid.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..