Tips kring mattor

Jag får många frågor kring det här med matta. Hur ska man välja matta, hur stor ska den vara, vilken färg och i vilket material? Så här kommer några snabba kom ihåg när det gäller mattor.

Att binda ihop färgen mellan gardiner och matta ger en helhet till rummet. Det skapar ett lugn och ger harmoni på ett enkelt sätt. Som här, ljust beige i nästan en guldig ton gifter sig fint mellan textilierna. Att låta en av kuddarna i soffan få repetera färgen på gardin och matta ger extra effekt och gör färgsättningen komplett.

Storleken på matta då? Jag tycker det blir allra finast om man som här, tar i ordentligt och ramar in platsen och gör ett rum i rummet. Här står alla möbler på mattan. Billigaste alternativet är att mäta ut en heltäckningsmatta och be mattaffären langitera den (sy kanterna så de inte trasmar upp). Snyggt och inredarens bästa vän. Idag finns det massor med fina heltäckningsmattor i olika tjock lugg och fantastiskt vackra kulörer. Sist men inte minst, materialet.

Här sätter stilen du vill förmedla på rummet högsta prioritet. Vill du ha en exklusiv känsla, välj en äkta matta. Vill du ha en sofistikerad känsla på rummet är ett bra val att jobba med en smutsig ton eller basfärg på en kortluggad heltäckningsmatta som du skär till. Vill du ha en kolonial känsla på rummet så kan en sisalmatta bli pricken över i. En modern känsla får du genom att använda dig av en kontrastrik matta, gärna grafisk och gärna i svart och vitt.

Det var några tips kring det här med mattor i ett rum som jag tycker vi i största allmänhet är alldeles för rädda för. Skulle vilja påstå att det gör stor, väldigt stor skillnad på om en inredning blir bra eller inte. Så, våga!!

Lycka till!

Kram Jannice

Bild från Sköna hem, fotograf Anna Nyblaeus