ANNONS

Frågor och svar 10 del 1

/

Bild: Simplicity

.

Ojojoj… så mycket frågor det blev den här gången. Superkul! Jag har valt att delat upp det i flera omgångar och inlägg för annars tror jag det blir väl mastigt för oss alla. Vissa frågor har jag också lyft ut så de kommer i ett separat inlägg med lite tips att gotta ner sig i. Så ser ni inte dem här, så kommer de framöver. Here we go, 1:a delen av Frågor och svar 10.

—–

Hej Jannice!
Hur uttalar man ditt namn? Som ‘janike’ eller som Chandlers flickvän i vänner, ‘Jänis’?
Gör du inga uppdrag åt privatpersoner med styling eller liknande?
Tack för allt du delar med dig av och en underbar blogg! Jag hade två frågor till men jag tror dem är för privata. Om din sjukdom och amning.
KRAM Kajsa

Hej och tack snälla du. Jag uttalar det JanniKe, men brukar får höra en mängd olika uttal, hihi. Angående frågan om jobb för privatpersoner, inte så mycket längre, mest pga tidsbrist. Föreläsningar och företagsjobb har det senaste året tagit upp min tid, samt bloggen förstås.

Kram Jannice

—–

Stringhyllor är ju väldigt fina med sina öppna sidor och flexibla lösningar med skåp och hyllor. Men de känns lite uttjatade i ärlighetens namn. Har du tips på något alternativ? Vi ska göra arbetsrummet/biblioteket till barnrum och kommer därmed behöva ha bokhyllor i vardagsrummet istället där de blir lite mer synliga. Tack för din superba blogg och insta! Ida

Tack kära du det värmer att höra. Varför inte platsbyggda? Blir inte mycket dyrare och blir otroligt fint. Har man stilen där det passar med glasdörrar, ex New England, kan det också vara fantastiskt vackert. Men platsbygg! Den behöver inte vara vit! Titta bara ovan så vackert det blir.

Kram Jannice

—–

Hej! Vi väntar en liten flicka till sommaren och jag undrar vart du köpte kläder till Celine? Kram Elin

På Lindex, fantastisk kollektion i år. Även Kapp Ahl och deras Newbie märke är så gulligt. HM har ryckt upp sig tycker jag och så har Cirkusfabriken en mängd söta och lite udda märken. Kram och lycka till Jannice

—–

Hej!
Så roligt med frågestund, det var längesen! (Nu har du väl helgen räddad med allt jobb det för med sig..). Min fråga rör olika typer av metaller: det bästa är väl att ha samma metall på kläddetaljer och t. ex. inte blanda mässingsknappar med silverspänne på skärpet. Men vad gäller i inredning tycker du? Är det finast eller mest harmoniskt att hålla sig till en typ av metall eller delar man upp det i varma/kalla metaller eller är det fritt fram att blanda?
Varma hälsningar
Jenny

Hej Jenny, bra fråga. Håller med när det gäller kläder, men då är det oftast på en mindre yta, och det är lätt att se ut som en glimmrande julgran. I ett hem är det dock inte lika känsligt. De båda metallerna, eller 3, silver, guld och koppar, tillhör alla i ”färgen” olika element och ger därför olika effekt. Vintertid är det därför ofta vackrare och mer värmande med mässing och på sommaren föredrar vi mer kallare lättare silver. Koppar tillhör jord och lugnar på ett effektivt sätt. I vilket fall, jag blandar här hemma, men i vissa rum känner jag att det blir bättre balans med en metall. Kram Jannice

—–

Hej, vad fin du är på din ”frågebild”. Kan börja med tröjan, var kommer den ifrån?
Vi har ett vitt hus, vita fönster och med grått tak… Frågor
Vilken färg på dörr hade du valt?
Växthus i nära anslutning till hus, vilken färg hade du valt? – vitt, grått, svart?
Nytt hus med grå väggar o vita fönster – vilken färg hade du valt på kök och framförallt golv? (öppen planlösning o köket har vit panel, där kök ska vara)
Tack på förhand! Linda

Tack söta. Det är en klänning som kommer från Filippa K. Vet inte när huset är byggt men lite mer pittoreskt, spontant någon grågrön färg som känns ”glad” Kanske opalspring från Fired Earth som vi har på vårt staket? Allt tillhör metallelementet nu så ni måste addera in trä, vatten och eld. För att huset ska kännas modernare, svart dörr och svart växthuset hade jag gått på. För ljusare effekt, vitlaserad ek, annars läcker valnöt som värmer upp det annars vita köket, grå och varför inte marmorskiva eller kalksten. Kram Jannice

—–

Hej! Kul med frågestund! Jag har ett litet inredningsproblem där jag hoppas du kan ge goda råd. Mitt vardagsrum är på 20kvm, ljust grå väggar och ekparkett. Jag har en mellangrå soffa med schäslong. Idag har jag en svart ryamatta som jag är innerligt trött på. Tror du det blir helt galet att ha en matta i samma gråa nyans som soffan? Jag har svart runt soffbord, f ö vita möbler, många växter, textilier i vitt, rosa, grått o ibland blått. Skulle vara kul att höra hur du tänker. Tina

Hej! Jag hade inte gått på samma färg, blir dåligt med kontrast. Det låter heller inte bra med svart på en sådan liten yta. Gå mot någon ljus med mönster. Varför inte denna i grått för elegantare touch eller denna för coolare look, med ljus botten? Lycka till Jannice.

—–

Hej tack för en riktigt fin och inspirerande blogg. Jag har blivit otroligt inspirerad av feng shui och inredning genom att läsa bloggen och jag har nu en fråga som jag hoppas få lite vägledning i. Vi har köpt ett nytt hus och har möjlighet att påverka inredningsvalen i huset under byggprocessen. Jag undrar om du kan ge lite vägledning i hur vi bör tänka med färgsättning och material från början. Finns det några bra utgångspunkter man kan använda sig av som grund för att sen kunna bygga på med andra element allt eftersom? Tack på förhand! Josefin

Hej, tack snälla och grattis till ett eget hus! Kul! Viktigt att starta med en moodboard. Att inte välja mer än 3 golv i hela huset inklusive klinker. Kan lätt bli oroligt och hackigt. Jobba ton i ton, även om du vill ha olika färger i rummen, jobba med varsamma övergångar och undvik bara vitt vitt. Satsa på snygga belysningsknappar, och snåla inte på materialvalen. Gör inga sålänge lösningar utan välj det bästa redan nu. Lycka till Jannice

—–

Hej. *Är det så att all trä är jord? (men desto mörkare desto mer bromsar det upp?).
*För att skapa väktarkänslan med två likadana saker. Ska dessa då vara samma storlek och en bit ifrån varandra? Eller funkar det med likadana lyktor där den är ena är något mindre och de står bredvid varandra.
*Vilken/vilka färg på kuddarna passat till mörkgrå soffa? (Vita väggar) Tack på förhand. Katja

Hej Katja! Allt trä som är ”sågad” är jord. Men som du säger, i färgen blir ljusare trä, trä och mörkare trä jord. Väktarkänsla blir det om 2 ting av ”liknande” storlek skyddar något annat. Alltså det måste vara något i mitten. En vas, en dörr, en bänk med massa vackra föremål och på varje sida finns två rejäla lampor. Beror helt på vad du har för stil och övriga färger. Men jag tycker man bör undvika eldfärger direkt i en soffa som tillhör vattenelementet. Det blir så hårt med rött, orange eller gult. Jobba istället med smutsrosa, rostrött, olivgrönt, petroleum. Dämpade nyanser som skapar harmoni. Kram Jannice

—–

Hej! Jättefint foto av dig! Du är alltid så avslappnat stylish! Min fråga: vi ska göra om ett sovrum. Har en säng, en sänggavel med mellangrått tyg, med lite struktur i från norrgavel o en bänk som vi har framför sängen med samma tyg. Jag har oftast ett vitt sängöverkast lagt till hälften över sängen o favorit sovlakan i blått småmönstrade (från af swedala om du kommer ihåg dem,poppis för ett par år sedan) och detta går ju ihop fint tycker jag iaf  men om vi skall sätta upp en tapet så skulle jag eg vilja ha ngn som är blommig o lite romantisk o ge en ljus o fräsch känsla men vilken färg skall jag välja. Personligen skulle jag helst vilja ha ngt åt grönt o rosa med ganska stora blommor men inte så säker på att min man är med mig. Men har du ngt bra förslag?! Färg, form på tapet. Stort tack för att du gör detta! Önskar dig den bästa dagen. PS skulle väldigt gärna vilja läsa om hur du använder (om du gör det) law of attraction. Karin

Hej och tack snälla du! Kanske det blir mycket med både rosa, grönt och blommigt. Ett alternativ att mötas på är ju Ralph Laurens fräscha tapeter som också passar ditt påslakan bra. Finns i fler färger även om jag tror att ovanstående skulle passa bra med sänggaveln.  Tack för att du påminde mig om Law of attraction, absolut och jag jobbar mycket med bagua och detta bör jag ta upp i ett inlägg framöver. Kramar Jannice

—–

Vad kul med frågestund!

Jag är nyfiken att veta hur du tänker kring inredning (möbler och tavlor) till ett vardagsrum med högt i tak, 5 meter? Några tips?

Jag skulle också vilja veta mer kring färgsättning, vilken färg anser du passa bäst till rött? Vilken färg på soffan och mattan skulle du välja till en röd fåtölj?

kramiz aka

Hej! Aka,
När det gäller så stora ytor och högt till tak. Jobba STORT. Inget pluttigt, utan allt i fönster, tavlor och annat bör hålla stora mått. Glöm inte mattorna som bromsar eventuella rusande energier som kan uppstå i stora utrymmen. Rött, då är komplementsfärgen grönt snygg. Håll tonen bara. Är soffan hallonröd, jobba med en mer petroleum grön. Här soffan, blodröd, jobba med en spritsig skön ”svenskttenngrön”, är den roströd, jobba med olivgrön. Lycka till! Jannice

—–

Hej!
Hur hittar du tid och energi till att hålla ordning hemma bland disk, leksaker, tvätt och dagisvantar? Jag känner ibland hur jag går under och går runt och är irriterad på hur stökigt det är (i mitt huvud vill jag ha ordning och reda och känna harmoni, men kommer aldrig dit). Plockar och städar du för jämnan? Tar din man hälften?
Kram, och tack för en oerhört inspirerande blogg! Charlotte

Hej! Haha… läste denna fråga för min man och han fyllde i mitt svar. Mannen lägger till mer än hälften av det som plockas upp. Nä skämt å sido, tycker vi är jämlika här hemma, även om det är jag som oftas påpekar att det behövs städas. Jag är ingen järnlady. Får som alla andra ett bryt då och då på allt som ska plockas. Men jag känner själv att det är så pass viktigt för mig att ha det fint omkring mig, så att avsluta kvällen innan barnen går och lägger sig med att alla plockar undan i 10 minuter och förbereder inför nästa dag hjälper mycket. Då hinner det aldrig blir riktigt stökigt! 10 minuter har vi alla tid till. Plus att det handlar om att från början ha bra förvaring och plats till sina saker, då uppstår inte stöket. Så enkelt och irriterande är det faktiskt. Kram Jannice

—–

Då har vi betat av några frågor och det kommer fler i veckan! Nu blir det frukost här!

Fin dag till er alla!

Kram Jannice

6
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00