Så skapar du höstmys

Augusti börjar nå sitt slut och det börjar bli allt viktigare att sätta till värme i vår inredning inför stundande höst. Hur skapar man då en uppdaterad inredning till denna mörka årstid utan att bli ruinerad? Den grundläggande tanken är att vi påverkas av allt runtomkring oss. Allt handlar om att kompensera. När det blir kallare och kalare ute i vår natur, vill vi gärna kompensera detta med värme i våra hem. Likväl som vi tar på raggsockor om fötterna ska vi klä våra golv med värmande mattor, som någon så klokt sa i tv-4 nyhetsmorgon i höstas *skratt*. Vi sveper om oss med koftor och sjalar, så varför inte svepa om din soffa med en vacker pläd eller ett mjukt fårskinn?

Lampa och rottingbrickor, My Habitation. Kuddar HM Home. Matta och fårskinnspläd, Rusta. Förvaringsbox, Oscar Clothilde. Ljuslampett, pläd, dekoration på stativ, ljuslyktor, Zara Home. Ljusstake i mässing Dukatbord.

.

Enkelt uttryckt kan vi skapa värme i vår inredning  på tre olika sätt. Med material, med färg och med belysning.

Material
Dekorera med fårskinn, plädar, mattor, tjockare gardiner och textilier. Just nu ser vi en trend där våra hem ska vara med klädda och där tyger får ta allt mer plats. Förr var vi bättre på det är. Vi vinterbonade våra hem om höstarna och när sommaren kommer så lättade vi upp våra hem med ljusa tunna gardiner och lade tjocka mattor och plädar på vinden.

Färg
Att använda sig av färger är ett enkelt och ett konkret inredningstips att skapa värme i inredningen. När jag var på Milanomässan i våras kunde man se en hel del roströda toner som mötte gammelrosa.  Gammelrosa som är en av de hetaste färgerna i höst är extra vacker till basfärgen grått som tagit över inredningssverige och som är här för att stanna ett bra tag till. Inte så hård som kontrasten mellan vitt och svart, utan kompromissens färg som ger en elegant och ett mer sofistikerat uttryck. Extra vacker är den till ovanstående färger. Även senapsgult lyser upp med sin sobra ton och ger rummet en värmande och ombonad känsla. Sammanfattningsvis kan man säga att rostrött, rött, gult, senapsgult, orange och gammelrosa är värmande färger. Tänk också på att den heta mässingen som vi ser i butikerna just nu är betydligt varmare i sin kulör än exempelvis silver. Prova själv och sätt en mässingsljusstake på bordet istället för den i silver. Lätt som en plätt och vilken skillnad det blir!

Belysning
Sist men inte minst, belysningen. Visste du att ett normal stort rum bör ha 7 belysningspunkter. Ofta har vi i snitt 4! Alltså jobba mer med belysningen. Det finns inget som sätter bättre stämning och kan förändra en rumsinredning så mycket.

Tänk på att använda lågenergilampor och jobba gärna med LED-ljus som har timer. Att mötas av brinnande ljus vid entrén, på balkongen eller i hallen när du kommer hem om eftermiddagarna är oslagbart.

Tänk på olika former av belysning. Allmänbelysning (vanlig takbelysning). Punktbelysning på exempelvis en tavla eller ett konstverk. Dekorationsbelysning på en byrå eller i ett fönster. Spotlights som riktas mot ett mål. Samt arbetsbelysning på skrivbordet, i köket, eller vid läsfåtöljen. Alla ska vara representerade för att ett rum ska bli bra belyst.

Nu ska jag installera mig på kontoret här efter underbara dagars semester med mamsen i Nice! Kom hem 02.30 i natt så vi börjar helt enkelt med en kaffe!

Stor kram,
Jannice

LOADING..