ANNONS

Frågor och svar 10 – karriär – min resa

/

Bild: Therese Romell

.

Helgens Feng Shui tips får bli en av frågorna jag fick i veckan, och som jag ofta får här på bloggen. Det handlar om karriär, yrkesval, att våga och hur man gör för att lyckas! Här har ni min resa!

—–

Hej!

Jag är nyfiken på att få höra mer om din bakgrund – t.ex. När blev du intresserad av inredning? Hur kom du i kontakt med feng shui? När och varför bestämde du dig för att jobba med inredning? Vad jobbade du med innan? När och hur bestämde du dig för att starta eget? Hur såg dina första uppdrag ut? Hur ”skaffar” du uppdrag nu (marknadsföring? Kontakter? Osv)? Har du stått inför något vägval i din inredningskarriär? Hur gjorde du då?

Tack för en bra blogg! S

——

Hej S!

Jag har sedan jag minns varit intresserad av vackra ting och ha det trivsamt omkring mig. Redan när jag var liten möblerade jag om och älskade förändra med färger och göra fina stilleben. Det var när jag gick på högskola och läste till civilekonom som jag kom i kontakt med Feng Shui för första gången genom en bok som jag lånade på biblioteket. Jag läste, och fick en aha-upplevelse över ett rum där jag aldrig trivts i. Eldelementet saknades och jag förstod vikten av hur vi påverkas av allt runt omkring oss. Sedan dess har jag varit fast.

Efter det att jag tagit en magister civilekonomexamen jobbade jag som produktchef för DPS Scandinavia, samt inköpare och marknadschef för varumärket Dole. Det var när jag fick en kronisk sjukdom vid 30-års ålder som jag fick tänka om. Skulle jag acceptera att vara sjukskriven på 100% hela mitt liv, ta på mig offerkappan och tycka synd om mig. Eller skulle jag göra det bästa av situationen? Jag valde det sistnämnda. Då man inte får vara sjukskriven och studera, fick jag ta tjänstledigt och började utbilda mig till inredare och Feng Shui konsult. Självklart var det knapert att bara ha en inkomst (min mans i ett nyköpt hus) att leva på men att som mål ha en fungerande framtid var moroten.

Inredning tillsammans med personlig utveckling har alltid legat mig varmt om hjärtat och Feng Shui utbildningen blev utvecklande både på det personliga affärsmässiga planet. Efter det har det blivit Sköna Hems inredningskurser, inredningslinjen på folkuniversitetet i Malmö, Design Teori på högskolan.  För att ytterligare förstå balans och harmoni i hem och på bild, har jag gått kurser i fotografering. För att göra min tjänst komplett har jag utbildat mig till Färg- och Stilkonsult genom Beauty For All Seasons (BFAS).

Som civilekonom och marknadsförare har jag haft fördelar när det gäller att nå ut till företag och privatpersoner. Jag har läst både företagsekonomi, beteendevetenskap och juridik vilket har underlättat när man startat företag. Jag började med bloggen 2007 för att känna av om det fanns ett intresse på marknaden. Tidigt förstod jag att det var viktigt att välja en väg, att nischa min blogg, Här tog jag hjälp av en manlig mentor som bara såg business. Och både han och jag såg att min unika kompetens låg inom området Feng Shui. Inredning på ett djupare plan, där hållbarhet och välbefinnande är ledorden.

Jag började så smått synas i inredningsmagasin och skrev avtal med ett stort företag där jag drev deras blogg under många år. Ett startskott som sedan spred ringar på vattnet.

För mig har det alltid varit viktigt att skapa en helhet ”fake it until you make it” innan jag gått ut på marknaden. Jag tror många hoppar över affärsplan, marknadsplan och budget för att det är roligare att börja jobba med det kreativa, men där höjer jag en varningens finger och vill verkligen propsa på vikten av att göra sin läxa när det gäller research och uppbyggnad. Börja inte utan att ha en tydlig affärsplan, färdiga visitkort, snygg hemsida, presentationer, logotyp och en grafisk profil klart! Jag sparkade sedan igång mitt nya liv och jobb med att bjuda in till ett releaseparty för familj, vänner och bjöd in en mängd för mig ”viktiga kontakter”.

Jag startade mitt företag (enskild firma) 2008 och 2011 bildade jag mitt Aktiebolag. Varje termin sätter jag mig ner med min styrelse och utvärderar affärsområdena. Vägvalen har ändrats under åren, ibland blir vägen till målet krokigare, ibland visar det sig att det var inte dit jag ville utan något helt annat. Att vara egenföretagare innebär att man aldrig är riktigt ledig, att man tar alla beslut själv och att man får stå för konsekvenserna. Det innebär också att allt man gör generar man till sig själv, vilket är en grymt skön känsla. Det positiva är också att man kan vara vara flexibel i sin vardag vilket är härligt, och att man frågar sig själv om semestrar och löneförhöjningar, haha. Det innebär också att man måste vara otroligt stark när det gäller att säga nej och att hålla sina arbetstider. Det går att tjäna pengar hela tiden, men är det värt det?

Att säga upp mig som tryggt anställd marknadschef till att bli egenföretagare är både det modigaste jag gjort och det bästa jag gjort karriärsmässigt. Jag önskar att fler vågade ta steget och jag önskar att framförallt fler kvinnor tänkte mer affärsmässigt,  vågade följa sina drömmar och vågade ta betalt. Många skyller på ekonomin, att det går inte, jag/vi har inte råd. Här är jag tuff och säger, jo det går visst! Det handlar om prioritering. Du kanske behöver kanske sälja av bilen, skippa semestern i 2 år, flytta till en mindre lägenhet, men vill du det riktigt mycket så är det ju värt att leva så en tid för att kunna leva sin dröm, eller hur?

Min rekommendation är att investera i tid, inte pengar. Allt jag har åstadkommit har jag gjort via sociala medier, vilket bara kostat mig tid. Men ett perfekt sätt att bygga varumärke på när man är ny på marknaden och inte har några likvida medel. Ett annat sätt är att jobba parallellt, med sitt tidigare jobb för att under tiden bygga upp sin firma. Här kan jag dock känna att det var inte förrän jag sa upp mig på riktigt som mitt nystartade företag tog fart på riktigt, så våga kasta dig ut, det är lätt att sätta sig i den bekväma stolen och inte ta steget fullt ut.

Mer av mina företagstips och checklista hittar ni här.

Lite fredagspepp till er alla! Helgens Feng Shui tips/fråga? Vad är din dröm?

Kram Jannice

PS. För er som känner igen bilden på något sätt, här har ni originalet. Tog profilbilder på mitt förra kontor och var bara tvungen att göra en M…. Hehe… DS.

13
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00