Att måla köksbänk

Idag tänkte jag visa er hur man målar och vad som behövs för att sätta annan ton på köksbänken. Börja med att köpa lut (min färg heter mörkbrun) men det finns en mängd varianter. Fint sandpapper. Bra pensel. Borste. Oljevax matt. Svamp/putsduk.

Så här såg vår bänkskiva utan innan  målningen. Börja med att torka av ytan ordentligt innan du börjar.

Sedan är det dags att slipa. Här rekommenderar jag en slipmaskin, för det är tungt och riktigt grovjobb att få bort tidigare olja och repor. En slipmaskin blir finare och är betydligt enklare. Fint papper ska det vara och du slipar i träets riktning.

Slipa tills du blir nöjd, sedan dammsuger du ytan. Dags att sätta maskeringstejp runt om. Ny silikonlist sätter du efter målningen om du skulle vilja det. Blir lättast att få det snyggt.

Dags att ta fram lutfärgen. Börja pensla åt trädets riktning. Låt torka och borsta därefter bort gamla träflisor som dyker upp när träets porer reser sig och gammalt murket trä framkommer. Gör om proceduren om du vill ha ännu mörkare yta. Fortsätt tills du är nöjd.

Dag 2 lägger du på osmos olja, matt. När den torkat (se torktiden på burken) sluter du porerna med putsduken (den vita) för att få bästa finishen och hållbarheten. 

Voilá! Klart! 

Bilder. Simplicity

Önskar er en fin start på veckan. Här är Annika tillbaka på kontoret igen efter nästan en vecka på mässan i Paris, så här ska vi catcha up må ni tro. Så nyfiken på vad denna underbara stad och alla roliga leverantörer hade att erbjuda hösten 2014. 

Stor kramJannice