ANNONS

Frågor och svar 10 del 2

/

Hej! Vi håller på och renoverar vårt gästrum/arbetsrum. Två väggar är fria, de är mitt emot varandra. En vägg har ett fönster, väggen mitt emot den garderober och dörr. Hur skulle du placera sängen och skrivbordet, eller skulle du föredra bäddsoffa? Andra allmänna feng shui råd i ett sådant rum?

Tack för en inspirerande blogg!

—–

Hej!

Svårt att veta om det finns plats jämte fönstret att placera sängen så jag har gjort följande skisser. Viktigt är att inte placera sängen i ett chiflöde och att ta hänsyn till kraftpositionen.  Så undvik att ligga med huvudet i linjerna som jag skissat nedan.

Ovan har du exempelvis en placering som fungerar fint med hänsyn till energiflöde och kraftpostion, vilket generar till en god natts sömn. Lycka till!

Kram Jannice

—–

Hej!
Tack för all inspiration du bjuder på i din blogg! Jag har ett dilemma med mitt vardagsrum, det känns blekt och trist. Det består av ekparkett, beige (sand) färgad soffa och vita väggar. Vilken färg och mönster skulle du välja på matta? Jag vill få in lite värme och dynamik i rummet. Varma hälsningar, Sarah

—–

Hej!

Tack själv för att du läser den! Vad tror du om följande moodboard. Känns varm, ombonad, hållbar och samtidigt trendig nu när det vimlar av blå toner. Blått känns också fräscht till årstiderna vi har framför oss och lätt att trivas med en längre tid.

Mattan jag hade valt till skulle vara denna från Layered med skön karaktär, fin kvalitet och klassiskt uttryck.

Våga välja någon färg! Beige och vitt är lätt att kombinera med en mängd toner. Jobba med mer dämpade kulörer så blir inredningen hållbar och inte så hård.

Lycka till, Jannice.

—–

Hej! Har du tips på en tapet till ett tjejrum, hon är 1 1/2 år. Jag vill ha en tapet som känns harmonisk, gärna lite smutsiga färger. Eftersom rummet liggger innanför köket så ser man väl in i rummet när man sitter till bords. Hennes brors rum som är vägg i vägg ska också renoveras och där kommer vi ha tapeten från fermliving, (mintgröna Harlequin. Tror du det kan vara fint att även i hennes rum välja en Harlequin tapet men i annan färgställningen. Tänker att man ändå får en enhetlig känsla även om det är två olika rum. Eftersom man ser bägge från köket så vill jag försöka binda ihop det lite.

En annan fråga. Om man väljer att ha vitare lister/foder/dörrar än den standard vita som är på det flesta snickerier som är färdigmålade, blir det lätt för vitt och kallt för ögat? Jag tycker inte om den vita som är på listern för den upplevs så gulbeige så fort något som är lite vitare kommer nära. Är dock ett stort projekt och en stor merkostnad att välja något annat än standard. Tack för en inspirerande blogg. Lena L

—–

Hej!

Svar på första frågan! Här ser du några förslag på barnrum för flicka som jag gjorde åt Blondinbella och jag tycker alla är passande till det du talar om, men vet inte vilken stil ni har i övrigt. Välj den den som passar bäst med köket. Som du ser är stilarna lite olika. Ngn mer elegant, någon mer klassisk och en i mer retro. Välj den som passar med övrig stil i huset.

På fråga nr 2. Nej, det kan aldrig bli för vitt enligt mig. Däremot kan vitt som drar åt det gula se smutsigt ut. Tänk på att det också blir gulare med åren. Jag hade valt Nordsjös vita light and space på väggar och samma vita fast i glans 40 och 70 på foder och dörrar.

Lycka till, kram Jannice

—–

Åh, skulle vi få hjälp med det här skulle jag vara oändligt tacksam. Vi har en hall idag som INTE fungerar, allt från att skåpdörrarna är märkliga till för lite förvaring. Snart har vi dessutom två barn så min önskan är att göra hallen fungerande tills dess. Den är 1,93 x 2,32 m stor (bredare än lång) med ett dörrhål, ett ”innerfönster” bredvid dörrhålet (alltså ena kortsidan) och andra kortsidan är helt öppen mot korridoren. HUR ska vi inreda så vi har plats för allas kläder och skor? Vi har ingen grovingång så allting måste kunna få plats där, samtidigt som det ska vara välkomnande. Lätt att klä på ungar, sig själv och att hitta alla saker. Ja, du vet ju hur det är att riva ner någon vägg är inte möjligt. Super mycket tack om du har någon ide!! Älskar hur du inreder, tack för alla härliga inspirationsblogginlägg! Kram

—–

Hej!

Det låter som er hall ser ut som vår? Vi har löst det med en draperi på ena sidan, med mängder av förvaring bakom. Låg förvarfing till barnen vid ingången av dörren. Bilden är tagen snett från huvuddörren. Under ”innefönstret” en bänk att sitta på (denna från Jysk, har sytt nytt överdrag och tagit bort tyginläggen i korgarna) där var och en av oss har en korg.

 

Precis innanför dörren köper ni den här förvaringen. Kanske inte den snyggaste, men ack så bra för alla småpryttlar, plånböcker, solglasögon, lappar som ska med till dagis etc.

Mer av mina halltips finner du här!

Lycka till, Jannice.

—–

Hej!
Tack för all inspiration!
Ska göra om vårt sovrum och jag har svårt se en helhet. Det enda som är inhandlat är en beige sänggavel i textil (linne). Jag undrar om du har tips på vilka färger jag kan använda på tapeter och textiler (sängkläder matta gardiner ska inhandlas) för att det ska matcha och kännas harmoniskt  Lea

—–

Hej!

Det är jättesvårt för mig att veta vilken stil ni fördrar, då jag fått lite för lite information i frågan, så jag tog mig friheten att göra en avkopplande sovrumsinredning á la Feng Shui.

.

Linnesänggavel hade ni redan så jag har utgått från den. Linnegardiner i beige eller vitt.  Kuddar i petroleum från Classic Collection. Sängkläder i linne i en sval ton av mint, samt grön läskudde från HM Home. Sängbord och matta från Ellos.

Lycka till!

Kram Jannice

—–

Tack för en superbra blogg! Vi håller på att inreda vår första lägenhet tillsammans och undrar:
1) I köket är det högt till tak men lite utrymme på sidorna och bordet står precis framför fönstret. Ska man ha gardiner eller inte? Vilken sort och hur högt om man ska?
2) I vardagsrummet har vi en ful fondvägg som vi vill måla om. Golvet är ekparkett, soffa off white, bord vitt, stolar mörkare blå, kuddar i lite mörkare mintgrön. Vilken färg skulle passa?
3) Vi vill ha dubbla gardinskenor i taket som på hotell med skir vit gardin och en tyngre färgad. Hur långt ut (och isär) ska man sätta skenorna? Ska man ta bort fönsterbrädan? Det äter ju lätt upp mycket av rummet om man måste hänga utanför.
4) Har du några bra tips på lösning för att kunna flytta taklampor fram och tillbaka beroende på om man har matbordet med iläggsskiva eller utan? Ikea verkar ju ha nån skena men lamporna vi vill ha är inte därifrån.
Tack! Therese

—–

Hej Therese!

1) Känns det kalt kan du hänga gardiner. Om inte annat kan du jobba med en stor matta eller rejäl matta som gör känslan mer trivsam. Är fönstrena så höga tycker jag inte ni behöver hänga gardinerna högre än fönstret utan i samma nivå.

2) Varför inte i en greige ton? Om du ser mitt kollage ovan som sovrummet, skulle då er vägg vara den linnefärgade tonen. Tror det hade blivit snyggt till de blå stolarna också. Här hittar du färgnummer på en fin greige ton. Plus att det ger en jordad ton till allt det vita.

3) Det finns mått när ni köper dem hur långt ifrån det ska vara. Beror på om man har panelgardiner eller fingerkrokar. Nej, ta inte bort fönsterbrädan för jösse namn!

4) Nej det har jag faktiskt inte. Har faktiskt aldrig fått det problemet tidigare. Menar ni att ni ändrar om fram och tillbaka? De gånger man har stordukning hade jag nog låtit det vara, eller vice versa. Bestäm dig för en hänging hel enkelt och centrera bordet efter lampan när det är kalajs!

Kram och lycka till!

Jannice

—–

Funderar på linnelakan till sovrummet. Vad har du för erfarenhet av dem?
Vilken färg skall jag välja. Mitt sovrum har blårandig tapet. Brun säng och koffertar som sängbord i metall och brunt. Othilia

—–

Jag har personligen aldrig varit så förtjust i linnelakan, mest för att kvaliteten för mig känns lite stickig. Nu vet jag att det kommit mjukare varianter på marknaden. HM Home har exempelvis fina. Jag hade gått på beige eller vita till din inredning. Ursnyggt!

Kram Jannice

—–

Hej!

Kul med frågestund! Och generöst av dig.
Jag har ett litet sovrum, där det i princip bara är plats för en dubbelsäng och ett sängbord. Det är vita väggar, vita sängkläder (mestadels, för att rummet ser luftigare/större ut då), ekparkett och ett sängbord i ek/glas.
Jag har försökt tänka igenom ”elementen” i rummet men kört fast. Vad ska jag addera för att balansera upp det mer? Växt? Ngn tavla med rött i? Rosa/röda kuddar..?
(Tycker egentligen mkt om nordiskt/skandinaviskt ljus stil, med mkt vitt och likt Norrgavel).

Varmt tack på förhand! Anna

—–

Hej Anna!

Jag tycker inte du ska ta in rött för att få in eldelementet. Varför inte jobba med en läcker leopardkudde som passar fint med det krispigt vita och sängborden i trä. Då får du in eldelementet på ett harmoniskt sätt. Jobba med mycket vitt och grå toner., samt med växtlighet. Jag tänker spontant vackra terracottakrukor med elefantöra som ger både värme och trä. En fin stickad pläd som får ligga nere vid fotändan och mjuka upp. Va inte rädd för att rummet ska se litet ut. Vad gör det? Det viktigaste är att det känns inbjudande, mysigt och balanserat. Och då lovar jag att du inte ens kommer värdera storleken på rummet. Nedan ser du lite vad jag menar. Kudden hittar du hos My Habitation.

.

Lycka till! Kram Jannice

—–

Men jag undrar över vårt badrum med vitt kakel, kallt beige klinker med stenkänsla, kommod och högskåp i ek. Jag har handdukar i naturbeige, olivgrön tvålpump samt orkidé i mörkbrun bronzig kruka. Stort fönster, stor spegel,. Hur får jag det mer ombonat och mindre kalt? Vill gärna ha lite spakänsla.

Sedan undrar jag över vår altan som vi ska fixa till i vår. Huset är vitt tegel, grå träpanel. 60-tal funkis. Har ett stort trädäck i tryckimpregnerat trä. Ska bygga räcke och ha en matdel och en loungedel. Har du några tankar kring färgval, typ av möbler osv? Vad ska man tänka på?

Tack på förhand! Caroline

—–

Hej!
Förstår inte riktigt hur det kan kännas kallt? Det känns som du har ett överslag av jord i din beskrivning. Kanske du behöver få in lite mer grönska och helst av allt lite mörkbruna korgar om nu eken är ”oljad” ek. Jobba med små stilleben på en bricka med doftljus, vackra krämer och tvålar. Har du bra belysning? För att få spa känsla är det vitt, och mörkbrunt samt mycket grönska som behövs. Kanske skulle du olja om ek kommoden till mörkare brun och ta in mörkbruna korgar som ger värme. Om du gör det, investerar du sedan i vita lyxiga handdukar, härliga doftljus och gröna växter.

Lycka till!
Jannice

—–

Åh vad roligt med frågestund.
Jag har funderat mycket kring vilka former som hör till vilket element inom feng shui, det hade varit jättesnällt om du hade velat klargöra det lite! Känns som det hade varit enklare att skapa harmoniska stilleben om man vet vilken form på ex vas man ska välja:) tack för en toppenblogg! Kram Johanna

—–

Hej!

Här finns all sammanfattning om de fem elementen i min Feng Shui skola. Kortfattat är jord, kantiga former. Metall, runda. Vatten, oregelbundna. Eld, triangelliknande former (kon). Trä, pelarliknande former.

——

Hej Jannice !
Tack en mycket inspirerande blogg .
Jag undrar var du har köpt den fina tröjan du har på dig ?
Hälsningar Maria

—–

Hej Maria,

Tack snälla! Det är ingen tröja utan en klänning från Filippa K. Var dock några år sedan. Kram Jannice

—–

Hej Jannice,
Tack för en fin blogg med egen stil och hållbarhetstanke! Jag skulle vilja få dina synpunkter på inredningen av vårt vardagsrum. Vi bor i en nybyggd JM-lägenhet där vardagsrummet är avlångt och i öppen planlösning med köket. Vi har vita väggar, ekparkett, neutrala färger förutom accenter i röda och gula toner. Idag har vi en beige/grå tresits-soffa, äkta matta med röd botten och mönster i svart/vitt, en lamino, teakskåp, tv-bänk Bestå i vitt och ett ovalt soffbord i ek. Vi har funderat på att byta till en divan- eller hörnsoffa, men lutar nu åt att behålla den vi har och komplettera med en öronlappsfåtölj och fotpall. Vad tror du blir bäst? Laminon behöver kläs om. I grått eller vitt? Mattan är bara 30 cm längre än soffan och lite sliten i fransarna så vi funderar att byta den till en större. Men vilken och vilken stil? Det är svårt att få nybyggda lägenheter ombonade och personliga och mattan ger mycket känsla. Vi har även tänkt att byta soffbord. Jag skulle gärna vilja ha Flower från Swedese, men vi har barn och spelar sällskapsspel där och ställer ibland upp sonens hockeyspel på bordet så det kommer inte fungera. Tips på ett funktionellt, men ändå snyggt bord? Vilken stil ska vi välja på bordet? Vitt eller trä? Vi har mycket tavlor (litografier) och gröna växter. Har du andra tips för att få bort den kalla och fyrkantiga känslan i nybyggt och göra det personligt? Vi funderar på att tapetsera tv-väggen med Arne Jacobsens Ypsilon, den ljusgrå varianten. En sista fråga… Har vi för mycket av eldelementet (fårskinnet i laminon och mattan) och i så fall hur balanserar vi upp det? Tack på förhand!

—–

Tack snälla du!

Ååå vad ert hem låter personligt och vackert! Härligt med färg och nej, ni har inte för mycket eldelement. Först, Laminon, låter finast i grått. När det gäller bord, vad tror du om Lime från Swedese?

.

Eller det soffbordet som vi har från Enkla ting, om du vill gå ifrån det vita. Om du känner att din matta blivit för mycket ”rött” hade jag gått mot något lugnare för att framhäva konsten och de härliga kuddarna och färgerna som ni har på övriga textilier. Någon av de här hade blivit både snyggt och mysigt till övrig inredning.

Tapeten låter jättefin till det ni har, men då hade jag valt en lugnare matta, som går mer i en greige ton, som mitt förslag ovan, eller kanske helt utan mönster, beror på var fondväggen finns. För att mjuka upp ytterligare, häng upp gardiner från golv till tak, tunna vita som ger ljusinsläpp men ändå en ombonad känsla.

Lycka till!

Jannice

7
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00