Hattfnatt

Hatt från Italienska Inverni, finns hos Studio Stilista liksom mitt favvo hårspänne med Swarovski kristaller.

.

Hatt mina vänner! Huvudbonaden som är het som ett strykjärn denna vår och sommar. Perfekt att ha i garderoben då den räddar både en dålig hårdag, skyddar mot den starka solens strålar och sätter stilen du vill åt på ett nafs.

Lite kuriosa!

Borsalino är Rolls Roycen när det gäller hattar och märket nr 1!

Borsalino är ett italienskt företag som grundades av Guiseppe Borsalino. Familjeföretaget etablerades, och är mest känt för sin produktion av fedora-kvalitetshattar, men också Panamahattar. Hattarna nådde ”kultstatus” bland p.g.a. modemedvetna italienska gangstrar under 1900-talets början, och dessa kom att kallas ”Borsalinos” både i Frankrike och Italien, liksom en känd fransk film med samma namn från 1970 som anspelar på detta.

.

Panamahatt är en ljus manshatt vävd av fibrer från jipijapapalmen och tillverkades ursprungligen i Eucador. Hatten kan förvaras och transporteras ihoprullad. Den fick namnet Panamahatt för att den skeppades via Panamanäset och sjömän och andra resande skaffade sin hatt där. Benämningen är belagd sedan 1834. Bland annat ökade dess popularitet i samband med guldrushen i Kalifornien när flera av guldletarna ofta passerade Panamanäset på väg till guldfälten i Kalifornien.

Från vänster uppifrån: Stråhatt Lindex 199 kr. Perfekta 70-talshatten 249 kr.  Vit hatt HM 99 kr. Stråhatt HM 99 kr. Beige hatt med svarta ränder, Åhléns 149 kr. Svart hatt Åhléns, 149 kr. Svart ullhatt, HM 249 kr.

Stiltips!

Tänk på att om du har ett hjärtformat ansikte med smal, liten haka passar du extra bra i en bredbrättad hatt för det kompenserar hakpartiet där du är som smalast och kompletterar det. Även den svarta hatten längst ner till vänster passar bra då den vinklas utåt på ett tydligt sätt, tvärsom din smala haka.

Är du däremot bredare kring käkpartiet, unvik bredbrättade hattar och sikta in dig på Panamahatten (brättet sitter högt och är rakt) eller varför inte den kortare mer maskulina modellen som jag bär på bilden.

En bredbrättad hatt ger en kvinnligare känsla och tar för sig mer.

En Panamahatt eller Borsalinostuk ger ett klassiskt intryck.

Stråhatten på rad två,  ger en mer kaxig maskulin touch och passar fint till en sportigare stil.

————–

Önskar er en fin torsdag och våga hatt i sommar. Det finns en modell för alla!

Kram Jannice